ДЈБ: Изменом закона о референдуму СНС и СПС припремају терен за предају КиМ

Власт на овај начин отвара себи могућност да са минималном подршком своје партијске машинерије из Устава уклони преамбулу о Косову, стоји у саопштењу

Лого: Доста је било

Покрет Доста је било (ДЈБ) саопштио је данас да Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије најављеним изменама Закона о референдуму намеравају да укину одредбу по којој је за успех референдума неопходно да на њему своју вољу изрази минимум 50 одсто уписаних бирача.

„Власт на овај начин потпуно обесмишљава суштину референдума и отвара себи могућност да са минималном подршком искључиво своје партијске машинерије из Устава уклони преамбулу о Косову која штити територијалну целовитост Србије, у складу са Резолуцијом УН 1244“, наводи се у саопштењу.

ДЈБ је навео да владајућа коалиција „зна да на референдум о избацивању преамбуле о Косову из Устава Србије не би изашло ни 20 одсто уписаних бирача“ и додао да је то основни разлог за измене Закона о референдуму.

„Власт у Србији ужива пуну подршку ЕУ и Немачке, а заузврат треба да испуни три захтева који су у њиховом интересу: да се добровољно одрекне Косова, да пристане да буде паркинг за мигранте којима земље чланице ЕУ одбију захтев за азил и да се повинује колонијалној судбини и дужничком ропству који су Србији намењени“, додаје се у саопштењу ДЈБ.

ДЈБ је навео да би уместо измена Закона о референдуму, власт пре свега морала да донесе Закон о Косову и Метохији – на шта је обавезује члан 182. Устава Србије.

Додаје се и да је тај покрет пре више од годину дана јавности представио свој нацрт Закона о Косову и Метохији, који представља пресек Устава Србије и Резолуције УН 1244, а ослања се на модел Данске и Фарских острва.

Опрема: Стање ствари

(Београдски глас, 19. 11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Шта год ко мислио о ДЈБ или о Радуловићу чињеница је да су они једина странка која је урадила предлог закона о КиМ којим ова наша покрајина остаје у правном систему Србије. Сви остали имају само декларативне изјаве о КиМ без конкретног решења. Предлог закона је кратак и јасан и вреди га погледати на њиховом сајту.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading