N1: Извоз из централне Србије на КиМ пао са 450 на 10 милиона евра

Према подацима тзв. косовске царине извоз робе из централне Србије на територију КиМ пао је са 450 на 10 милиона

Административни прелаз Јариње (Фото: КоССев)

Увоз из Србије на Косово мањи је за око 440 милиона евра, из БиХ за око 80 милиона, а у току годину дана примене такси од 100 одсто увоз из те две државе износио је шест милиона евра, рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) директор Царине Косова Бахри Бериша.

Годину дана од увођења таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине финансијска штета за те две земље је огромна, док је Косово у великој мери успело њихове производе да замени производима из других држава, преноси РСЕ.

Влада Косова је увела царину, како је образложила, у циљу јачања домаће производње, економије и косовске државности, али и ради заштите виталних интереса Косова, због „агресивне кампање Србије против Косова на међународном плану“.

Из Царине Косова наводе да је увоз из Србије и Босне и Херцеговине умањен за 99 одсто.

„Вредност годишњег увоза производа из Србије, пре таксе, била је око 450 милиона евра, а из Босне и Херцеговине око 85 милиона евра. Годину дана од увођења заштитне мере овим земљама, увоз током овог једногодишњег периода пао је за 99 одсто. То значи, да је увоз из Србије мањи за око 440 милиона евра, а из БиХ за око 80 милиона евра. Увоз из те две државе током овог периода износио је шест милиона евра“, каже Бериша.

Што се царинских прихода тиче, додаје он, да није било великих промена будући да су производи из Србије и БиХ замењени производима из других држава.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 20.11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading