Јово Бакић: У току формирање партије искрених левичара, Косово одавно независно

Социолог Јово Бакић најавио је оснивање идеолошки најјасније профилисане левичарске партије у Србији

Јово Бакић (Фото: Медија центар)

Социолог Јово Бакић најавио је оснивање опозиционе левичарске странке за коју верује да је способна да „на јуриш“ освоји значајан број гласова и наводи да је у овом тренутку ближи томе да се изађе на изборе.

„Од 1990. наовамо то ће идеолошки бити најјасније профилисана левичарска партија. Оснивају је искрени левичари, свесни да Социјалистичка партија Србије или Покрет социјалиста нису левичарске странке, јер спроводе неолибералну политику и прибегавају јефтиној националистичкој и социјалној демагогији. Наша партија ће бити посве другачија”, рекао је Бакић за нови број недељника Време, наводећи да је странка у „фази настанка“.

Бакић је објаснио да ће је чинити људи који „већ деценију до две, активно раде на јавној сцени, неки и дуже, али нису били активни у практичном, односно страначком политичком животу“, а да је „сада међу њима сазрело уверење да је тренутак да се крене са страначким деловањем“.

Наводећи да је у овом тренутку ближи томе да се изађе на изборе, он је рекао да је „главни разлог процена да ће део опозиционих оријентисаних грађана свакако изаћи и гласати за некога за кога процени да спада у опозицију“.

„Наравно да ће један део грађана бојкотовати изборе или ће просто наставити да не гласа. Али по мом мишљењу број тих људи неће бити довољно велик да доведе у питање легитимитет избора“, рекао је Бакић, наводећи да износи сопствени став, а да ће о томе шта чинити, тек разговарати у новој партији.

Он је рекао и да не би био против бојкота избора да је грађански притисак масовнији и јачи.

„Када би на дан избора на улице изашло макар сто хиљада људи да протестује, онда би то имало смисла. Али, бојим се да неће бити више од две до три хиљаде“, рекао је Бакић.

На питање да ли ће та нова странка имати име Самоодбрана или неко друго, он је рекао да је Самоодбрана „одустала од политичког ангажмана, јер је премало њених чланова било спремно да уђе у активну политичку борбу“, али ће „њени чланови наставити да критикују власт и биће присутни у политичком животу с циљем цивилизовања услова друштвеног живота“.

На питање о Косову, Бакић је рекао да је „оно одавно независно“.

„Мени се чини да Косово представља тег на леђима Србије, али да постоји простор да се за српску заједницу на Косову обезбеде међународна јемства, да се српске цркве и манастири ставе под међународну заштиту, да имају екстериторијални статус. То је нешто реално и то би се могло остварити, као и персонална аутономија“, рекао је Бакић.

Странку ће нам уступити Кораћ, окупићемо неукаљане људе

Социолог Јово Бакић изјавио је да ће левичарска странка чије оснивање је најавио на једном месту окупити људе неукаљане досадашњом политиком и да неће бити лидерска јер ће је водити председништво, а не председник, пише „Данас“.

На питање одакле новац за оснивање нове партије, с обзиром да је потребно и 10.000 оверених потписа, Бакић је рекао да ће странку уступити Социјалдемократска унија (СД) Жарка Кораћа и да ће јој бити промењено име.

Та нова странка је опозиција не само систему, односно ауторитарно-мафијашкој власти, већ и опозиција целом накарадном систему – олигархијској опозицији, објаснио је Бакић за „Данас“.

Он је навео да је у току “гласање о имену странке” и да се бира између осам предлога.

„Не прихватамо било какву хијерархију него сва људска бића сматрамо једнаким. Одатле се изводе бескомпромисни антикапитализам, антифашизам, феминизам, супротстављање расизму и свим облицима ксенофобије – антисемитизам, исламофобија, хомофобија“, навео је Бакић.

„Данас“ пише како је, према незваничним сазнањима, оснивачки скуп странке планиран за 22. децембар.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 21.11.2019/22.11.2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

12 replies

  1. Изгледа тако, али овај није на списку Сорошевих стипендиста.

    Зато је на Рокефелеровим јаслама, као делатник фондације “Мост Исток-Запад”.

    Ево чланка са насловом “Лицемер”:

    https://www.srbijadanas.net/licemer-jovo-bakic-prvo-da-napusti-trilateralu-pa-onda-neka-postane-anti-kapitalista/

  2. A šta je u njega levica? Koji mu je uopšte politički program osim da moramo da priznamo otcepljenje Kosova? To je levica? Čija? Zašto levica u Izraelu nije takva? Ili u SAD? Ili u Rusiji, ili Kini..? Ili u nama susednoj Hrvatskoj? Ili u Albance gde nihova levica zahteva Veliku Albaniju, vidi onog Murti Kurti ili kako se zove? Zašto jedino srpska levica treba da propagira predaju? Mi smo bolji? Ako smo bolji, ne moramo da budemo gluplji. Jer onaj koji je glup nije bolji, samo je glup! I gubi.

  3. …da su vecina glasackog tela moroni a upravo su takvi target ‘iskrene levice’, to znaci da oni imaju prilicno dobre sanse na hipoteticnim izborima.

  4. @Don Quixote

    Јово јесте члан EAST WEST BRIDGE, не верујем да ће икада бити министар у србској Влади.
    Заборавили сте да напоменете да Зорана Михајловић јесте члан те асоцијације и да јесте члан- министар у србској Влади.
    О томе ни речи, ваљда смо навикли да тако треба?

  5. @ Кобајаши
    Заборавили сте да напоменете да Зорана Михајловић јесте члан те асоцијације и да јесте члан- министар у србској Влади.
    ++++
    Која јавно признаје на чијој ливади не п…

    “ Potpredsednica vlade i ministarka gradjevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ponovila je da ne prima platu u Vladi Srbije, ali nije naglasila na koji način se finansira. Ministarka Zorana Mihajlović već duže vreme nalazi se na udaru pojedinih medija zbog navodnog bahaćenja na državni račun. Međutim, ona negira da živi na teretu građana Srbije. – Platu ne primam u Vladi Srbije niti uzimam bilo kakve dnevnice – to je negde za ove tri godine pet miliona dinara, rekla je Mihajlović novinarima upitana da komentariše napade u medijimа “

    http://novibeogradafera2.blogspot.rs/2015/09/krije-finansijera-kako-se-finansira.html

    Њене колеге из ј… куће у Немањиној број 11 преживљављају од цркавице оних који знају одговор на њихово омиљено питање: „ А колики је мој део ?“

  6. @Кобајаши

    “Заборавили сте да напоменете да Зорана Михајловић јесте члан те асоцијације…”

    Па није била тема — овде је конкретно реч о дотичном персонажу коме је Косово тег а не о министарки.

    Иначе, иста је то “удруга” за покоравање Србије, само неки су очигледно већ зарадили “свој део”, а неки још не.

  7. Бакић не зна какво име да да партији али зна да Србија треба да призна независно Косово. У том контексту, предлажемо да се нова Бакићева партија назове “Димитрије Туцовић”

  8. Оснивају партију ”левичара” или – леватора?

    Драган Славнић

  9. Данас опозиција у Србији није довољно јака и монолитна. Обзиром да нема праве умерене левице, а да су Срби доста лево оријентисани, ова партија може да озбиљно угрози Вучића. Видим да мали вучићи већ лају на Бакића.

  10. Bakic je “genije” koji smatra, lazno, naravno, da je NATO bombardovanje zlocin, pa se cak cudio u “Politici” zasto se ne protestuje protiv bombardovanja, mislim Libije ili Sirije, u Srbiji koja je bila zrtva istog, a onda kaze da je “nezavisnost” KiM realnost.Cin je zlocinacki, ali rezultat je “realan”, pa genijalno, kao kada kazes:”pa, jeste je on zaklao, ali je njena smrt realnost” :)))) Sada treba izmisliti stranke da bi izbori i ono sto sledi posle bilo legitimno.

    Ponovio bih ono sto sam vec jednom napisao, a sto ,cini mi, se ne shvataju oni koji gaje ocekivanja prema “inteligenciji”, posebno ovoj sto se hvali “drzavnim fakultetima”, sa svih strana politickog spektra:

    Ko radi za drzavu, radi za drzavu (eventualno, jos neku).

  11. Jos jedan koji se odrekao Kosova a koji je opozicija Vucicu samo zbog privilegija
    ..

  12. Trojanska konjina.
    I to, ne bilo kakva.
    Nego zesca!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading