Емануел Макрон: НАТО на самрти, а Европа на ивици понора

Америка први пут има председника који не дели нашу идеју о европском пројекту и историјске тековине учиниле своје и раздвојиле старе савезнике, оценио Макрон

Емануел Макрон (Фото: Бета/АП)

ПАРИЗ – Француски председник Емануел Макрон оценио је у интервјуу за британски „Економист” да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора.

Макрон је упозорио европске земље да се више не могу ослонити на Сједињене Америчке Државе, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља чланица НАТО.

„Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Европа се налази на ивици понора”, казао је Макрон, преноси Танјуг.

„Више не постоји никаква координација у доношењу стратешких одлука између САД-а и савезника у НАТО-у. Никаква. Имамо некоординирану агресивну акцију једне чланице НАТО-а, Турске, у подручју у којем су угрожени наши интереси”, устврдио је Макрон.

Он је додао да Европа мора да почне стратешки да размишља о самој себи као о геополитичкој сили.

У противном Европа више неће контролисати властиту судбину, рекао је Макрон.

Он је додао да су до сада Америка и Европа делиле интересе, те да се он неуморно трудио да одржи добре односе с председником Доналдом Трампом.

Али, сматра он, Америка први пут има председника који „не дели нашу идеју о европском пројекту” и да су, чак и ако Трамп не победи на следећим изборима, историјске тековине учиниле своје и раздвојиле старе савезнике.

Макрон је у једносатном интервјуу за „Економист” који се водио у Јелисејској палати рекао и да се „Европа мора пробудити”.

На питање да ли верује у ефективност НАТО-вог члана 5, односно о идеји да ће у случају напада на једну чланицу НАТО, све остале земље чланице прискочити у помоћ, што пак многи аналитичари сматрају главним средством одвраћања напада на чланице савеза, Макрон је одговорио:

„Не знам. Али шта ће члан 5 значити сутра?”

(Политика, 7. 11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Европа је на ивици понора зато што је, коначно, у прилици да се ослободи америчке окупације?
    Овакав став само говори какав је владајући сталеж однегован у Европи од 1945. Практично, нема озбиљних политичких снага које би рекле Американцима: Yankee go home! Људи, буквално, хоће да буду под окупацијом.

  2. “НАТО НА САМРТИ” каже француски председник. Један од оснивача НАТО ПАКТА, Француска се више пута противила америчкој хегемонији у пакту, што је на пример довело Де Гола да 1966 године удаљи Француску од заједничке мисије. Или касније, Жака Ширака, да се успротиви америчком нападу на Ирак (говор де Вилпена у УН).

    НАТО је већ био болестан, пре 30 година. Кад се ВАРШАВСКИ ПАКТ распао (са падом Берлинског зида), НАТО је остао да животари, без противника. Нову улогу и нову снагу, могао је да нађе само у неком новом рату. Слободан Милошевић или није схватио да НАТО тражи рат по сваку цену, или је веровао у победу. Одбивши да прихвати ултиматум у Рамбујеу, он је НАТО ПАКТУ пружио прилику да се сабере и оздрави, а Србију увукао у потпуно безнадежни рат.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading