Политика: Владика Игнатије није више на челу Богословског факултета

Досадашњи декан је поднео оставку и, кажу, напустио састанак, а за в. д. декана је, том приликом, именован доцент др Златко Матић

Богословски факултет (Фото: Д. Јевремовић)

Најављена смена декана Богословског факултета, владике Игнатија Мидића, на основу одлуке Светог архијерејског синода, како преносе београдски медији, догодила се на седници Наставно-научног већа пре два дана.

Досадашњи декан је поднео оставку и, кажу, напустио састанак, а за в. д. декана је, том приликом, именован доцент др Златко Матић, продекан за финансије, иначе управник Одбора за верску наставу при Епархији браничевској.

Избор новог декана, који потом именује продекане, одложен је за наредну седницу, чији датум није одређен, истичу упућени и напомињу да су већу присуствовали патријарх Иринеј, а у име Синода владика бачки Иринеј.

Иначе, крајем прошле недеље на сајту Ректората БУ осванула је ова вест:

„Поступајући по обраћању председника Академијског одбора за високо образовање Српске академије наука и уметности и председника Савета Универзитета у Београду, Одбор за статутарна питања данас је једногласно усвојио Мишљење, у којем је истакнуто да је утицај Светог архијерејског синода Српске православне цркве, као тела које није у оквиру Универзитета у Београду, на статус запослених на Православном богословском факултету у супротности са Законом о високом образовању и Статутом Универзитета. Истовремено, закључено је да ће о усаглашености извесних одредаба Статута Православног богословског факултета са Статутом Универзитета у Београду бити заузет званичан став на наредној седници одбора.”

Р. Д. 

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

7 replies

  1. Два лоша убише Милоша!

  2. @Авакум: Ви кажете загонетно: “Два лоша убише Милоша!”. Уби` се лупајући главу ко је ту Милош, а ко су она два лоша, и никако да решим ту загонетку…. мало сам се смирио тек кад сам се сетио генијално јасне изреке једног легендарно лукавог типа из историје који је знао често да понавља: “Мож` да бидне ал` не мора да значи.”. Е, па – видите шта ћете с тим.

  3. @Aвакум
    Нису Милоша него Јована…Зизјуласа, што и није тако лоше.

  4. Ма, да! Све јеретике и екуменисте треба не само сметити већ и премазати катраном и уваљати у перје. Видим овај ватрени православац (Бане) радује се убиству неког другог православца Јована.

  5. @Антибот
    Дечаче, видим да још ниси порастао и да изреке схваташ буквално. Једног дана када будеш обукао дуге панталоне, сазнаћеш да изреке описују неке животне ствари у преносном значењу. Дакле, овде се не ради о буквалном убиству. А што се тиче катрана и перја, види, то ми није пало на памет, мада идеја и није тако лоша. А Јован је православан?

  6. @Бане
    Па, ако је Јован, онда је православан. Да је Иван могао би бити и католик (Хрбат, Словенац). Као старији православни (?) брат вероватно знаш да јеврејско име Јоханан има много националних варијанти од Јохан, Јон, Јан, Жан, Џон, Ђовани, Хуан, Жоао, Јанош, Јанис, Јоан, Иван итд. Но, како ти се допада моја иронична примедба о катрану и перју рекао бих да си католик или бар протестант веберовац. Православне цркве не познају инквизицију (католичку) и организовано спаљивање вештица (протестанско). За мене, као православца, наша вера је религија љубави према ближњему и поштовање 10 божјих заповести, међу којима је она НЕ ЛАЖИ, а ова двојица што “убише” Милоша јавно су слагали више пута.

  7. @Антибот
    Момче, ти ништа не схваташ. Наваљујеш да коментаришеш нешто што ниси у стању да схватиш, па макар то била и крајње једноставна ствар. Проблеми са когнитивним апаратом или је само температура у питању? Моја опаска се није односила на православност имена Јован, него на једног одређеног Јована са презименом Зизјулас. Ко погледа мој први коментар, њему све буде јасно. Ко што си и сам рекао, идеја о катрану и перју је твоја, а не моја, али је добро дошла за саркастични контекст. Ако хоћеш дубокоумно да звучиш, прво узми књиге у шаке и загреј столицу, па ћеш научити да не постоји веберовски правац у протестантизму, па самим тим не постоје ни протестанти веберовци. Постоје поклоници/следбеници Вебера као социолога, али то не значи да су засебна протестантска секта, нити да су протестанти уопште. Шта год да напишеш, погрешиш, па и ово да сам католик или протестант (што је само по себи урнебесно с обзиром на то колико се разликују, а по теби ја могу бити и једно и друго). Да ли ти треба скенирана крштеница из Бежанијске цркве? Послушај ме и потруди се у школи, доноси мами и тати петице, јављај се комшијама на улици, а са одраслим чикама почни да разговараш када постанеш један од њих.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading