Протојереј Саша Петровић: Глобалистичка офанзива на СПЦ или Дарвинисти свих земаља, уједините се!

У епископу Максиму и његовом понашању имамо савршени пример како је страшно када хришћанин, а нарочито један епископ упадне у прелест

Протојереј Саша Петровић

Ових дана наша црквена јавност још једном је са запрепашћењем прочитала вест да је смењени професор Православног Богословског Факултета у Београду, заклети дарвиниста и поборник велико-фанариотске идеологије епископ Максим Васиљевић регрутовао белосветске глобалисте и присталице нео-либералне (јеретичке) теолошке мисли у своју одбрану, а против свог Патријарха и Светог Архијерејског Синода.

Уместо да у монашком смирењу и послушности (шта ли то беше?) испоштује ову сасвим оправдану и дуго очекивану одлуку Синода и на тај начин барем привремено смири духове које је озлоједио својим лупетањима и саблазнима, увредама на рачун Светог Саве и српске цркве, овај „научни геније“ и перјаница Фанара, наставља несмањеном жестином да подрива канонско устројство СПЦ, као и ауторитет Св. Арх. Синода и свог Патријарха.  У патетичном тексту петиције под насловом „Апел православних академских теолога“ који је по свој прилици састављао сам епископ Максим у већ виђеном нарцисоидном стилу, тражи се од Светог Синода да повуче своју одлуку. Сама чињеница да су се потписници ове петиције дрзнули да од Синода једне аутокефалне цркве траже ревидирање своје одлуке представља својеврсни преседан и дрско мешање у унутрашња питања кадровске политике једне помесне православне цркве и њеног Синода, који по Уставу СПЦ под својом директном влашћу има све просветне црквене установе. Читава ујдурма око епископа Максима и „гласови јавности“ који стижу у његову одбрану представља јединствен случај у историји наше Цркве да декларисани безбожници, феминисти и глобалисти „бране цркву и аутономију Богословског факултета“. Другим речима, загракташе свраке и вране, са коца и конопца у одбрану свог истомишљеника.

Када сам прочитао ко су потписници ове петиције, уопште се нисам изненадио, јер имена на која сам наишао морално потпуно одговарају ономе у чију одбрану су устали.

Дарвинисти свих земаља, уједините се или – Свака крпа нађе своју закрпу

Један од потписника је и мој бивши парохијанин под бројем 67. који је прошле године из протеста напустио српску цркву и придружио се Грцима. Није могао да поднесе моје беседе у којима сам изобличавао нео-либерализам, геј бракове и глорификовање сенатора из Аризоне Џона Мекејна – једног од највећих зликоваца нашег доба. У пригодног беседи после Литургије рекао сам да нешто није у реду са нацијом и земљом у којој је Мекејн национални херој. Ради се о Американцу румунског порекла, иначе професору Старог Завета на језуитском Крејтон факултету у Омахи, такође „академском теологу“ чији је морални и верски живот  у већини случајева био у супротности са православном теологијом и хришћанском етиком – другим речима ходајућа саблазан.

Овај вајни „теолог“ се женио 3 пута, а преваром и подметањем лажних података успео је да се ожени и четврти пут и то са женом од себе млађом скоро 30 година. (трећа по реду жена је била 20 година млађа од њега) Последње две жене су му биле студенткиње, које је буквално из школске клупе увукао у кревет. Поред оваквих „изузетних“ моралних особина, овај „академски теолог“ је веома активан у фенимистичком покрету и често је виђен учесник протеста против председника Доналда Трампа,  и загрижени је присталица озлоглашене Хилари Клинтон,  чијим залагањима је у неколико америчких савезних држава легализован абортус до самог момента рођења! Овај гнусни злочин обавља се декапитацијом, када доктор извуче дете из мајчине утробе за ноге, а онда док му је глава још увек унутра, (јер по закону дете још увек „није рођено“) специјалним повијеним маказама му одсеца главу. Дакле озакоњено је убиство деце! Хмм, јел вам сада мало јасније шта овај потписник има заједничко са својим штићеником?!

Седамдесет девети по реду потписник је извитоперени психолог-свештеник Ваилиос Термос који нам је пре две године на семинару у Сан Дијегу тврдио да је Праотац Адам био транс-родна особа, односно мушко и женско и да хомосексуалцима не треба ускраћивати Свете Тајне ако се обавежу да „неће неког другог заразити сидом“ приликом свог содомског начина извођења сексуалног чина. Такође, говорио нам је да је преумњење хомосексуалаца немогуће и да зато као духовници ни не покушавамо да некога обратимо са овог одвратног пута у вечну погибао.

Др Гејл Волошек

Наравно, под бројем 85. је и фамозна Гејл Волошек, чију књигу „Faith Science Mystery“  је епископ Максим одштампао под окриљем своје епархијске издавачке установе „Севастијан прес“ (дакле црквеним новцем), а која од прве до последње странице промовише екстремни дарвинизам и хвали потписнике срамне петиције подршке Дарвиновој теорији „академских теолога“ ПБФ у Београду предвођених епископом Максимом. (Ову књигу епископ Максим је био повукао из продаје када сам у августу ове године објавио преглед њеног богохулног садржаја, а сада је продаје на званичној презентацији)

Maximus Hypocriticus – Максим лицемер

Бранећи незаконите промене Устава СПЦ у Северној и Јужној Америци, које су нам наметнуте на Црквено-народном сабору у јулу месецу у манастиру Нова Грачаница, тројица епископа Лонгин, Иринеј и Максим саставили су једну заједничку изјаву (овде) у којој апелују на народ да прихвати донесене одлуке и да не потписује петицију која се појавила на интернету, а у којој се тражи од Св. Арх. Синода да поништи овај Нови Устав. При крају ове изјаве они кажу:

„Подсећамо вас да се било која врста „петиције“ унутар Свете Божје заједнице налази у директној супротности са канонима, законима, учењима и црквено-јерархијском структуром наше Српске Православне Цркве. Штавише, поменута петиција је одраз протестантског етоса, и суштински на њему заснована, а по свом карактеру у потпуности је неправославна“.А шта ћемо са три петиције које су се појавиле на иницијативу епископа Максима?! Да ли су оне у „директној супротности“ са канонима и законима и дали су ове петиције „одраз протестантског етоса“?! Очигледно је да овде имамо примену нама Србима већ добро познатих  дуплих стандарда. Када епископу Максиму затреба, ода је петиција сасвим у реду, јер за таквог научног генија и светски реномираног теолога „похвалу Православља“ о којег се отимају многи  факултети, не важе правила као за остатак нас смртника. Дакле, лицемерје без пардона!

Чарлс Дарвине ми ти се кунемо, да са твога пута не скренемо

Епископ Максим и даље истрајава у свом убеђењу да је човек потомак мајмуна и да је производ еволуције. Ево још једног доказа: У књизи већ поменутог Василиоса Термоса, под насловом „Психологија у служби Цркве“, која је такође издата под окриљем Западноамеричке епархије, епископ Максим у самом почетку свог предговора каже:

Протопрезвитер Василиос Термос (Фото: Јутјуб)

„Човек, биће по слици Божијој и „животиња у процесу обожења“ (по Св. Григорију Назијанзину) – чији су мозак и нервни систем већином обликовани еволуцијом, који је истовремено ограничен и безграничан у својим генима, запечаћен својим претходним искуствима, усмераван својим хормонима и под великом разноврсношћу других утицаја, способан је да покаже широки спектар понашања, од којих су нека ненормална“ (стр.7)  Заиста, као да епископ Максим овде говори о самом себи!

Закључак

Сви ови несрећни догађаји, испади и скандали без преседана који потресају нашу Светосавску Цркву последњих година само показују да се налазимо на историјској прекретници – на ивици понора. Српска Црква је инфилтрирана, а можемо рећи и окупирана од стране јеретика, издајника и петоколонаша разних миљеа. Крајње је време да их се ослободимо, јер национално ослобођење мора кренути од најважније институције српског народа – од Српске Православне Цркве.

Такође, у епископу Максиму и његовом понашању имамо савршени пример како је страшно када хришћанин, а нарочито један епископ упадне у прелест – онда је он једини у праву, а сви остали греше. Он је геније кога нико не разуме јер нису дорасли његовом интелектуалном нивоу. Истовремено можемо јасно видети како је страшно и опасно када неко без дугогодишњег монашког искуства и подвига прими на себе епископски чин и сву власт и част који тај чин доноси. Онда му епископство не бива на спасење, него у његовим рукама постаје деструктивна сила која разара Цркву Божију изнутра.

Епископ Максим (Извор: Печат)

Теологија без Крста и подвига претвара се у одвратну утопију која води у богоодступништво и јерес, што се најбоље види на примеру такозваних „академских теолога“ који имају образа и храбрости да бране епископа Максима.  Ова последња глобална харанга на Св. Архијерејски Синод и на Патријарха Српског није ништа друго него још једна потврда да је Синод донео више него исправну одлуку у вези епископа Максима, као и да се овај процес не сме завршити само на овој одлуци, већ да се мора спровести до краја. Сви они који истрајавају у својим неправославним ставовима и одбијају послушност Цркви, морају бити свргнути. Верујем да ће наш Свети Архијерејски Синод и Сабор наћи снаге да се одупру свим притисцима са стране и поступе по речима Апостола Павла који препоручује: „извадите злога између себе (Кор. 5,13)

На Св. Великомученика Димитрија, 2019.

Протојереј Саша Петровић,
Омаха, Небраска, САД

Наслов и опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 10. 11. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. Отац Саша се баш расписао у последње време. Као прво перо свештенства Северне Америке које је нажалост учмало из страха за сопствену егзистенцију. Знају са каквим тиранима имају посла и неће да таласају. Ал отац Саша као некад Атанасије Велики храбро и јуначки разобличава све јеретичке клике и погрешна учења. И не само то, он је тај који је први устао против Турског Устава летос у Чикагу и који је сада довео да тај лажни и антисрпски Устав буде оборен од Синода СПЦ. Сада се Мирко и Максим доманђавају како да не сазову ванредни Сабор али он ће бити сазван и без њих ако буде требало а на њему неће бити само оборен лажни Устав већ и њих двојица.

 2. Ви јесте у трбуху Звери.
  Али звер у трбуху неких од својих долази нам главе одувек.

  https://infernodotblog.files.wordpress.com/2017/12/canto-3-inferno-2.jpg?w=1400

  Срба, бивших и осталих.
  Људи, уосталом. Створења Божијих.

  Арсен Дедић

  Моје име (Арсеније)

  Моје име се не изговара јавно
  полиција не дозвољава да се шири

  Моје име је конспиративно име
  неких мојих другова
  оно се исписује ноћу по зидовима
  по цијену слободе

  Моје име је лозинка љубавника
  оно се узвикује под вјешалима

  Мојим су именом само најхрабрији
  крстили своје дјечаке
  у слијепим планинским кућама
  знајући што их због тога чека

  Пјесма о храбрости

  Муљао сам
  пробао сам мућкати
  било ме првенствено страх
  молио сам се
  био пријетворан
  лагао гдје стигао

  Додворавао се
  смијешио се студени
  дијелио мртве пољупце
  стајао под лажним барјацима
  те писао туђе пјесме

  Улазио у нежељене постеље
  одијевао се по моди
  затајио вјероисповијест
  и спол
  али изнад свега
  бојао сам се
  бојао сам се

  Пјевао као дијете
  изгубљено у тмини Жумберка
  као да ћу одагнати
  одгодити
  што ли
  као да ћу ишта спасти
  и напокон схватио
  не преостаје ми друго
  осим храбрости

  По Теорији игара ми одавно треба да смо нестали.
  Љубав и душе мученика наших нас држе.

  То је оно што планери нашег нестанка зову Intangible Goods. Њихов проблем је што то немају, а наш што нисмо свесни да имамо.
  Са сваке стране воде.

  О крсту свом,

  „26. Јер каква је корист човјеку ако сав свијет задобије а души својој
  науди? Или какав ће откуп дати човјек за душу своју?“
  (Св. Јеванђеље по Матеју 16:26)

  “Даћу вам пастире по срцу вашем.”
  (Јеремија 3,1)

 3. Одличан текст, хвала оцу Саши бескрајно што је глас разума, и хвала Господу за све.

 4. Ограничавам се само на питање Богословског факултета, око кога је – бар за ширу јавност цео скандал почео. Свакоме ко логично размишља треба да буде јасно да тај факултет не може бити пола риба, а пола девојка… Дакле, све док је он део Универзитета, црквене власти над њим не смеју да имају никакву јурисдикцију – другим речима уклањање професора, доцента, декана је бесправни покушај насиља. То је питање Универзитета и никог другог. Ситуација би се могла изменити само ако се Богословски факултет искључи из састава Универзитета и тада потпадне под. пуну црквену власт и онда на њему студенти могу да буду поучавани о свему што се Синоду допада, па чак и да је Земља пљосната, округла или на ћоше, баш онако како се Синоду допада, па макар и од стране домара ако то Синоду одговара. До тада, мешање Синода у искључиву надлежност Универзитета је потпуно анахроно и неприхватљиво.
  Иначе у целом овом егзотичном , анахроном тексту аутор уопште не помиње још бар једно релевантно име: Григорије …. Држи га за резерву за следећи наставке, јер они су неизбежни? Јасно се назире одлучујући сукоб прошлости и будућности, у коме је лако прогнозирати исход: победиће прошлост.

 5. Odlican tekst. Uopste ne treba sumnjati u analizu oca Sase. Otac sasa je savest svestenstva u Americi. Jedino sta ovde u tekstu nije nam skrenuo paznju da je skoro sedamdeset njih od potpisnika Grci a ostali su zavrsili grcke skole.

Оставите коментар