Шумадинци за забрану рада недељом

Рад недељом има погубан утицај на породични живот запослених у трговинској делатности, сматрају у Социјално-економском савету Крагујевца

Крагујевац (Фото: Википедија)

Социјално-економски савет Крагујевца једногласно је усвојио одлуку да покрене иницијативу којом би се у Србији забранио рад недељом. Иницијатива се односи на забрану рада у трговинској делатности, осим на местима где је то неопходно, као што су апотеке и бензинске пумпе које би и даље радиле последњег дана у седмици. Одлука ће, како је најављено, бити прослеђена Републичком социјално-економском савету, ресорном министарству и председници Владе РС Ани Брнабић.

Према наводима крагујевачког Социјално-економског савета, одлука о покретању иницијативе за забрану рада недељом донета је због чињенице да је положај запослених у трговинској делатности незавидан. У саопштењу се наводи да запослени у овој бранши имају само два слободна дана током месеца, као и да су плаћени углавном за 40 сати рада седмично, иако на послу често проводе више времена.

Рад недељом има погубан утицај на породични живот запослених у трговинској делатности, сматрају у Социјално-економском савету Крагујевца, који је приликом гласања у обзир посебно узео чињеницу да од око 200.000 запослених у овој бранши 70 одсто чине жене. У овом савету такође подсећају да су Пољска, Француска, Немачка и Аустрија само неке од европских земаља у којима је трговцима забрањено да раде недељом, те да је истоветну одлуку недавно донела и Црна Гора.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 11. 2019)

Прочитајте



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading