Није „С*ање ствари“: У Немачкој направили пиво од отпадних вода

Знао сам да је вода чиста, али руке су ми се тресле без обзира на то. Мислим, није свакодневна ствар да пијете пиво од каке

Пиво Ројзе (Фотографије: Енди Хојл/CNET)

(CNET.com, 9. 9. 2019)

Пише: Ендрју Гебарт (Andrew Gebhart)

Руке су ми се тресле док сам приносио чашу ројзе пива уснама. Уобичајено не оклевам да пијем пиво, али како се да наслутити из имена, ројзе је направљен од рециклиране отпадне воде – тако је, оне воде из тоалета. У глави сам знао да је она пречишћена и да ће по свој прилици бити прилично укусно, али је у сваком случају изискивало сваки делић снаге воље да би попио први гутљај. Мислим, није свакодневна ствар да пијете пиво од каке.

Дошао сам у Берлин на овонедељни сајам технике ИФА и тек што сам био обишао градска постројења за отпадне воде. Ово постројење за обраду отпадних вода радило је заједно са компанијом за технологију воде Ксилем (Xylem) како би произвело ројзе пиво као део специјалног пројекта који треба да побуди пажњу и повећа интересовање јавности за рециклирање воде. Приликом обиласка фабрике, имао сам прилику да видим воду у свим фазама прочишћења, укључујући отворене резервоаре са муљем пуним комадића измета.

Највећи део метода за прочишћење воде користи се годинама

Мирис током првог дела обиласка била је једна од најинтензивнијих лоших ствари које сам до тада искусио. Осећао сам се као да сам у просторији у којој је милион људи управо отишло у тоалет, а та слика није далеко од истине, пошто постројење третира отпадну воду потеклу од 1,3 милиона становника Берлина.

Касније током обиласка, могао сам да видим сву фасцинантну технологију која се користи за прочишћење воде укључујући машине које производе озон како би раствориле отпад на молекуларном нивоу. Друге машине користе специјализоване филтере од угљеника који наводно елиминишу 99,999 одсто свих загађивача и хемикалија.

На једном нивоу, знао сам да је вода чиста, али руке су ми се тресле без обзира на то. Нисам могао да тај мирис удаљим из свести док сам прислањао пиво уснама.

Није требало толико да бринем. Пиво је било одлично. Било је то слаткасто тамно пиво са фино уравнотеженим хмељом и газираношћу. Ферментисано је у стилу традиционалног немачког „старог пива“[1]. Иако боја није била умесна, узевши у обзир околности, да сам га пробао у пабу наручио бих неколико чаша. У овој ситуацији, попио сам последњу флашу на располагању и био сам задовољан сваким гутљајем.

Почетне фазе процеса изгледају и миришу ужасно

Иако је пиво ројзе једнократни експеримент, технологија која стоји иза њега могла би да има важне последице по будућност пива и уопште по будућност воде за пиће.

Проблематична оскудица

„Чињеница је да се већина градова прекомерно ослања на један извор воде“, рекао је Џо Везај (Joe Vesey), главни маркетиншки службеник Ксилема, док ми је говорио о потреби за пројектима као што је ројзе пиво. „Вода је вероватно најважнија компонента у ланцу снабдевања града.“

Везај је детаљно изложио примере из неколико последњих година када су се места попут Сао Паола, Кејп Тауна и басена реке Ганг суочила са несташицама воде које су угрозиле милионе људи без извора пијаће воде.

„Или имате проблем квантитета, који је заправо оскудица подстакнута климатским променама, или имате проблем подстакнут загађењем који би могао да доведе до трзавица у снабдевању водом“, рекао је Везај. „На крају крајева, све је више људи на земљи а резерве воде су ограничене. Вода је ограничен, оскудни ресурс.“

Отпадне воде су издашне уколико можемо да их прочистимо

Општине могу да увезу чисту воду или да увезу морску воду коју потом десалинизују тако да постане питка. Везај наводи да су оба решења много скупља од једноставног прочишћења отпадних вода, које су нешто што природно ствара сваки град.

„Ми јасно увиђамо да се отпадне воде све више и више сматрају вредним ресурсом“, рекао је Јенс Шајделер (Jens Scheideler), општи менаџер бренда ројзе у Ксилему.

Веровали или не, највећа препрека није чак ни технологија. Постројење за прераду отпадних вода које сам био посетио обрађује воду годинама и враћа је у реке и језера. У Берлину, тло испод површинских вода представља природни филтер који сам по себи пречишћава воду у временском периоду од неколико година.

Све већа употреба медикамената међу становништвом чини прочишћавање воде све захтевнијим, и ту је Ксилемова технологија добродошла. Специјализовани озонски филтери побуђују и растварају молекуле хемијског отпада које филтери на бази угљеника не могу да уклоне. Овај корак није нужан за воду која није за пиће – једноставни, нижи технолошки поступак је сасвим задовољавајући за наводњавање.

Машина са леве стране производи озон и уводи га у третирану воду у танк са десне стране. Озон раствара хемијски отпад

„Отпадне воде садрже хранљиве супстанце које су вам потребне за узгајање и раст биљака. У самој отпадној води имате азот и фосфор“, рекао је Шајделер. „Чак и у Немачкој, мишљење се мења у правцу коришћења отпадних вода у пољопривреди.“

Напредни кораци које је омогућила Ксилемова технологија раде довољно добро да вода постане безбедна за људску употребу. Слични пројекти су већ у току и спроводе се у местима као што су Калифорнија и Сингапур. Постројења за третирање воде уобичајено сарађују са Ксилемом и сличним технолошким компанијама како би изнашли све делотворнија и учинковитија решења.

Највећи проблем са коришћењем рециклиране воде је „бљак фактор“ (yuck factor). Знам из прве руке да је заиста тешко уверити себе да пијете воду која је била пуна људског отпада. Пиво уноси забавну ноту у ову ситуацију и даје људима разлог да пробају гутљај.

Поверење и разлог у корист пива

Привлачење и информисање јавности о овим процесима је кључни део Ксилемових планова. Пиво је важан део немачке културе и пиво ројзе је посебно помогло компанији да привуче пажњу на локалну конференцију о води. Пиво је било пун погодак и сви су хтели да га пробају. Имао сам среће да могу да сам попијем гутљај пошто су остале флаше плануле.

Умањени систем филтер који служи за тестирање различитих процеса прочишћавања

Пиво ројзе испуњава најстроже критеријуме. Немачка има стриктни закон о чистоћи пива по имену рајнхајтсгебот (Reinheitsgebot). Ови закони потичу из 16. века година и ројзе испуњава ове стандарде.

Јан–Карл Нилебок (Jan-Karl Nielebock), менаџер за храну и пиће у Ројзеу (food and beverage application manager), рекао је да би „старо пиво“ требало да прође неколико тестова како би било у сагласју са високим немачким стандардима. Закон „наравно захтева да вода буде квалитета воде за пиће као и да не постоји никакав ризик по здравље који би изазвала вода што смо морали да докажемо неколико пута“, рекао је.

Пиво су подробно анализирали немачко Савезно министарство здравља и локални универзитети и сви су потписали да је финални производ здравствено исправан.

Справљање пива укључује кување воде са сладним јечмом а затим кључање са хмељом. Кључање посебно доприноси даљем прочишћавању воде.

„Прављење пива у прошлости је био класичан начин да се штрокава вода претвори у извор пијаће воде“, рекао је Шајделер (Scheideler). „Сам процес варења пива такође помаже додатном редукцијом вируса и бактерија чак и ако би нешто преостало. У средњовековно време ово је било потребно. Вода коју ми користимо у производњи већ је готово стерилна.“

Ксилем и Ројзе такође производе вино и вотку од рециклиране воде. Они су се уортачили са енглеским прволигашем Манчестер ситијем да од кишнице сакупљене на стадиону производе пиво које би Хајнекен послуживао на утакмицама.

Берлинско тло служи као природан филтер који прочишћује воду пре него што се она врати у језера и водотокове. Ова кружна бачва функционише по сличном принципу

Образовање јавности и ублажавање [одбојног става] јавног мњења путем забавних догађаја је кључно за ширу прихваћеност. Везaј је указао на испитивања јавног мњења по којима је постотак мишљења у корист рециклиране воде експоненцијално растао након што су испитаници били обавештени о технологији која стоји иза процеса.

„Нема ‘бљак ефекта’ када узмете виљушку или користите чашу“, рекао је Везај. „Људи су свесни детерџента и шта се дешава приликом прања судова“. Он је указао да заправо нема нечега што би била нова вода. Сву воду на планети је по свој прилици користио неко у неком моменту. „Велики део воде се стално рециклира, изнова и изнова“. Назвао је процес ројзеа „кораком за прање судова“.

Шта је следеће

Берлин није једино место у коме се пиво производи од рециклиране воде. Прошлог месеца, четири пиваре у Луизвилу, у америчкој савезној држави Кентаки, удружиле су се са оближњим постројењем да производе пиво од обрађене отпадне воде. Ксилем и друге пиваре су део Алијансе за врење чисте воде (Pure Water Brewing Alliance), што је текући пројекат који се залаже за одрживију производњу пива коришћењем обрађених отпадних вода.

После третирања озоном вода пролази кроз цилиндричне природне угљеничне филтере који делују попут тла

Брендирање је други кључан део плана. Сан Дијего зове своју рециклирану воду „чистом водом“ (pure water). Сингапур користи израз НОВода (NEWater). Након извесног оклевања Везај наводи старије називе попут „од тоалета до славине“ (toilet to tap) и каже како би овај израз могао да докусури иницијативу.

Научни приступи се још развијају пошто Ксилем и други настоје да их учине што ефикаснијим. У постројењу за прочишћавање воде у Берлину видели смо филтере различите величине који би требало да послуже као вишеслојни доказ концепта. Најмањи филтери дају нацрте за оне веће. Али озонска машина из Ксилема и филтери на бази угљеника чисте само мали део воде из постројења.

Чак и у овој фази развоја, Ксилем и Ројзе делују као пилот пројекти пре евентуалне примене оваквих система у већем обиму. Ројзе пиво је већ показало да ради, али Ксилем и научници у берлинском постројењу за прераду отпадних вода непрекидно раде како би проценат чистоће померили још даље и да би исто тако систем учинили енергетски ефикаснијим.

Нисам се шалио за смрад: наш фотограф Крис Монро даје све од себе да се опорави

Наука, међутим, није највећа препрека успеху – то је менталитет људи који би требало да пију завршни производ.

Чак и након што сам видео све ове делове како функционишу и након што сам чуо колико је процес ефикасан, оклевао сам. Мој проблем је била близина мирисања воде из прве фазе процеса. Чак и да су ми рекли шта је ово пиво, сумњам да бих имао толико проблема да узмем први гутљај да нисам управо омирисао постројење где се производи. Смрад је учинио да мислим да сам био на обиласку пиваре из пакла.

Након што сам превазишао оклевање, било ми је драго што сам пробао. Двојица мојих колега су такође попили гутљај и пиво им се такође свидело. Оно је било добро уравнотежено са сладном аромом и глатким завршетком. Мирис је важан део укуса и чак ми се свидело како пиво мирише. Требало је само да потиснем један смрад из мог ума.

Било ми је драго што сам пробао пиво. Ово је последња боца

Испијање пива направљеног од рециклиране воде биће ми лакше пошто сам то већ пробао и пошто могу да имам довољно поверења да га [психолошки] одвојим од извора. Нисам имао проблем да попијем другу чашу пива ројзе. То поверење је кључно. Ксилем је укључен у важан процес који може бити нужан да би будући градови и даље били снабдевени обиљем пијаће воде. Срећом, на челу овог експеримента јесте чиста вода и пиво одличног укуса.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


[1] Прим. ММ: Altbier, старо пиво на немачком, стил производње пива историјски присутан у Вестфалији и око града Дизелдорфа.



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. А шта је следеће?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading