ПОКС: Крагујевац добио улицу Ђенерала Драже Михаиловића

Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС) напомиње да је Крагујевац постао први већи српски град који је доделио назив једној улици по ђенералу Михаиловићу

Илустративна фотографија: Радио Слободна Европа

Крагујевац – Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС) саопштио је данас да је на њихову иницијативу једна од крагујевачких улица добила назив Ђенерал Дража Михаиловић.

„Крагујевачка Скупштина је прихватила иницијативу ПОКС и тиме је након судске, извршила и моралну рехабилитацију једне од најзначајнијих историјских личности Србије“, наводи се у саопштењу ПОКС.

Они напомињу да је Крагујевац постао први већи српски град који је доделио назив једној улици по ђенералу Михаиловићу и очекују да то учине и други градови.

Сматрају да ово није само рехабилитација вође Трећег српског устанка већ и Југословенске војске у отаџбини.

Прихваћени су и остали предлози ПОКС па су улице добили и свештеник Сава Банковић, затвореник са најдужим стажом у комунистичким затворима, затим најбољи ђак крагујевачке гимназије Живомир Жива Ковановић, кога су комунисти невиног стрељали са 16 година, уз још 13 крагујевачких ђака.

Такође, улицу је добио и пилот Живица Митровић који је у априлском рату са крагујевачког аеродрома одлетео да брани Београд и уписао се у књигу јунака шестоаприлског рата, наводи ПОКС.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Б92, 3. 11. 2019)


Измена: Претходна верзија овог чланка у наслову није садржавала ПОКС као извор вести (6. 11. 2019. у 12:05)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Kaжу да је то једва Крагујевац, наиме, улица је у Десимировцу на прилазу Крагујевцу од Тополе.

    Остаје, дакле, да ова важна и угледна личност српске историје тек добије главне улице у српским градовима. Србија ће бити Србија када његов споменик буде у центрима градова, тамо где су стајали споменици злочинцу Брозу.

  2. Наравно да треба. Ако може некакав зрењанин и свеопшта брозовштина на свим фестивалима у Ужицу и у Београду, може и требају улице са именима наших великана пре брозовштине и комуњарштине. Србија је, ипак, површински повећа земља (поготово у односу на протекторате у околини) и управо због тога мора да се истичи и друга страна историје, да се зна ко је овде живео и ко живи и данас.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading