Индипендент: „Шеф уредништва“ Твитера за Блиски исток и Африку – британски официр за информационо ратовање

Гласноговорник из Твитера изјавио да приликом прегледавања службе господина Макмилана у армијској резерви није пронађено кршење политике њихове компаније

(Independent, 30. 9. 2019)

Твитеров „шеф уредништва“ за Блиски исток и Африку је, како је откривено, официр у јединици британске војске за информационо ратовање.

Гордон Макмилан обзнанио је своју улогу у Седамдесет седмој бригади на сопственом LinkedIn профилу речима: „Веома сам заинтересован за политику и међународне послове и служим као резервни официр у Седамдесет седмој бригади британске војске, која је специјализована за не-смртоносно сукобљавање“.

Последњи део објаве је обрисан пошто је улогу господина Макмилана обелоданио портал Блискоисточно око (Middle East Eye).

Портал наводи да је Макмилан радио за Твитер током шест година и био је шеф уредништва за Европу, Блиски исток и Африку од јула 2016. године.

Његов јавни профил садржи неколико интеракција са званичним налогом на Твитеру Седамдесет седме бригаде које је учинио приватним након што је био мета хаковања у фебруару.

Седамдесет седма бригада је оформљена у фебруару 2015. године током реструктурирања војних јединица и укључује XV групу за психолошке операције (15 Psychological Operations Group) и Групу за медијске операције (Media Operations Group).

У то време, званичници су рекли новинарима да ће користити друштвене мреже као што су Фејсбук и Твитер да „би се борили у информатичко доба“.

Трупе су ту да обезбеде „начине за промену понашања кроз употребу динамичних наратива“ користећи „најбоље таленте из регуларних снага и резерве“.

Армијска резерва обухвата добровољце са скраћеним временом ангажовања (part-time volunteers), и међу њима су цивилни специјалисти, који обезбеђују подршку регуларној армији најмање 19 дана годишње.

На интернет сајту Седамдесет седме бригаде детаљније су изложени задаци и они обухватају „планирање информатичких активности“ и извођење „анализе противника“ као и „комуницирање са публиком како би се утицало на њену перцепцију“ и стварање средстава „којима је циљ да се утиче на понашање“.

„Наш циљ је да се носимо са потешкоћама које носи модерно ратовање користећи се не-смртоносним сукобљавањем и легитимним не-војним средствима као начинима да прилагодимо понашање супротстављених снага и непријатеља“, наводе. „Седамдесет седма бригада је чинилац промене“.

Министарство одбране није потврдило тачну улогу господина Макмилана али је изјавило да резервисти потписују „изјаву о сукобу интереса“ (conflict of interest declarations).

Један од гласноговорника војске је изјавио: „Ангажујемо специјалистичко резервно особље различитих цивилних занимања како бисмо искористили вештине и искуство искусних професионалаца“:

„Не постоји однос или договор између Седамдесет седме бригаде и Твитера, осим коришћења као друштвено медијске платформе.“

Гласноговорник из Твитера изјавио је Индипенденту да је у питању била „отворена, неутрална и независна служба“ и да приликом прегледавања службе господина Макмилана у армијској резерви није пронађено кршење политике њихове компаније.

„Не дозвољавамо да наши сервиси са подацима буду коришћени за надгледање или на било који други начин који није сагласан са очекивањима људи о приватности“, наводи се у овој изјави.

„Запослени који су ангажовани у ванкомпанијским добровољним активностима охрабрују се да то чине уколико покажу да су те активности сагласне са смерницама наше компаније“.

„Проактивно објављујемо све твитове и налоге који се односе на стране информационе операције на сервису које се обављају уз подршку државе – без обзира одакле потичу“.

Пише: Лизи Дирден (Lizziе Dearden), дописник за унутрашњу политику

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


Прочитајте још



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading