Александар Вучић: Они мени ништа не могу, могу само да ме убију

Није решење да се некоме ограничава кретање, то је фашизам, поручио је председник Србије и додао да је тешко борити се против њега и да му је савест чиста

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да испред РТС-а вечерас није било више од 150 људи и да му је жао што је дошло око 30 његових присталица који су са представницима „Један од пет милиона“ ушли у непотребан дијалог.

Рекао је да је спреман да одговори и на најпровокативније питање, али да није начин да некога сачекујете и спречавате му кретање јер је то фашизам.

Вучић је рекао да је скуп испред РТС-а противзаконит и да се њиме шаље лоша порука.

„Морамо да реагујемо пажљивије и да не наседамо на провокације“, рекао је Вучић у Упитнику.

Он је рекао и да жели да људима испред РТС-а покаже да то није будућност Србије и да хоће да се бори за нормалну земљу.

Вучић је додао да нису криви ти људи већ неколико оних који не знају шта хоће са собом и мисле да могу да раде шта хоће, а немају подршку народа.

„Они мени ништа не могу. Могу само да ме убију. Шта год су покушавали да ме спрече нису успели“, рекао је Вучић.

(Бета, 5. 11. 2019)

Вучић за РТС: Тешко је борити се против мене, савест ми је чиста

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да је скуп дела опозиције испред зграде Јавног сервиса противзаконит и да је он спреман да одговори и на најпровокативније питање. Вучић је, говорећи о састанку са америчким дипломатом Метјуом Палмером, истакао да САД никада нису мењале свој став о Косову, али је оценио да се са њима може отворено разговарати

Александар Вучић у емисији Упитник (Извор: Снимак екрана/РТС)

Александар Вучић је у емисији Упитник, коментаришући окупљање представника дела опозиције испред зграде РТС-а и најаву да ће блокирати све улазе да би спречили његово гостовање, истакао да је спреман да одговори на свако питање, али сматра да није решење да се некоме ограничава кретање.

„То је фашизам“, поручио је председник Србије и додао да је тешко борити се против њега и да му је савест чиста.

Навео је да су, приликом његовог доласка у зграду РТС-а, момци из кафића добацивали, па скочили. „Ништа страшно, изненадило их је што сам дошао пешице“, каже председник.

Коментаришући наводе да се на њега спрема напад, истакао је да не верује да они имају снагу и вољу да тако нешто ураде.

Рекао је да је поносан што у последњих седам година нико од представника опозиције није страдао и није сносио правне санкције.

Ранко Панић је, како је напоменуо, убијен јер њима некада није било дозвољено да шетају тзв. медијском рутом.

„Ми полицију никада против њих нисмо употребили. Ви то видите у свим развијеним земљама, а не видите у Србији. На свако питање сам спреман да одговорим, али не мислим да је решење да некога сачекујете и да му спречавате кретање. То је фашизам“, навео је Вучић.

Оно што се догодило Горану Весићу, то је, како је навео, чист пример фашизма.

„Две недеље су нас обмањивали и говорили како нису спаљивали књиге, а онда су у 12 минута три промене вести на њиховом медију, под њиховом контролом“, истакао је Вучић.

Говори, каже, о идеологији фашизма, а не о Холокаусту.

„То је нешто друго. То још не можете до краја да окарактеришете као фашизам. Али, када спречавате нечије кретање, спаљујете књиге, када јурите политичке противнике, то је оно што се дешавало у пивницама у Минхену, то је реприза“, рекао је Вучић.

„Са Американцима знамо на чему смо“

Председник се осврнуо на разговоре са изаслаником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером и навео да је пред америчким дипломатом рекао да су западне земље погазиле међународно право.

САД никада нису мењале свој став о Косову, приметио је председник, али је истакао да се са њима може отворено разговарати.

„Са њима знамо на чему смо“, напоменуо је Вучић.

Оценио је и да специјални изасланик америчког председника за Косово Ричард Гренел има фантастичну енергију и идеју да се подигне економија читавог Балкана, која би могла да буде основа за неке будуће озбиљније разговоре и договоре.

Зато му је, како каже, важно да се разговара и са Рамом и са Заевом, да би се правили бољи односи у региону.

Што се тиче могућности да буде организована међународна конференција за КиМ, председник указује да је то могуће само ако се претходно постигне решење.

Поновио је да ће се разговори наставити када Приштина укине таксе, а да кампања за повлачење признања може да престане само ако престане кампања Приштине за признање самопроглашене независности.

„Војска ће се појачавати средствима која нису на листи за санкције“

Говорећи о куповини оружја за ВС, Вучић каже да је Србија мала земља, са свих страна окружена НАТО-ом, али да српска војска напредује, што, како је приметио, признају и Хрвати.

Србија за С-400 нема новац, каже Вучић, али додаје да набавка таквог оружја представља добро средство одвраћања.

Напоменуо је да ће се војска појачавати средствима која нису на листи за санкције, попут „панцира“.

„Набављамо само дефанзивно оружје“, поручио је председник.

„Не бавим се изборима“

„Мене као председника Србије радује да постоје и друге политичке опције, које ће у будућности да представљају неку другу снагу. Као председника СНС-а ме то не радује превише, јер бих као председник СНС-а више волео да имам овакву опозицију“, рекао је Вучић.

Не бави се, каже, изборима.

„Одем на Председништво, то је једном у три-четири недеље“, навео је Вучић.

Каже да га не интересује лојалност, него посао и да је однос између њега и Дачића коректан.

„Ја сам јуче говорио о нама, а не о СПС-у. Прво сам критиковао људе из СНС-а који се не боре. Имамо их десет или 20 који се боре. Не може да буде нормално у земљи у којој имате 20 министара, а свако од њих има по три пи-ара, и они се брину само о својим министрима, неретко на штету других министара. То не може да функционише као тим. Не можете да имате двадесет Месија и Роналда у тиму“, истакао је Вучић.

Јавио се, каже, Мркоњић да нападне СНС због неке хајке, а да нико из Српске напредне странке није реч рекао.

„Је ли се јавио када су опкољавали Председништво, је ли се јавио када су ставили кесе на главу људима, је ли се јавио када су тукли полицајце. Мени је зато чудно да су га изабрали да то говори“, навео је Вучић.

Окупљање опозиционих присталица испред РТС-а пре емисије „Упитник“ (Фото: Танјуг/Андрија Вукелић)

Додаје да се кампањом и тиме како ће изгледати кампања није бавио.

„Ја сутра или прекосутра идем у Женеву, тамо ће бити пола света. Оданде се враћам у Београд, идем у Ниш и Пирот да чекам Бојка Борисова и Милета Додика да отворимо коридор од 86,9 километара. Одатле идем на Охрид, где имамо састанак Заев, Рама и ја. Мислим да у понедељак идем у Париз“, навео је Вучић.

Каже да не зна шта је кампања, али да му је посао да ради.

„Ово је посао у коме се борим и за Србе на КиМ и за целу Србију и за сваку инвестицију. Ми смо изградили више километара ауто-пута него у претходних 40 година“, навео је Вучић.

Улагање у инфраструктуру

План је, како је напоменуо, да се само у канализацију и водовод уложи две и по милијарде евра у наредне четири године.

„Хоћемо да сваки човек у граду и селу, свака општина има решено питање канализације и водовода. То је драматично подизање животног стандарда сваког обичног човека. Да све школе и болнице обновимо и нове изградимо. Видите како сваки дан напредује Клинички центар Србије“, истакао је Вучић.

У пруге и путеве ће се, како је навео, уложити четири милијарде евра.

„Од тога ћемо око 900 милиона уложити у реновирање 5.000 километара локалних путева. Данас Србија има више километара ауто-путева од Румуније, стигли смо Хрватску. То су наши људи успели да ураде реформама“, рекао је Вучић.

Србија нема, како је навео, проблема са јавним финансијама.

„Ми смањујемо јавни дуг. Да похвалим Јоргованку и Синишу, данас је велики дан за њих. Данас смо добили на берзи замену лошег кредита повољнијим каматним стопама, од 7,5 одсто, по стопи од 1,25 одсто. Привредници знају какав је то сигнал“, истакао је Вучић.

„Хајка против Малог се води више година“

Говорећи о наводном плагијату докторске тезе Синише Малог, Вучић је навео да постаје, како је рекао, „политичко милосрђе“ да се вређа Синиша Мали.

„Када се покрене питање око Карапанџе и професорке Поповић, онда је то хајка, а за то је чуло много мање људи него о Малом. Око Синише су водили хајку више година, а против њих је написано три-четири написа“, рекао је Вучић.

Александар Вучић у емисији Упитник (Извор: Снимак екрана/РТС)

Додаје да је одлучено да нема плагијата у раду Синише Малог, али да фусноте није извлачио на најбољи начин.

„У сваком раду магистарском или докторском увек ћете то имати, нарочито у друштвеним наукама или економији не можете топлу воду да измислите, морате да се позивате на друге ауторе. Али, не мислим да га браним, ја сам чекао да видим шта ће да кажу људи са ФОН-а. Али он је већ осуђен, већ му је пресуђено“, истакао је Вучић.

„И ја и Небојша смо спремни да одемо на полиграф“

Говорећи о оптужбама да је отац министра Небојше Стефановића умешан у трговину оружјем из „Крушика“, председник тврди да је министров отац обичан радник, а не директор или власник.

Свако ко је починио кривично дело одговараће, па и отац министра ако је крив, поручио је председник.

Истакао је и да он никада није учествовао у било каквом извозу оружја.

„И за себе и за Небојшу знам да смо спремни да одемо на полиграф да одговоримо на свако питање“, рекао је Вучић.

„Хоћемо да млади остану“

Говорећи о миграцијама и исељавању становништва, навео је да се из Србије годишње исели око 40.000 људи, а не сто хиљада, како се наводи у неким анализама.

Ипак, Вучић сматра да су и ти бројеви језиви, и да су последица процеса глобализације.

„Ми ћемо да уложимо у дигиталну инфраструктуру 500 милиона. Хоћемо да млади остану“, поручио је Вучић.

Најавио је и да ће за пронаталну политику бити издвојено најмање 200 милиона евра.

Поновни радови на Тргу републике „нису коштали грађане“

Председник je изјавио поновни радови на реконструкцији Трга републике нису коштали грађане ни динара и да су градске власти дале уговор на увид.

Није, каже, прошетао Тргом републике, али је сигуран да су то прелепо урадили.

(РТС, 5. 11. 2019)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

 1. Od silnog posla, Vučić ne stiže da se bavi bilo čime. Dao je dobar savet svojim protivnicima, treba ga poslušati. Tim pre što je to jedino rešenje, kako reče genije.

 2. У Србији постоје три врсте опозиције. Она која је Вучићева, нпр. Вацић и екипа, она која није Вучићева али има заштиту странаца, нпр. СзС и она која није ни Вучићева ни западна.

  Првва врста, они који су Вучићеви, они, наравно, против Вучића не демонстрирају. Ови други могу да раде много тога што Вучић мора да толерише. На њиховим скуповима ћете ретко видети јаке полицијске снаге, а по некад могу да изведу и неки „инцидент“. Вучић не сме да се брутално обрачунава са њима. Он то представља као своју толеранцију, али суштина је у томе да не сме, од странаца. С друге стране, таква опозиција врло добро зна докле сме да иде, тако да су испади које они праве режирани и фарсични, као кад су онда упадали у РТС.
  „Права“ опозиција, она која није ни Вучићева ни Западна, има сасвим другачији третман. Да су представници те опозиције, пре свега, националистичке, били испред РТС, полиција би их умлатила и растерала. На њих је лов увек отворен. На пример, 2015. у организацији СНП Наши и Образа одржан је протест против илегалне миграције на Тргу Републике. Нас је било око 200, а полицајаца исто толико, до зуба наоружаних, са све панцирима и шлемовима, спремних да нас све побију на један миг командира. Сем тога, један полицајац у цивилу је снимао скуп тако што се сваком учеснику камером уносио у лице. Упоредите то са атмосфером када демонстрирају Ђилас, Обрадовић и Јеремић. Или, погледајте шта се дешава када Антоније доведе људе на педерску параду. „Обришу“ тротоар са њима.
  Нажалост, однос снага је сада такав. Суверенисти нису у стању да сакупе више од неколико стотина људи и за то не треба да криве никога до себе и своју неспособност да се организују. Зато јавном сценом доминира Вучић и резервни тим Запада који се представља као опозиција. То је ситуација за сада и не изгледа да ће се мењати у скорој будућности.

 3. Докле ћемо слушати, читати овакве “генијалне“ изјаве и коментаре овог човека?
  Изгледа да је врло капацитетан јер толико “мудрости“ на дневном нивоу није лако репродуковати а да не буде последица ни по њега ни по околину.

 4. “ Они“ теби, велеиздајниче и несоју србски, могу све – уценили су те, купили, продали, одузели, додали, по њиховој вољи био си нико, сада си ништа, дали су ти „власт“, узели образ и част јер си им се нудио, исто овако си им се понудио, плачно, гмизајући, понижавајуће и јадно, посве скотски, како им сада љигаво и слинаво иштеш да ** ***** **** *****, можда забораве… „Они“, неумољиви евроатлантски поседници свакојаког зла и греха, а и тебе, твоји власници без скрупула и савести, којима си тепао “ пријатељи, другари, идоли“ савршено добро знају да те могу ***** **** *** **** *** * они не заборављају… Имају само довољно свирепости и немају ич образа и стида, па ће ти учинити да **** *** *** *** *** *** **…
  Може ли се бар једном у теби, кукавни чемеру и јаду, угледати човек, искра створења људског, наслутити Творчев лик у твојој метиљавој хрпи меса и слузи? После синоћне твоје цвилеће и бесомучне “ Аскине игре ради вукова “ Оних “ твојих“, бојим се да не може…

 5. Da li je to ludilo ili ne, no paranoja je psihički poremećaj, ostaje zdrav razum i pogrešni zaključci.Čovek sve vreme vodi monolog, ne razume šta mu govore i stalno hrli u sukobe, širi mržnju i pakosti, vređa ljude bez potrebe. Obolela osoba navodi celu porodicu da ima iste simptome, ovog puta je uticaj toliko jak da sve pogrešno rade armije ljudi. Laganje je karakteristika obolelog lica, a ovaj laže kad zine. Tvrdi na primer da drug Vazduhoplohov nije kriv za pogibiju žene na naplatnoj rampi. Skrivaju snimke, spuštaju svakojake zastore da se ne vidi snimak kamere na naplatnoj rampi , no ima svedoka koji su iz suprutnog pravca videli zta se dešava kao i ljudi uposlenih na rampi. I drsko gleda u oči onu plavušu koja je došla na intervju kod Vučića i tvrdi da je drugi čovek bio za volanom,. Njihovi botovi sve to znaju ali odobravaju spašavanje direktora koridora od sedam godina zatvora koji je nekontrolisano i sumanuto uleteo u naplatnu rampu.Cela to Srbija zna a on laže,laže i laže.Drsko tvrdi da je Vazduhoplohov čist, a svi zanju da nije čist.

 6. Чиста савест !?
  Одавно је заборавио и шта је савест, а још мање се сећа шта значи чисто.
  Болеснику треба стручна помоћ.

Оставите коментар