Младен Шарчевић: Не може се говорити о порасту насиља у школама

Уколико се деци понуди учешће у разноврсним квалитетним активностима ви истовремено каналишете њихово понашање и превенирате појаву насилног понашања, оценио је Младен Шарчевић

Младен Шарчевић (Фото: Ж. Кнежевић/Вечерње новости)

Вршњачко насиље није у порасту у школама Србије већ се може говорити о његовој већој видљивости и препознавању јер школе ревносније пријављују такве и друге ризичне ситуације, оцењено је данас на састанку министра просвете Младена Шарчевића са представницима синдиката, посвећеном унапређењу мера за спречавање вршњачког насиља.

Како је саопштено из Министарства просвете, учесници састанка су оценили да је добром организацијом образовно-васпитног рада могућа превенција многобројних ситуација а да је директор школе „најодговорнија особа, која се стара о реализацији годишњег плана рада, и чији је саставни део годишњи програм заштите од насиља“.

Оцењено је да је вршњачко насиље „комплексан психолошки и друштвени феномен који се не може успешно и дугорочно решавати без интерсекторске сарадње и доследне примене прописа“.

„Неопходна је сарадња образовног система, система социјалне заштите, здравственог система, полиције и тужилаштва. Наш задатак је да утичемо на родитеље да буду одговорни као и да им пружимо подршку у примени адекватних васпитних стилова. Подршку породици морају да пруже и обезбеде и други системи. Законом о основама система образовања и васпитања прописана је одговорност родитеља за сарадњу са школом, али и казнене одредбе уколико та сарадња изостане“, навео је министар просвете.

Шарчевић је додао да је један од важних пројеката у тој области увођење једносменске наставе, наводећи да у 300 објеката у којима деца тренутно бораве до 17 часова, постоји могућност ;различитих садржаја попут ђачке задруге, спорта, културе.

„Уколико се деци понуди учешће у разноврсним квалитетним активностима ви истовремено каналишете њихово понашање и превенирате појаву насилног, агресивног и ризичног понашања“, навео је министар.

Састанку су присуствовали представници Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије и ГСПРС Независност.

Опрема: Стање ствари

(Нови магазин, 5. 11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Родитељи су криви за понашање своје деце.
    Моја унука има другарицу у основној школи чији родитељи пред децом пуше траву и сексају се.
    Какав они пример дају деци?
    Зашто би ико други био крив осим њих?
    Деца се угледају на родитеље и њихово понашање преносе у друге околности.
    Тако је дотична девојчица школски ве-це “осликала” фекалијама.
    И ништа. Родитељи прете, а наставници све то трпе и живе у страху.

  2. Вршњачко насиље је нормална појава у развоју деце и младих. Физички и духовно они се боре како би заузели своје место у друштвеној хијерархији. Тек када пређе у екстрем, друштво има разлога да реагује. Међутим део новинара и “експерата” издржава фамилију надувавајући ово питање, у томе имају подршку и либералних НВО.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading