Калеидоскоп: Александар Вучић блати дело Данила Киша

Поредити Гробницу за Бориса Давидовича, једно од највећих дела модерне књижевности брутално је непоштовање културних вредности, оценио је књижевник Гојко Божовић

Данило Киш (Фото: Пешчаник)

Професорка универзитета у пензији и некадашња супруга Данила Киша Мирјана Миочиновић изјавила је за дневни лист Данас да је афера повезана са његовом књигом „Гробница за Бориса Давидовича“, оптуженом за плагијат, окончана онако како једном писцу доликује, „Часом анатомије“, а да би „Александар Вучић имао много разлога да прочита Кишове књиге, али са малом надом да ће после тога бити паметнији и поштенији“.

Председник Србије Александар Вучић гостујући у емисији Ћирилица на Телевизији Хепи рекао је, поводом „афере докторат“, за министра финансија Синишу Малог, да је способан човек и да су Срби многе велике људе проглашавали за плагијаторе, наводећи писца Данила Киша као пример.

„Не знам да ли се људи у Србији сећају, можда старији од мене. Било је то за плагијат, да је преписаивао ‘Гробницу за Бориса Давидовича’. Прогањао га је Дража Марковић и партијска структура. Киш је направио политичку грешку. А, ко је данас чуо за то. Нико не зна за Дражу Марковића, али свако је чуо за Ране јадеПешчаникМансарду… За сва дела великог Данила Киша. Зато мислим да је много важније шта ће у стању јавних финансија Синиша Мали да уради за земљу – при томе не желим да га поредим са великим Данилом Кишом поредим њих двојицу – него говорим да смо ми много важније, много веће људе од Синише Малог прогонили на зверски начин. Такви смо ми људи… У Паризу му нису говорили да је плагијатор, шта ћете…“, рекао је Вучић.

Мирјана Миочиновић рекла је, поводом Вучићеве изјаве, да би он имао много разлога да прочита „Гробницу за Бориса Давидовича“ и „Час анатомије“.

„Додуше, са малом надом, да ће после тога постати паметнији и поштенији”, рекла је Мирјана Миочиновић.

Књижевник Гојко Божовић је овим поводом изјавио да не постоје два тако различита човека као што су Данило Киш и Синиша Мали.

Поредити Гробницу за Бориса Давидовича, једно од највећих дела модерне књижевности брутално је непоштовање културних вредности. Као да поредите Високе Дечане и слагање и преслагање коцки на Тргу Републике, каже Божовић.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Калеидоскоп, 27. 11. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. „Мали ће урадити за ову земљу исто онолико колико и ти као „велики”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading