Поуке: Александријска патријаршија признала аутокефалност украјинске цркве

На крају литургије патријарх Теодор објавио је одлуку Александријске цркве о признању аутокефалије ПЦУ на челу са Епифанијем

Патријарх Теодор II

По материјалима православних новинских агенција

Данас у време литургије у Каиру, поводом празника Светог Архистратига Михаила по новом календару, александријски патријарх Теодор је у диптиху поглавара помесних цркава поменуо Епифанија Думенка вођу „Православне цркве Украјине“.

На крају литургије патријарх Теодор објавио је одлуку Александријске цркве о признању аутокефалије ПЦУ на челу са Епифанијем, а потом је прочитана и одговарајућа одлука Синода Александријске патријаршије (видео у прилогу, као и текст Саопштења).

Ова вест је донекле изненађујућа јер је сам патријарх Теодор у више наврата, као неко ко је живео и службовао у Украјини, више пута наглашавао да је Украјинска православна црква митрополита Онуфрија једина канонска црква у тој земљи. Такође, александријски патријарх је заједно са антиохијским и јерусалимским патријархом и кипарским архиепископом својевремено покренуо иницијативу за превазилажење раскола између Цариграда и Москве насталог по питању Украјине.

Сматра се да је данашњи чин настао као манифестација јединства „јелинских цркава“, а после идентичне одлуке Атинске архиепископије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Поуке.орг, 8. 11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

  1. Римска помесна црква, је била утемељена на многострадалном, великомученичком, првоапостолном подвигу али је отпала од Цркве којој је глава Господ Исус Христос.

    Као и ова, ниједна друга помесна, аутокефална црква није имуна од сличног епилога.

    Видљиво, Константинопољски Патријархат и његови следбеници, добровољном предајом у канџе интереса вашингтонске хегемоније, се придружују римској злобраћи.

    Али тврдо верујемо да Цркву Христову ни адска врата неће надвладати.

  2. …da se pise o nasim velikim ‘prijateljima’ Grcima, I njihovoj vekovnoj antisrpskoj politici, od samog doseljavanja na zemlju srpskih Pelazga (danasnja Grcka), od kojih su preuzeli mitologiju I dosta od jezika, preko jelinizacije srpskih ‘varvara’ u Maloj Aziji I Grckoj, prisvajanja srpske istorije I Lesandra Srbljanina, preko Istocne Romeje I vekovnog surovanja sa Vatikanom, pa sve do donedavne asimilacije million Srba u Grckoj. Nisu im slucajno Srbi dali ovo ime koje je preuzeo celi svet.

  3. @Tek treba…: Ваш цењени и премудри коментар илуструје да није тачно да само хартија трпи све, јер то можда још и више важи за интернет… Добро, узмимо да сте у свему у праву: Ти покварени, подмукли лопови, Грци, су се населили на Вашу Пелагску земљу, покрали Вам Вашу исконску митологију, одсекли Вам део језика, јелинизовали Ваше саплеменике у Малој Азији и Грчкој, присвојили српску историју – и што је још страшније, чак и Лесандра Србљанина, вековно шурују са Ватиканом и поврх тога асимиловали милион Срба у Грчкој! Ма, како су то све тако лукаво и подмукло, све по `ладу да их не познаду извели, да то примећујете само Ви (можда још и пар сличних), док остали по свету наивно, незналачки верују тим лукавим покварењацима. Можда Вам је једина утеха : “Nisu im slucajno Srbi dali ovo ime koje je preuzeo celi svet“. Макар нешто…
    Е, ако сте у свему у праву, па Вас тако некажњено могу кроз миленијуме черупати свакојаке битанге , намеће се као закључак она легендарна порука неког новоизабраног српског министра свом рођаку у унутрашњости, који је одмах захтевао од њега велико унапређење за себе. Она гласи – утувите то добро: “Ћути, седи `ди си, јер ни за `ди си ниси!“

  4. @Ћути…

    …to nesto rekli? Nemam utisak, samo vidim neskrivenu frustraciju. Pokazite prstom na ono sto vas tisti pa da vidimo sta je tu netacno. Inace, ne zameram Vam posto jos niste poceli da razmisljate ali sam siguran cim ukljucite mozak, brzo ce Vam se primiti nauk. A mozda prvi petlovi idu u lonac kao kada se 60-ih pocelo pricati da se Srbi iseljavaju sa KiMa pa je trebalo 15 godina i rusilacke demonstracije da ljudi progledaju.

  5. Sledecu izjavu cu ostaviti neprevedenu:

    “The truth is first ridiculed. Then violently opposed and then grudgingly accepted”

    Arthur Schopenhaeur

  6. Istina moze da ceka jer ona ima dug zivot pred sobom.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading