Стеван Гајић: Крај балканских клинтониста или Шта се заправо дешава с Косовом

Гренел је још један потез Трампа у искорењивању политичког наслеђа клана Клинтонових и заједно с тим наслеђем и балканских клинтониста чији рок трајања је истекао

Стеван Гајић (Извор: EADaily)

(Регнум.ру, 8. 11. 2019)

Недавно је Београд и Приштину посетио Метју Палмер, специјални представник америчког Стејт департмента за тзв. Западни Балкан. Његов статус, међутим, постао је сумњив од тренутка кад је председник САД Доналд Трамп поставио свог представника за преговоре Србије и „Косова“. Постављањем амбасадора САД у Немачкој Ричарда Гренела, Трамп је улогу Палмера практично неутралисао. Палмер, ипак, наставља да обилази Балкан. Шта то говори и због чега заправо видимо две политике САД према Косову и Метохији? И коме су потребне ове Палмерове посете?

На Балкану (а врло вероватно и у другим регионима) Стејт дипартмент води политику супротстављену Белој кући, држећи се идеолошке матрице из времена Била Клинтона и Барака Обаме, коју можемо назвати политиком НАТО-а и Стејт дипартмента. Њени протагонисти били су председник Србије Александар Вучић (са својим саветницима Тонијем Блером и Александром Соросем), председник „Косова“ Хашим Тачи и премијер Албаније Еди Рама. Ту политику подржавали су Брисел, односно досадашња Европска комисија, комесар ЕУ за спољну политику Федерика Могерини и НАТО. Та политика сводила се на поделу Косова, предају северног дела покрајине Србији, у замену за признање самопроглашене државе. То би омогућило „Косову“ припајање Албанији (чланици НАТО, што би неизбежним учинило да Алијанса „прогута“ и Србију (то би био следећи „историјски задатак“ Александра Вучића), а за њом би том војном блоку приступила и Босна и Херцеговина (за сада Република Српска следи Београд по питању војне неутралности и блокира улазак БиХ у НАТО, за шта се залаже бошњачка политичка елита). Крајњи исход те стратегије било би потпадање целог Балкана под НАТО.

Александар Вучић и Метју Палмер (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг)

Као неочекивана сметња остварењу тог згодног и логичног плана искрсла је победа Аљбина Куртија на косовским „парламентарним“ изборима. Иако је он радикални албански националиста, Курти није увучен у заверу Вучића, Тачија и Раме и самим тим не улази у схему НАТО-а и Стејт дипартмента. Због тога је и одбио сусрет с Палмером током његове посете Приштини. Ма како невероватно звучало, Палмер је 4. новембра на заједничкој конференцији за штампу са Вучићем отворено слагао да је у Приштини свим албанским лидерима, „укључујући Куртија“, рекао да „Српска листа мора да уђе у будућу Владу Косова“. Једини начин на који би Палмер заиста могао да пренесе такву поруку Куртију био би тајни сусрет, у шта је крајње тешко поверовати. При томе, за разлику од Палмера, Курти се, наравно, сусрео са специјалним Трамповим изаслаником Гренелом.

На тај начин Курти је практично јавно осрамотио Палмера, показавши Вучићу, Тачију, НАТО-у и свим странама увученим у стари договор, да договор више не важи и да је Палмер после постављања Гренела изгубио значај. После отворене Куртијеве демонстрације непоштовања специјалног представника Стејт дипартмента, Палмер је погоршао сопствену ситуацију отвореном лажју о сусрету који се није догодио. Без обзира на пропаст њиховог заједничког плана, и Вучић и Тачи за унутрашње потребе представљају Палмерову посету као невероватно важан и одлучујући догађај.

Ричард Гренел на састанку са Хашимом Тачијем (Фото: Представништво Косова)

Оба лидера, заправо, покушавају да купе време надајући се чуду које би вратило шансу већ мртвом договору о „разграничењу“. Та нада је, међутим, узалудна због тога што је прозор за такав договор затворен одласком Федерике Могерини. Што је још важније, током октобарске посете Београду руског премијера Дмитрија Медведева потврђен је став Русије о неприкосновености Резолуције Савета безбедности УН 1244 као основе за било какво решавање питања Косова и Метохије. Са друге стране, практично одмах после одласка Медведева, на војне вежбе у Србију је долетео руски ПВО систем С 400 „Тријумф“. На овај начин Москва је недвосмислено показала да је конкретно спремна да заштити војну неутралност Београда и да неће дозволити НАТО-у да насилно усиса Србију у Алијансу према црногорском сценарију.

Шта се овде заправо дешава? Трамп на Балкану ради исто што и у Сирији, Ирану и Северној Кореји. У почетку он шаље одређени сигнал да би затим направио нагли заокрет у супротном смеру. У сваком од ових случајева резултат тих обрта било је рушење наслеђа Клинтонових и Обаме. Трамп је у почетку севернокорејског вођу Ким Џонг Уна јавно вређао и ствар умало није окончана ратом са Северном Корејом, да би се затим сусрео са Кимом и постао први председник САД који је симболички прешао границу Северне Кореје. У Сирији је објавио почетак удара на снаге Дамаска, а заправо су америчке ракете тукле безначајне циљеве у пустињи и на крају није било никакве свеобухватне операције против снага владе Сирије. Односно, није се догодило оно што је тако жарко желела да уради Хилари Клинтон са места државног секретара САД. Иста слика се поновила са Ираном. Трамп је испрва растурио нуклеарни договор Обаме са Техераном и само што није заратио, а затим је опет спустио тензије и у последњем тренутку изјавио да САД неће напасти Иран.

Ричард Гренел, нови амерички посредник за Косово и Метихију (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

Иста ствар се дешава и са Ричардом Гренелом. Његов долазак на Балкан изазвао је узбуђење домаћих медија који су тврдили да ће он брзо спровести „компромис“, односно „разграничење“ Срба и Албанаца за које су лобирали Вучић и Тачи. За сада изгледа да пред њим стоји други задатак – пропаст „клинтонистичко-стејтдипартментског“ договора. При томе је Палмер клинтониста којег примају исти такви клинтонисти Вучић и Тачи. Обојица су (заједно са Едијем Рамом) подржала Хилари Клинтон на председничким изборима 2016. године, што, наравно, Трампова екипа није заборавила. Поступци Палмера и Гренела не само да нису координисани већ су директно супротстављени. На овај начин Гренел је још један потез Трампа у искорењивању политичког наслеђа клана Клинтонових и заједно с тим наслеђем и балканских клинтониста чији рок трајања је истекао.

Чланак др Стевана Гајића, научног сарадника Института за европске студије у Београду и професора по позиву Московског државног универзитета за међународне односе (МГИМО) при Министарству спољних послова Руске Федерације, објавила је руска Информативна агенција Регнум 8. новембра 2019.

Са руског посрбио: С. Г.



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

7 replies

  1. Професор лепо написа шта су хтели Клинтон и “клинтонисти” и како је то Трамп “мајсторски растурио” али никако да објасни како то да Стејт Департмент, коме је на челу човек кога је Трамп поставио, ради против њега? И још важније, шта је Трампов план. Прочитасмо и то детаљно против чега је Трамп (или прецизније, против кога је), али ни једно једино слово о томе за шта је? Посебна прича је гомила ноторних неистина које је у свом тексту изнео господин професор. На основу чега је из малог прста исисао тврдњу да је политика Клинтона Обаме и свих “клинтониста”, где по аутору спадају и Стејт Департмент (и ондашњи и данашњи) и ЕУ, била подела “Косова”? Ако је тако било зашто је нису и реализовали док су “клинтонисти” владали светом? Ако је тако зашто је Вучић први пут споменуо разграничење тек августа 2018. године, годину ипо дана након силаска “клинтониста” са власти? Ако ме разум и сећање још увек служе управо у време “клинтониста” разграничење (подела КиМ) је било забрањена тема, а што се тиче ЕУ и нарочито Немачке, тако је и дан данас. Да нисам прочитао где и шта ради и где је изворно објављен овај текст заиста не бих могао да разумем шта је био мотив господину професору да креира овакве пијачарске конструкције. Овако све је јасно и на жалост тужно ружно.

  2. Занимљив чланак г. С. Гајића о понашању садашње администрације САД и председника Трампа. Ипак, аутор није хтео да искаже до краја своје оптимистичке погледе у вези са решавањем проблема Косова и Метохије. Оставио је да читаоци сами наслуте из чланка. Можда је тако и боље. Нека долазећи догађаји покажу исправност наведених процена догађаја на светској сцени у кризним подручјима.

  3. @Драган Р

    “никако да објасни како то да Стејт Департмент, коме је на челу човек кога је Трамп поставио, ради против њега? И још важније, шта је Трампов план. Прочитасмо и то детаљно против чега је Трамп (или прецизније, против кога је), али ни једно једино слово о томе за шта је? ”

    Od Trampovog dolaska na vlast i posebno u oblasti spoljne politike neprekdino se u svim alterantivnim, patriotski, ruskim medijima piše i objašnjava američka “duboka država”.

    “Uz podršku nekih faktora na Zapadu, kojima nije stalo do stabilnosti Zapadnog Balkana, Vučić je počeo da forsira ideju o razmeni teritorija. Tako da odnos Merkel – Vučić nije više ono što je bio.” – reče Bodo Weber analitičar Veća za demokratizaciju politike iz Berlina 13. oktobra 2019.

    Znači nekosa zapada.

    “Српска листа је за Албанце било само прелазно решење према крајњем циљу – признању Косова од Србије. Али, то је био сценарио који није подносио велике инциденте већ пуну приврженост путу ка крајњем циљу. Онако како је Вучић манифествовао ту приврженост. Да су косметски Албанци били посвећени бриселским споразумима као Вучић и његова екипа, данас би уживали у постигнутом циљу. Али, њима се свиђао циљ али не и динамика ка њему. Она им је била преспора. ” Slobodan Samardžić na svom blogu 11, oktobra 2019.

    Znači polako se kuvala žaba.

    itd.

    Vratite se spavanje da se ne nervirate dalje.

  4. Г. Драгане Р., одговор на све ваше зашто везане за стратегију А. Вучића и клинтониста, које Ви стављате у знаке навода, српским народним стратешким језиком се зове “кување жабе”. Треба ли да преводим?

    Што се тиче Трампа и његове стратегије, тј. питање “за шта је Трамп”, најбоље да прочитате 2 књиге које су о њему написали 1. Newt Gingrich, “Understanding Trump” & 2. Roger Stone, “The Making of the President: How Donald Trump Orchestrated Revolution” – за почетак.

    Уз мало размишљања, могли бисте разумети да је “подела” Косова изашла из Вучићевих уста тек онда када је време почело да истиче, са победом Трампа. И да је она била и осталће неизводљива због многих геополитичких фактора и актера, од којих су најмањи АВ и његов брат по оружју (и борцима за ИСИЛ) Тачи. За чим Ви изгледа жалите у свом коментару.

    Жао ми је што сте разочарани обртом у овој причи. Не видим зашто би професор, а поготово Трамп Вама или Вашем послодавцу откривао своју стратегију. Да цитирам Сун-Цуа, “свако ратовање је обмана”.

    Коначно, за др. Гајића знамо где ради и које су му квалификације. За Вас не знамо. Тешко да ће професор бити тај који “креира пијачарске конструкције”. Не знам ко је Вас учио стратегију, изгледа да је мало о(б)мануо.

  5. Поштовани господине Попов ја нисам никакав геополитички стручњак и стратег већ обичан, просечан грађанин Србије који жели да буде у току са оним што нам у великој мери одређује живот и будућност.. Не пада ми на памет да се на политичке теме надгорњавам са човеком који је дипломирао и дикторирао политикологију, јер би то са моје стране било апсолутно претенциозно пошто сам по струци дипломирани инжењер технологије и никада нисам имао никакве везе ни са политиком ни са партијама. Све што сам навео у мом коментару је искључиво чињеничког и логичког карактера. Наравно, јасно ми је да моја логика коже да буде упитна, као и да логика не даје одговор на свако питање( “где престаје логика почиње знање”), али су зато у овом случају чињенице неумољиве. Једноставно, ноторна је неистина да је подела “Косова” била политика САД, ЕУ и НАТО у време када су на челу Сад били Клинтон и Обама. Напротив, подела је у њихово време била забрањена тема а добила је право грађанства тек доласком Трампа на власт. Вучић је поделу први пут споменуо Августа 2018. године (годину ипо након силаска Обаме са власти), а Трамп је само пар месеци након тога (Децембра 2018.) у писмима које је послао Вучићу и Тачију, ту политику фактички подржао. Што се мог става у вези политике поделе “Косова” тиче, морам да вас разочарам. За мене је Р1244 једини оквир за преговоре са Шиптарима и никада и ни по коју цену не бих потписао ништа што из тог оквира излази.На жалост, са поделом или без ње Вучић је на корак од потписивања “споразума” којим ће нанети немерљиву штету и срамоту и државу и народу. Зашто сада а не у време “клинтониста”? Свакако да је требало времена да се “жаба скува” али је дефинитивно одлучујуће то што је сада на на челу САД прагматични трговачки хохштаплер који је за разлику од арогантних и бахатих “клинтониста” за које је ствар била завршена и који су инсистирали на тоталном понижењу, спреман да Вучићу да смоквин лист (неки ситни уступак) да колико-толико покрије своју срамоту. Зато је Трамп, бар за мене, гори од “клинтониста” а текст господина професора који га велича и даје нама у Србији, али и Русима, лажну и ничим аргументовану наду, да ће са њим бити другачије (боље), апсолутно неодговоран и неприхватљив.

  6. (…то што је сада на на челу САД прагматични трговачки хохштаплер који је за разлику од арогантних и бахатих „клинтониста“… Зато је Трамп, бар за мене, гори од „клинтониста“.)

    Још је остало писцу коментара да на питање, зашто је тако “пажљив” према “клинтонистима”, одговори: – Зато што сам паметан! Такву смо изјаву већ јавно чули септембра 2016. године.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading