Инсајдер: Амерички званичник у Београду на консултацијама о акту који предвиђа санкције Русији

На мети ових санкција, како је речно, нису друге државе, нити се оне уводе са намером да подривају војне способности америчких  партнера већ су оне усмерене против Русије

Фото: Срђан Илић

Томас Зарзецки, директор у Стејт департменту САД задужен за примену санкција Русији и за државе које крше те санкције долази у посету Београду, потврдио је и министар иностраних послова, али и амбасада САД у Београду. Зарзецки чија је званична функција директор Радне групе 231 Бироа за међународну безбедност и контролу наоружања састаће се у Београду са званичницима српске владе „ради консултација у вези са Законом о супротстављању америчким супарницима кроз санкције (CAATSA) који је усвојио амерички Конгрес“.

Како је речено агенцији Бета у Амбасади САД, Зарзецки је на тој дужности обишао шездесетак држава и долази у кратку унапред планирану посету Србији, у духу билатералне сарадње.

Амерички Конгрес је донео поменути акт (CAATSA) као одговор на руску агресију у Украјини, њену анексију Крима, кибернетичке упаде и нападе, мешање у изборни процес 2016. године и друге малигне активности Русије а смисао санкција које тај закон предвиђа у одељку 231 јесте да Русија плати цену за овакве активности, навели су у амбасади.

CAATSA 231 има за циљ да ускрати Русији приходе и приступ који добија путем значајних трансакција у оквиру свог одбрамбеног и обавештајног сектора, „што би јој у противном користило да настави са својом интернационалном кампањом малигног утицаја и дестабилизације“.

На мети ових санкција, како је речно, нису друге државе, нити се оне уводе са намером да подривају војне способности америчких  партнера већ су оне усмерене против Русије.

У склопу текућих односа са савезницима и партнерима – укључујући и Србију, многе друге државе, као и земље чланице НАТО, САД траже од њих да се уздрже од трансакција са Русијом због којих се могу наћи на мети санкција предвиђених Законом о супротстављању америчким супарницима кроз санкције (CAATSA), додали су у амбасади.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је за данашњу Политику да ће Томас Зарзецки, имати разговоре у Министарству спољних послова, као и министарствима одбране и финансија.

Дачић је рекао да Србија није прекршила санкције које су САД увеле на куповину оружја из Русије, те да нема разлога за увођење санкција.

Специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изразио је пре неколико дана забринутост САД због присуства руске војне опреме у Србији.

„Постоји доза забринутости због распоређивања руске војне опреме на територији Србије, али и због могућности да Србија набави специфичне руске системе. То би водило ризику да јој се уведу специфичне санкције због куповине руске војне опреме“, рекао је Палмер у интервјуу македонској телевизији Алсат М.

Реагујући на изјаву америчког изасланика Метјуа Палмера о ризику да Србији буду уведене санкције због куповине руске војне опреме, Дачић  је за телевизију Хепи рекао да нема основа за увођење санкција јер како је навео, „нисмо глупи да не знамо шта је дозвољено“.

По писању Политике, САД су се за Србију заинтересовале након вежбе војски Србије и Русије „Словенски штити“ крајем октобра, на којој су приказани ракетни системи С-400 и панцир С.

Како је најавио директор руске агенције увоз и извоз одбрамбених производа Рособоронекспорт Александар Михејев Русија ће Србији у наредних неколико месеци испоручити ракетни систем Панцир–С, у складу са потписаним уговором.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 7. 11. 2019)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. …biti glup!

    …„нисмо глупи да не знамо шта је дозвољено“

  2. …kad umres, ti to i ne znas, drugima oko tebe je tesko. Isto i kad si glup.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading