Јад Вашем: У јасеновачком логору смрти убијене хиљаде заточеника

Многе хиљаде (many thousands) убијене у јасеновачком концентрационом логору и логору смрти

Извор: Јад Вашем/Снимак екрана

Смештен у Хрватској, шездесет две миље јужно од Загреба, Јасеновац је био највећи хрватски концентрациони логор и логор смрти. Јасеновац, који је био мрежа од неколико „подлогора“, био је установљен у августу 1941. године и распуштен је у априлу 1945. године. Нацисти су дали контролу над Јасеновцем марионетској хрватској влади, који је предводио фашистички покрет усташа. Велики број припадника усташког покрета службовао је у логору, а међу њима је најистакнутији био Мирослав Филиповић–Мајсторовић, који је био озлоглашен по убијању затвореника голим рукама.

Многе хиљаде (many thousands) су убијене у јасеновачком концентрационом логору и логору смрти. Већина су били Срби, али су и други убијани у логору, међу њима Јевреји, Роми и Хрвати сматрани за противнике усташког режима. Јевреји су довођени у Јасеновац из свих крајева Хрватске. Већина је била убијана одмах по приспећу, док је мањи број квалификованих стручњака остављан у животу као би радили у логору. Затвореници су били излагани ужасавајућих условима (horrible conditions) и брутално малтретирање од стране усташких чувара. Крајем рата, јасеновачка управа је дигла у ваздух велики део логора и побила већину заточеника, у покушају да заташка доказе масовних убистава која су се тамо десила.

Изворник: YadVashem.Org

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

19 replies

  1. Jad Vašem takođe
    ” More than 500,000 Serbs were murdered in horribly sadistic
    ways (mostly in the summer of 1941), 250,000 were expelled, and another
    200,000 were forced to convert to Catholicism. “

  2. Захваљујући преданом раду Вељка Ђурића Мишине и еп.Јована Ћулибрка, учвршћује се пропаганда како у Јасеновцу нису убијене стотине хиљада, нити су убијене десетине хиљада, већ неколико хиљада људи.

    И немајући ни мало стида и срамоте, они преносе такву подмуклу пропаганду у име Музеја Жртава Геноцида представљајући то као некакву званичну и непорециву истину у вези Јасеновца, јер Мишина и Ћулибрк су обични послушници и корисни идиоти који беспоговорно прихватају све што каже Yad Vashem, а и други налогодавци.

    Не би ме изненадило да следећи корак овог антисрпског двојца буде доказивање како је у Сребреници више убијено људи него у Јасеновцу.

  3. ПЕТРЕ ЈАНКЕТИЋУ,

    Напао си два позната Србина који по мом мишљењу поштено и часно раде свој посао
    Имаш ли ти неке доказе за твоје гнусне простачке нападе ?
    Чекамо их. Нестрпљиво !
    Деда Ђоле

  4. Many thousands (više hiljada) je stvarno skandalozna tvrdnja tako renomirane institucije. Ona čak nije tačna ni kada se odnosi na stradale Jevreje u logoru. Many tens of thousands (više desetina hiljada) bi bila mnogo korektnija kvalifikacija.

  5. @Деда Ђоле

    Ваше мишљење о нечијем поштењу је ирелевантно, јер читајући Ваше коментаре на овом сајту не бих рекао да сте Ви неки еталон поштења, а што се тиче Мишине и Ћулибрка заиста треба бити слеп код очију па не видети шта они раде, при чему и сви они који то гледају и подржавају могу се сматрати “корисним идиотима” у служби антисрпске идеологије.

  6. @ Петар Јанкетић

    Деда Ђоле, је антисрпски а поготово антируски пропагатор “реализма”..па стога и натопропагатор..по могућств, не само смањити јасеновачке жртве, него и то Косово, са или без звездице, откачити.

  7. @ Deda Djole-Тата-Деда Ђоле
    Највећи непријатељи срба су они са србским именом и презименом.
    Михајло Ђурић

    А твоје мишљење о злочинима усташа Deda Djole нам је познато.
    ……………….Moguce je da su neki fratri na izvestan nacin ucestvovali u zlocinima u II Sv ratu

    https://stanjestvari.com/2015/07/22/епископ-григорије-новинари-ми-кваре-и/

    Срам те било!
    Ако уопште знаш шта је то.

  8. ПЕТРЕ ЈАНКЕТИЋУ

    Не врдај, не блати људе, већ дај доказе за оно што си рекао !

  9. Суптилно, нема шта. Недостојни владика мудро ћути и истура друге да обављају његов прљави задатак.
    Петнаест година контакта са Јад Вашемом већ неко време рађа своје отровне плодове.
    Може ли ико да замисли да Немци у свом јавном помињању властите учинковитости у Другом светском рату почну да користе фразу о “више хиљада Јевреја”?!?

  10. Више хиљада евра за више хиљада жртава… Док има ко да купује, имаће ко и да продаје истину.

  11. DANAS : « Izložba o Jasenovcu u Kraljevu »
    U Narodnom muzeju Kraljevo danas je povodom obeležavanja 29.novembra kao datuma kada je pre 75 godina Kraljevo oslobođeno u II svetskom rata, priređena izložba „Jasenovac –pravo na nezaborav“. Radi se o izložbi koja je januara 2018. bila postavljena u Palati Ujedinjenih nacija u Njujorku . . .

    Posebnu pažnju brojnih posetilaca privukla su potresna svedočanstva dvoje preživleih logoraša iz Jasenovca i Jastrebarskog, Jelene Buhač Radojčić i Gojka Rončević Mraović . . .

    Posle otvaranja izložbe u Narodnom muzeju Kraljeva predstavljena je knjiga „Strašno i sramno“ generala Milisava Sekulića, u kojoj su sabrana svedočanstva preživelih iz logora na teritoriji bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

    Pored ove izložbe Kraljevo će svoj Dan oslobođenja, 29.novembar sutra obeležiti i drugim manifestacijama: polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Kraljeva, Svečanom akademijom u Skupštini grada, na kojoj će govoriti istoričar prof. dr Predrag Marković i promocijom knjige Miloša Timotijevića „Zlato četnika i partizana – dekonstrukcija jednog mita“ o kojoj će, pored autora, u Narodnom muzeju Kraljeva sutra u 19 časova, govoriti urednik Borislav Čeliković i recezent knjige dr Vladimir Dimitrijević. Ceo clanak :
     
    https://www.danas.rs/kultura/izlozba-o-jasenovcu-u-kraljevu/

  12. Није јасно какве везе, са писањем текстова у Енциклопедији холокауста, имају Вељко Ђурић Мишина и владика Јован (Ћулибрк).

    Овдје је очигледно злонамјерно пронађена и експлоатисана грешка. На свим другим језицима пише стотине хиљада људи. Није ово први пут да не научени активисти српској јавности подваљују кукавичје јаје како би оцрнили српску науку. Поставља се питање само коме је то у интересу? Србима није!!!

    “El campo de concentración y campo de exterminio más grande de Croacia, ubicado a 100 km al sur de Zagreb. Jasenovac era una red de numerosos sub-campos, creada en agosto de 1941 y desmantelada en abril de 1945. Los nazis dieron su control al gobierno títere de Croacia, que estaba en manos del movimiento fascista Ustasha, y un elevado número de sus miembros se desempeñó en el campo, en particular Miroslav Filipovic-Majstorovic – famoso por asesinar prisioneros con sus propias manos.

    Centenares de miles de personas fueron muertas en Jasenovac, incluyendo serbios, judíos, gitanos y croatas que se oponían al régimen de Ustasha. De ellos, alrededor de 25.000 eran judíos, la mayoría de los cuales habían llegado al campo antes de agosto de 1942 (cuando los alemanes comenzaron a deportar a los judíos de Croacia hacia Auschwitz).

    A Jasenovac fueron llevados los judíos de toda Croacia. La mayoría de ellos era asesinada al llegar; un pequeño número de profesionales capacitados fue mantenido para trabajar en el campo. Soportaron condiciones horrendas y tratos brutales a manos de los guardianes de la Ustasha. Cerca del fin de la guerra, la administración de Jasenovac voló gran parte del campo con explosivos y asesinó a la mayoría de los prisioneros, en un intento de ocultar las evidencias del exterminio masivo que se había perpetrado allí.

    Zadoff, Efraim (Ed.), SHOA – Enciclopedia del Holocausto, Yad Vashem y E.D.Z. Nativ Ediciones, Jerusalen 2004. Basado en: Rozett, Robert & Shmuel Spector (Ed.), Encyclopedia of the Holocaust, Yad Vashem and Facts On File, Inc., Jerusalem Publishing House Ltd, 2000”

    https://www.yadvashem.org/es/holocaust/encyclopedia/jasenovac.html

  13. @Балтазар Ј. Ускоковић

    Da je владика Јован Ћулибрк, (иначе одликован високим израелским одликовањем, медаљом Голде Меир), јако добро упознат са писањем текстова у новом издању Енциклопедије Холокауста, може се видјети у овом видео запису, из његове изјаве у Бијељини 2015. године.:
    https://youtu.be/4xsT_i9egTY?t=4257 (погледати на: 1:10:57)

    Пошто је пасус који сте цитирали из шпанског издања Енциклопедије Холокауста штампане 2004. а пренесен из енглеске верзије штампане 2000. године, јасно је да владика Јован говори о новом издању за које не знам да ли је штампано.
    Из овог факсимила, са линка који је објавио Музеј жртава геноцида, не види се из ког издања је преузет текст на енглеском језику.

  14. Могу ли админ и уредништво портала да одговоре, како је могуће да се неко оглашава корисничким именом другог учесника у расправи, доводећи у заблуду остале учеснике.
    Подвлачим, моја маленкост није писала коментар под именом Балтазар Ј. Ускоковић.

  15. @ Deda Djole-Тата-Деда Ђоле
    ………….два позната Србина који по мом мишљењу поштено и часно раде свој посао
    ++++
    То је само ваше мишљење, и ништа више.
    При томе, заборавили сте на ове чињенице.
    Тај што се представља као директор ј…. куће коју зову Музеј жртава геноцида први пут сам о њему почео да размишљам када сам га видео у акцији. Како блати уреднике разних сајтова и портала између осталих и наш СС како преносе лажи. А нису претходно консултовали њега који се представља на начин: „ Историја то сам Ја „
    Ово су лажи које он тврди:
    „Највећа подметачина поменутог Влаховића представља следећа тврдња: „Ovaj skup koji okuplja znanstvenike, predstavnike Srpske pravoslavne crkve, Vlade republike Srbije, kao i političke liderе srpske manjine u Hrvatskoj, predstavlja pokušaj revizije vlastitih mitova o broju ubijenih Srba za vrijeme NDH. Nakon što su desetljećima svjesno širili mit o milijuna ubijenih Srba u NDH, svi najvažniji faktori velikosrpske propagande od Vlade Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, pa sve do povjesničara i znanstvenika, odjednom, bez ikakve isprike, tvrde da se radi o ukupno 325.000 ubijenih Srba tijekom Drugog svjetskog rata.“
    https://stanjestvari.com/2018/09/13/misina-naivnost-urednika-internet-portala/

    А не каже директор ј…. куће да је овај дописник из NDH те по њему лажи, само цитирао из „ научног рада „ Драгана Цветковића, његовог сарадника-вишег кустоса Музеја жртава геноцида, са којим пије кафу. https://www.muzejgenocida.rs/zaposleni

    Ево вам Deda Djole одакле је податак објављен

    https://istorija20veka.rs/wp-content/uploads/2019/01/2019_1_05_cve_93-120.pdf
    Страна 104, табела 6 и наслов: NDH, civili – uloga Jasenovca u uništavanju civila prema nacionalnoj pripadnosti, укупно убијених срба у 331.735– 352.344 само у Јасеновцу 77.011– 81.950.

    Због његовог доприноса хвале га, његове колеге из NDH: ………..“ Ja se s brojem kolege Cvetkovića u vezi žrtava logora Jasenovac ne slažem i mislim da ne može biti toliko visok, ali metodologija koju je on u radu rabio jest u okvirima znanstvenog diskursa pisanja. To su procijenili i naši recenzenti u tri kruga recenzija. Ta diskrepancija, pa i od 40 do 50 tisuća žrtava, nije problematična jer je kolega Cvetković došao do toga istraživanjem i metodologijom koju je objasnio. Mi se možemo u procjeni broja žrtava razilaziti, no ti su brojevi daleko ispod još uvijek službenih brojeva srpske historiografije „.
    https://www.portalnovosti.com/andriana-bencic-negatore-jasenovca-treba-kazniti

    Зато, што знају и цене његове ране радове, док није почео да пише као сарадник В.Ђ.Мишине.
    Где обавештава о губицима хрвата у периоду 1941-1945 година, док његов колега из NDH, на истом месту пише о : „ Sudjelovanju u partizanima i stradanju katoličkih svećenika od četnika „ у истом периоду.
    https://maticarproslosti.files.wordpress.com/2012/12/13137-3-22.pdf

    Deda Djole, знате како зову оне који износе лажи ?
    А да ли онај који лаже и ….. ? закључите сами из овог потресног прилога.
    http://srbinaokup.info/?p=98502
    ———————
    Deda Djole, о том другом како га ословљавате, већ сам писао.
    https://stanjestvari.com/2019/10/08/vladika-jovan-culibrk-profesionalni-istoricari-znaju-ko-je-gideon-grajf/
    https://stanjestvari.com/2019/09/23/slavonski-zrtve/

    Да вас само подсетим, он је епископ СПЦ који је на хиротонији дао заклетву Богу, ангелима и људима и само један део из његове заклетве : „ Верујем и у Духа Светога, од истог Оца Исходећег и са Оцем и Сином Сапрослављаног као Савечног и Сапрестолног и Једносуштног и Једнославног, Створитеља и Животодавца и Освећујућег благодаћу сву твар, Који је кроз Пророке говорио и кроз Сина јављен и дарован Апостолима и свој Цркви као Утешитељ и Дародавац благодатних дарова и Обожитељ спасаваних. ОДБАЦУЈЕМ ПАК НОВАЧЕЊЕ ЛАТИНСКЕ ЈЕРЕСИ, која погрешно мудрује да Дух Свети ипостасно исходи од Оца и Сина, чиме се изврће Христово Божанско Откривење и квари свети и неизменљиви Символ вере Светих Сабора и Светих Отаца Саборне Цркве Православне, којим јасно признајемо Бога Оца као једино вечно Начело и Извор Божанства Сина и Духа, чиме благочестиво исповедамо Јединоначалије Свете и Нераздељиве Тројице „.

    Наша Света Црква нас учи по делима ће те их познати. А која су његова дела?
    На дан када СПЦ слави један од највећих празника Богојављење, дан када се открила јасно тајна о Светој Тројици: Бог Отац је говорио: „Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи – њега слушајте“, Бог Син се крштавао у Јордану, а Бог Свети Дух је лебдео у виду голуба, потврђујући мисију Христову на земљи. На тај дан када је требао да буде са верним народом, поздрави их радосним поздравом Бог се јави-Ваистину се јави, да освети воду коју би парохијани однели својим кућама, он је био са јеретицима

    ………..Prigodom ovogodišnje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koja se slavi od 18. do 25. siječnja, u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini, 19. siječnja održano je središnje ekumensko bogoslužje Požeške biskupije, koje su predvodili požeški biskup Antun Škvorčević i slavonsko-pakrački episkop Jovan Ćulibrk.
    https://pozeska-biskupija.hr/2018/01/21/sredisnje-ekumensko-slavlje-pozeske-biskupije-u-slatini/
    Са оним колегом који говори: Истину о Јасеновцу не сводити на фактографско питање броја убијених и величину злочина https://stanjestvari.com/2014/04/14/бискуп-шкворчевић-истину-о-јасеновцу/
    Служећи са јеретицима у Јасеновцу, уместо о оним стотинама хиљада закланих, о оној јадној дечици извађених очију, он беседи о страдању свештеника у Црној Гори од комуниста.
    https://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/jasenovac-pokornicka-sluzba/

    Он, који је у заклетви на коју је пљунуо, као и на сву ону браћу Патријарха и 18 архијереја присутних на његовоj хиротонији који су на крају узвикнули Аксиос-Достојан обећао: „ Зато завет дајем да ћу поверену ми паству често посећивати и сабирати на Службу Божију и јеванђелским поучавањем је чувати, са сваким усрђем и старањем, од свих јереси и раскола, од сујеверја и лажног живљења и од сваког неправедног делања „
    А када то и треба да служи нема коме у празном храму. Верни народ види с ким служи и чијем Богу се моли.
    http://eparhija-slavonska.com/hr/vijesti/liturgija-u-manastiru-jasenovac/

    Deda Djole, да ли они поштено и часно раде свој посао, то зна, само Господ Свезналац и шта је у срцу свакога од нас.
    Ја верујем, и јавно исповедам да се на њих двојицу, не односе речи Оног ко је Пут, Истина и Живот: „ Оче, опрости им, јер не знају шта раде „.

  16. @Душан Ј. Басташић

    Господине Басташићу, у првом издању Енциклопедије холокауста стајао је број од 500000 до 600000 као и у Извјештају Земаљске комисије Хрватске за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача из 1946. године, а у посљедњем стоји више стотина хиљада. Узгред речено, није ли владика Јован рекао да се ови бројеви неће наћи у новом издањуј! Као што рекох, биће да се ради се о грешци, јер је немогуће да на истом сајту, само на различитим језицима, стоје и различити подаци. Можете поред шпанског погледати и одредницу на њемачком, италијанском или руском језику. О новом издању Енциклопедије можемо разговарати кад буде штампана, све прије тога је јалово нагађање.

    Што се тиче првог дијела вашег коментара, мени и даље остаје нејасно како владика Јован и Вељко Ђурић Мишина могу утицати на писање одредница у Енциклопедији холокауста? Нисте рекли ништа ново кад кажете да је “јако добро упознат”, човјек прати научну продукцију, али то што је “јако добро упознат” не значи да може утицати или да је заслужан/одговоран за ставове који ће о Јасеновцу бити изнесени у новом издању Енциклопедије. Да поједноставим, ја, и не само ја, сам ЈАКО ДОБРО УПОЗНАТ са чињеницом да сте приликом доношења фамозне Одлуке о “Покољу” украли идеју Александра Ламброса изнесену у посту на свом фејсбук профилу 27.01.2017. године, као и да сте у емисији Аргумент више на Елта телевизији (18.04.2019) обманули јавност, прије свега српску, о ауторима текста фамозне Одлуке. Дакле, иако сам ЈАКО ДОБРО УПОЗНАТ са том вашом бременитом срамотом, ја на њу никако нисам могао утицати, а још мање сам за њу могао бити заслужан или, не дао Бог, одговоран.

  17. Очито ја администратор и уредништво сајта не хају за злоупотребу коришћења имена корисника у овој већ депласираној дебати. Јасно је да иза те провокације, којој се даје подршка, стоји често пута помињани упосленик Музеја.
    Ако је властима, СПЦ и осталима после свега учињеног свеједно шта се збива по питању срамне ревизије наше историје сматрам да је најбоље да се повучем са овог губилишта драгоценог времена. То саветујем и својим стварним и виртуалном пријатељима и истомишљеницима. Моја порука умишљеним силницима који праве српским непријатељима муницију за наставак демонизације Срба и њиховог новог Покоља је да не гаје илузију да ће, ако се чини да су добили трентно битку добити на крају и рат.
    Бог нек подари сваког по заслузи. Збогом.

  18. @Grešni Baltazare Bastašiću

    Opet vodiš dijalog odnosno trijalog sam sa sobom. Šta si ti, podvojena ličnost kao Vulin? U ovom slučaju utrojena.

  19. Znaci za njih jedan milion je “mnogo hiljada”, a da su u pitanju od boga izabrani Jevreji onda to bilo mnogo miliona. Da nisu podatke dobili od Madlin Olbrajt?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading