Срећко Максимовић: РТС – телевизија колонијалне управе у Србији

РТС се дакле налази у двије могућности – колонијалне апологетике и заступања интереса државе Србије. А шта ако је став истовјетан?

Фото: Фејсбук страница Живи зид

РТС (Радио телевизија Србије) је државна телевизија. Тако јој име казује. Она би требала (морала) да заступа српске државне интересе и да заступа српско становиште. Но, дешава се управо супротно. РТС већ поодавно служи као телевизија колонијалне управе у Србији.

Вечерас (24. 11) у Дневнику у 19:30 је емитован прилог о некаквом незадовољству младих из региона (иначе омиљена ријеч на РТС-у). Прилог сам по себи небитан, дефетистички остао би непримијећен да се није десила (не)свакидашња намјера (грешка). Једна од учесница те дискусије, извјесна Бурбућа Кастрати је потписана као неко ко долази са Косова и Метохије. Може се помислити да и то није спорно – можда на РТС-у сада потписују људе по регионалној припадности будући да им је регион омиљена ријеч. Ипак, остали су потписани по државној припадности. Милош Алексић (Србија), Шпати Кољгега (Албанија) и Едо Канлић (Босна и Херцеговина). Зар није требало да и они буду потписани по регионалној основи? Замислите нпр. Милош Алексић – Шумадија и Едо Канлић – Унско-сански кантон.

Барбућа Кастрати (Косово и Метохија), потпис са РТС-а (Фото: Фејсбук страница Живи зид)

Питање је која је разлика између Бурбуће и Милоша? Обоје долазе из Србије. Па зашто је онда Бурбућа потписана као неко ко долази са Косова и Метохије? Јесу ли Косово и Метохија независне државе? Или само Косово или само Метохија? Да ли се Косово и Метохија не налазе у Србији? Колико знам Косово и Метохија се налазе у саставу Републике Србије, по СБ УН такође, по Уставу Србије исто. Можда је то неки нови принцип потписивања на РТС-у, по неком случајном избору.

Да има и најмање озбиљности и одговорности неко би већ сутра остао без посла. Овако ништа. Ништа се неће десити. Ово ће чак остати и непримијећено. Замислите у једној сувереној држави државна телевизија одваја један дио те исте државе из њеног састава и то пролази некажњено и без посљедица.

Парадокс је још већи ако се зна да је Дневник почео са прилогом о војној неутралности Србије. Премијерка је бранила „принципијални“ став Србије да буде независна и неутрална. Председник се хвалио како га је белгијска званичница нахвалила због независне политике коју води. Дакле, независни смо. Када то знамо одмах нам је лакше да утврдимо ко стоји иза потписа косовке дјевојке Бурбуће. Овдје већ логика ступа на сцену – ако сами доносимо одлуке, ако је РТС независна телевизија, онда иза потписа стоји свјесна одлука државе Србије и њене власти. То би даље значило да Србија признаје Косово као независну државу иако је та франкенштајн држава апсолутно непризната. Зашто се онда толико љуте на ријеч издаја? Можда је прикладнија ријеч – продаја.

Фото: Фејсбук страница Живи Зид

РТС се дакле налази у двије могућности – колонијалне апологетике и заступања интереса државе Србије. А шта ако је став истовјетан? Тим лакше. Служење два господара је и те како могуће у оваквим условима.

Државна телевизија треба под хитно да одговори како је могуће да им (нам) се ово десило. У случајности не вјерујемо.

Неко се са нама озбиљно шали. Од овог оксиморона изгледа остајемо сами ми без овог окси. Изгледа да нас за такве сматрају (мороне) ако им ово и даље пролази без икаквих посљедица.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Живи зид)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading