ПУПС: Ректорка БУ да поднесе оставку, докторат Малог оцењивали нестручни

Посланик Партије уједињених пензионера Србије Борисав Ковачевић позвао је ректорку Универзитета у Београду да поднесе оставку

Борисав Ковачевић (Фото: Н1)

У расправи о амандманима на Предлог Буџета за 2020. годину посланици владајуће коалиције усагласили су се да је одлука Одбора за професионалну етику Београдског универзитета о плагираном докторату министра финансија политичка и донета у циљу урушавања кредибилитета министра Синише Малог. Посланик Партије уједињених пензионера Србије Борисав Ковачевић позвао је ректорку Универзитета у Београду да поднесе оставку „ако већ неће да рашчисти ситуацију у свом наставном кадру на Београдском универзитету“.

Одлуку Универзитета о докторату Синише Малог, Ковачевић је оценио као политичку и навео да се сада „на друштвеним мрежама појављују бројна имена људи који су на функцијама а за које се такође тврди да су плагирали докторате“.

Он је питао да ли ће се испитивати кривица друге стране јер, како каже, „не прихвата да су у комисији седели нестручни људи који нису могли да процене праву вредност дисертације“ и поновио да је њихова одлука била политичка.

Ректорки је поручио да ћемо, ако не рашчисти ситуацију на Универзитету, „имати опет политичке одлуке и накнадну памет Универзитета“.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 25. 11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

  1. Текст у докторском раду може бити вредан, проблем је у томе што није дело писца докторске тезе. А то може да утврди свака писмена особа поређењем с оригиналим извором, није потребна никаква посебна стручност.

  2. Господине Ковачевићу ако сте већ ( ако нисте идите што пре)у пензији што се не бавите унучићима уместо што примате посланичку плату на рачун већ одавно осиромашеног српског народа.
    Прозивате ректорку Универзитета у Београду да да оставку , али се не усаглашавате да тражите оставку људи на власти који нижу аферу за афером.
    Ви сте Посланик Партије уједињених пензионера Србије а не удружења плагијата Србије.

  3. (Одлуку Универзитета о докторату Синише Малог, Ковачевић је оценио као политичку и навео да се сада „на друштвеним мрежама појављују бројна имена људи који су на функцијама а за које се такође тврди да су плагирали докторате“.)

    Посланик ПУПС-а Борислав Ковачевић, вероватно пензионер, не треба да брине о томе. Сви “плагијатори” туђих радова и успеха ће доћи на ред за проверу. Понекад треба да о томе расправљају и Судови. Никола Тесла је чекао више од деценије, али није доживео пресуду Врховног Суда САД о крађи његових патената од стране “вредног” Италијана Марконија. Додуше, тада су научни радови имали и велику употребну вредност. А данашњи докторати служе, већином, за хвалисање њихових носиоца.

  4. Колико има доктората да су ПРАВИ докторати, хајде да се не лажемо? Веруме да 80% доктората може да се обори, јер нису довољно оригинални.

  5. … je manje vise sve receno. Ako je plagijat bio u toj meri da je znatno uticao na rezultate rada onda je odgovoran mentor I komisija za odbranu jer takav rad nije smeo ni da stigne na odbranu. Po funkciji su odgovorni dekan I rektor koji potpisuje diplomu.

    Medjutim ostaje cinjenica da je politicka grupa, navodni studenti, sa ulice upala u Rektorat I da je prinudila rektorku da pokrene proces. Zahtev je bio selektivan I ocigledno politicki a verovatno i osvetnicki za odbijanje kupovine bankarskog softvera. Mozemo da zamislimo da sutra neka interesna grupa upadne I zatrazi isto za nekog npr. direktora neke srednje skole u unutrasnjosti ili bilo koga drugog. Rektorka je podlegla politickom uticaju I naivno deluju njene reci o autonomiji fakulteta. Da li moze svako sa ulice da provali u Rektorat I zatrazi proveru necijeg doktorata ili treba da postoji proces I autorizovani iniciajtori koji su kompetentni da upute takve zahteve. Nemam pojma o ovom coveku ali takodje smatram da Rektorka treba da podnese ostavku.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading