Протођакон Љубомир Ранковић: Иринеја бачког за академика САНУ

Владичиним пријемом у Академију биле био на добитку две највеће и најзначајније установе српског народа, САНУ и Српска православна црква, рекао протођакон др Ранковић

Протођакон др Љубомир Ранковић (Извор: НСПМ)

У „Гласу Цркве“, издавачкој установи Епархије шабачке у Шапцу, представљена је нова књига протођакона др Љубомира Ранковића „Шабачка црква“. Реч је о репрезентативној и луксузној монографији о цркви мученици, која је током своје двовековне историје више пута рушена и обнављана, делећи тако судбину свога народа и града Шапца.

„Шабачка црква кроз своју историју била је пијемонт духовности и културе, академије и универзитет, Град на гори“, истакао је др Ранковић и додао:

„У шабачкој цркви је трон најугледнијих српских епископа, међу којима је седам академика и на десетине књижевних стваралаца који проносе славу шабачког храма широм отаџбине и света. Тројица шабачких епископа постали су поглавари Српске православне цркве: митрополити Михаило и Инокентије и патријарх Димитрије, први поглавар обновљене Српске патријаршије 1920. године. Многи међу њима били су најученији људи свог времена, велики беседници, теолози и писци значајних дела, због чега су као угледни ствараоци примани у највишу научну установу Српску краљевску академију научника и уметника.“

Саборна црква у Шапцу (Извор: Снимак екрана/Гугл)

Упитан да каже за РТВ БН да ли је духовно стваралаштво посустало међу вишом и нижом српском јерархијом данас, и да ли је то разлог што међу члановима САНУ данас нема ни једног епископа ни свештеника, протођакон Ранковић је одговорио:

– Желим да истакнем да Српска црква данас има велики број врло образованих теолога свих генерација. Неки од њих спадају у најугледније теологе православља и целог хришћанског света. Збиља, делује збуњујуће да САНУ није обратила пажњу на ту чињеницу. Као да се заборавља да се термин теологија појављује у дубокој старини код философа Платона који у свом знаменитом делу „Држава“, теологију одређује „као продубљивање онога у шта се верује“, док Аристотел у философском спису „Метафизика“ теологију назива „првом философијом“, науком о апсолутном бићу, „првом покретачу“, непроузрокованом. Одсуство теологије у САНУ обострани је хендикеп“.

На наше питање ко би, по његовом мишљењу, од теолога из Православне цркве у Републици Србији био најзаслужнији да буде примљен у „храм бесмртника“, Ранковић је без двоумљења одговорио:

„На првом месту Иринеј Буловић, епископ бачки. Ових дана изашло је капитално дело овог владике: Тајна разликовања Божанске суштине и енергије у Светој Тројици по светом Марку Ефеском Евгенику. На промоцији на Сајму књига ове године у Београду о књизи су говорили најугледнији епископи и теолози Српске цркве, митрополити Амфилохије и Порфирије и епископ Давид, једнодушно истичући да је ово најдубља и најбоља студија о светитељу и теологу о коме је, за протеклих пет векова, широм православнога и хришћанског света, на Истоку и Западу, написано на десетине студија и теолошких расправа.


Са промоције епископа бачког Иринеја (скроз десно). До њега митрополити Порфирије и Амфилохије, и епископ крушевачки Давид (Извор: Борба за веру)

Значајан осмовековни јубилеј српске црквене самосталности, по Ранковићевим речима, „прилика је да се овај вишедеценијски пропуст исправи, владика Иринеј, мање-више познат је нашој најширој културној и црквеној јавности као врло образован теолог, ерудита и полиглота, писац и преводилац“.

Владичиним пријемом у Академију биле био на добитку две највеће и најзначајније националне културне и духовне установе српског народа, САНУ и Српска православна црква. Тим чином одало би се признање бројним духовним и културним прегаоцима међу српским свештенством, који су били пожртвовани чувари и носиоци писмености, културе и просвете кроз таму векова, од Светог Саве до данас – истакао је протођакон др Ранковић.

Опрема: Стање ствари

(РТВ БН, 4. 11. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. Ђакон Ранковић се очигледно спрда са овим. Какав Буловић за академика. Ранковић је Атанасијев и Џомићев пријатељ и ово никако не треба схватити за озбиљно.

  2. Јако смешно шта му пада напамет!!!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading