Младен Шарчевић: Планирамо редизајн модела мале матуре, тестирање деце на две године

План је да деца после полагања обавезног теста у предшколском узрасту, у школи на сваке две године имају тест сличан малој матури, објаснио је Младен Шарчевић

Младен Шарчевић (Фото: Ж. Кнежевић/Вечерње новости)

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да се планира “редизајн модела мале матуре” и да је план да се деца на сваке две године тестирају.

„План је да деца после полагања обавезног теста у предшколском узрасту, у школи на сваке две године имају тест сличан малој матури, само прилагођен знању које се у том тренутку усвојила“, рекао је Шарчевић.

Он је објаснио да ће прво „пролазно време“ бити у другом разреду, друго у четвртом, треће у шестом, а четврто је мала матура.

„Правимо врло јак модел који још нико у Европи није направио. Проверио сам“, рекао је Шарчевић.

Говорећи о државној матури, Шарчевић је потврдио да ће државна матура за средњошколце бити фактички одложена за годину дана.

Шарчевић је навео да ће државне матуре бити у школској 2020/2021. и да ће је средњошколци полагати, али као генералну пробу и да се неће рачунати за упис на факултет, али им може побољшати оцену која ћа бити закључена.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 19. 11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

7 replies

  1. A, када ће се контролисати зашто и који наставници у основној школи не раде НИШТА? Када дођу у средњу школу, ученици немају НИКАКВО знање из њихових предмета, кажу да је опште познато да не раде НИШТА на часовима, наставница се, на пример, све време игра на мобилном. Рецимо, из енглеског језика, никада не причају, никада не читају, не уче никакву граматику … И сви имају петице. Дођу у средњу школу и кажу – очекивали смо да не знамо ништа и да имамо јединице.
    Једна од таквих школа у Београду је ОШ “Мирослав Мика Антић” на Белим водама. Има тога и у средњим школама.

  2. А што не би први тест био у породилишту?

  3. „Правимо врло јак модел који још нико у Европи није направио. Проверио сам“, рекао је Шарчевић.
    ++++
    Хоће да нас омрзну ти паћеници из Европе.
    А већ им је сподоба из ј…. куће у Немањиној број 11 набила комплекс инфериорности.

    …. BRNABIĆ: Nemačka Luksemburg i Švajcarska zavide Srbiji i traže da ih naučimo kako da reformišu svoj obrazovni sistem.

    https://srbin.info/drustvo/brnabic-obrazovanje-nam-je-bolje-od-svajcarske-i-nemacke-oni-traze-nasu-pomoc/?lang=lat

    Јадни људи европљани, шта их снашло !

  4. Докле више с том револуцијом која тече…

  5. Нисте баш упућени господине министре.Тестирања постоје у појединим земљама у трећем и четвртом разреду из математике и матерњег језика које се не објављује већ родитељи уколико их интересује резултат , путем кода могу погледати на интернет страници и резултати не улазе збир оцена.

  6. Господине министре, како не дође на ту идеју кад су твоја деца били ђаци? Или када си оснивао приватне школе у Србији и региону.

  7. Боже Милостиви и Свемогући… поштеди ме црних мисли, привиђања и снова на јави, и Пројеката Његове Висости, Министра Просветног Младена Шарчевића, молим Ти се!

    Ја овако добрано у позним годинама, такорећи стар, који је игром судбине прескочио многе знамените предлоге и решења сјајних српских просветних “визионара”; разних звања, знања и просветитељских побуда и домета, сада се смешкам и задовољно „трљам руке“ што нећу моћи бити убачен у Пројект Младена Шарчевића, актуелног министа просвете у Влади земље благостања, Србије! Успут само једна констатација: Земља Србија је у свету препознатљива по томе што у њој има више професора од ученика, доктораната којекаквих звања од свршених студената! Толико, да се зна, па и ако није баш тачно близу је истине.

    Прво што ми је побудило моју урођену или Богом дату сумњу, својствену само оним “срећницима” који мисле “на свој начин”, гледају и закључују мало другачије од неке над(т)просечне већине климоглаваца, су очи на приложеној слици Његовог Величанства, Министра – лично. Очи, те очи неке чудне боје, да ли због присуства специјалног ефекта технике израде, или су оне баш такве, тек – чини ми се необичне, чудне некакве нијансе боје, па се питам, онако наивно и простодушно – да оне нису очи неког ванземаљца убаченог међу Небески Народ, или је то побркан одраз у мом властитом чулу вида!? Покушавам да одгонетнем положај зеница, али не иде, те одустајем и нагађам да може бити, али не мора да значи!

    Предлози и озбиљна размишљања, донешена одлука, чак: да се “… планира редизајн модела мале матуре и да је план да се деца на сваке две године тестирају. План је да деца после полагања обавезног теста у предшколском узрасту, у школи на сваке две године имају тест сличан малој матури, само прилагођен знању које се у том тренутку усвојила. Правимо врло јак модел који још нико у Европи није направио. Проверио сам“! Дакле, Пројект се уводи на децу предшколског узраста, али би било најбоље са уписом и поласком у дечји вртић, од ране младости.

    Не знам, како ко, али моја маленкост никако да укапира тај будући „епохални модел“ Господина Свемогућег, који у Европи још нико направио није, ето – не уклапа се у моје поимање стварности и логике, већ ми све личи на провокацију (да не кажем зајебанцију) или неки ружни сан на јави, који ме спопао без моје воље и хтења, па ме не пушта док не напишем реченицу – две, или мало више, на сајту СтањаСтвари. Господе Боже, јавља се у мени неки недефинисани отпор и вапај, бојазан или црна слутња – да Он, Његово Величанство – Министар, није којим случајем реинкарнација „реформатора“ Вука Стефановића Караџића, „оца“ српске писмености од пре сто педесет и неку годину упокојења?! Само, Вук је био неписмена величина па нас је „описменио“ и довео ту где јесмо, али куда ће нас одвести Овај, Његово Величанство, Министар, Младен Шарчевић, сам Бог зна, или можда пре председница Владе Србије, или – можда пре ће бити, Свемогући Председник Србије, Вучић Александар, особито.

    Ја, признајем, тек сада не знам ништа и дижем руке, овде глухо било…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading