ЛГБТ Форум Прогрес: У подгоричком храму крштен трансродни мушкарац

У Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици, са благословом митрополита Амфилохија, крштена трансродна особа

Вук Аџић (Фото: Дан)

У Саборном храму Христовог васкрсења Подгорици јуче је име Вук Аџић уписано у Књигу крштених. И ту не би било ничег необичног да Вуку по рођењу није додијељен женски пол, али је јуче крштен као мушкарац иако још није комплетирао процес транзиције (прилагођавање пола које се ради када се особа која је мушко роди у женском тијелу или обратно), односно у његовим званичним документима и даље стоје женске ознаке за пол и име му је у личној карти женско.

Вук је православац и транс мушкарац, а у ранијем интервјуу за „Дан” је са поносом говорио о својој љубави према Богу, у којем је нашао утјеху када су људи према њему били нељуди. О чину крштења није желио да говори, јер је то за њега као вјерника био само чин званичног ступања у вјеру. На крштење у Храм дошао је са кумом, а крстио се поносно носећи црногорску народну ношњу, као што су је са зором носили и његови преци.

Предсједница Управног одбра ЛГБТ Форум Прогрес Бојана Јокић потврдила је „Дану” да је Аџић јуче крштен у Подгорици. Она истиче да је ово историјски дан и показатељ да Митрополија црногорско-приморска почиње да показује већи сензибилитет према припадницима ЛГБТ популације него држава.

„Посебно сам срећна и поносна јер се мој драги пријатељ Вук крстио у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици. Вук је транс мушкарац који још није комплетирао цјелокупну транзицију. Појашњења ради, наша држава онемогућава промјену имена и родних ознака у званичним документима док се не комплетирају све фазе процедуре прилагођавања пола роду, почевши са хормонском терапијом и свим пропратним операцијама, а крунисање транзиције је доња операција која још важи за круцијалну у поимању промјене пола. Ипак, Митрополија црногорско-приморска, уз благослов митрополита Амфилохија, показала је раширене руке, па Вуку у крштеници пише име које је сам изабрао, а не оно које му је додијељено рођењем“, наводи Јокићева за „Дан”.

Она истиче да је ова чињеница историјска, али и невјероватна за црногорске прилике, уколико у обзир узмемо чињеницу да званична Црна Гора, уз сва стремљења евроатлантским интеграцијама трансродним особама континуирано онемогућава потврду идентитета, понекад и по неколико година.

„Са друге стране, имамо Митрополију, која овим симболичним кораком, чини невјероватно прогресиван корак прихватања и потврде идентитета оних, углавном најугроженијих међу нама. У црногорској јавности често се потенцира ретроградност и назадност религијских институција, али данашњи догађај и отвореност Митрополије црногорско-приморске показали су управо супротно. Показали су да наизглед либерална усмјерења државе могу бити далеко назаднија од црквених. Користим прилику да захвалим Митрополији на раширеним рукама спремним за загрљај, за сву своју дјецу“, нагласила је Јокићева.

М. С.

Прије деценију одобрили вјенчање

Према сазнањима „Дана”, прије више од десетак година један транс мушкарац је добио благослов од Митрополије да се вјенча у цркви са својом партнерком. У том случају био је у потпуности завршен процес прилагођавања пола, односно биле су завршене све операције које су потребне да би неко лице у потпуности завршило процес транзиције.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дан, 4. 11. 2019)

 



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

  1. У СПЦ може све. Само плати, све може. Мислим да је само питање времена када ће почети да “венчавају” педере.

  2. “Чији си ти мали?”
    Читам малопре, исто ту на Ст. Ств., текст повезан са И. Буловићем, овде А. Радовић, па ми падају на памет две ствари.
    Прва је онај виц “о разлици између фиктивно и фактички” и стању у кући.
    Друга је Егзодус.
    Ако имамо у виду да је сума младунчади у хомосексуалној вези нула. Па задржиш ту диоптрију и наставиш да гледаш. Ближе.
    Нема даље.
    “11. Рече му жена: Господе, ни ведра немаш, а студенац је дубок: одакле
    ти онда вода жива?”
    (Св. Јеванђеље по Јовану 4:11)
    “21. А он јој рече: Шта хоћеш? Рече му: Реци да сједну ова моја два сина,
    један са десне стране теби, а један с лијеве стране теби, у царству
    твојему.”
    (Св. Јеванђеље по Матеју 20:21)
    https://i.pinimg.com/236x/4d/15/9f/4d159f31d7bf854ed2d7cffbe9ae36eb–religious-architecture-salomon.jpg?nii=t
    Једна прича, неколико људи, сви тренутно странци, друштво на неутралном терену.
    Ваља чути,
    …”u prethodnih 2000 god, skoro do pre 58 godina, Jevreji praktično nisu imali svoje mesto na svetu, svuda su bili stranci u egzilu. Ne samo da nisu imali konkretno mesto ili simbol nacionalnosti, već i ništa drugo kao što to drugi narodi imaju: sopstvenu zemlju, teritoriju, poljoprivredu, sve te stvari koje čine konkretnost nacionalnog tela mi, kroz celokupnu našu istoriju, nismo imali. Uvek smo od strane nejevreja smatrani simbolom i metaforom nečega drugog, Jevrejin nikada nije bio osoba per se, krv i meso ljudskog bića, već je uvek bio nešto što bi se povezalo sa nečim drugim. Mi smo uvek bili ili demonizovani ili u nekim slučajevima idealizovani, ali i jedno i drugo predstavlja dva lica dehumanizacije. Dok nismo imali državu Izrael, nismo imali ni solidnost egzistencije kao narod, kao država. Mi se i dalje tamo ne osećamo kao kod kuće, Izrael je možda naša tvrđava, ali ne i naša zemlja, jer još uvek nemamo granice u zemlji koja je stara 57 godina. Ne mogu vam nabrojati koliko su puta naše granice bile napadnute, promenjene na severu, na zapadu, na istoku…”
    http://www.makabijada.com/pragfest.htm
    …”Amerika ima dušu, komplikovanu dušu. Ima duša Amerikanca u laboratoriji doktora Folkmena koji radi na načinu izlečenju raka, on je deo američke duše, postoji profesor na srednjem zapadu koji se brine oko zaliha vode za njegov grad i on je deo duše, postoji majka koju tuče muž i ona pokušava da dođe do lokalnog skloništa i podrške i ona je deo te duše. Desno krilo je sada preuzelo kontrolu nad Amerikom – u vladi i u medijima, ali ima miliona i miliona i miliona Amerikanaca koji veruju u dušu, da ona može da komunicira sa univerzumom. Veliki je broj Amerikanaca religiozan. Ima puno lepih stvari u Americi, uprkos činjenici da bombarduje druge zemlje. Vojni industrijski surealisti nemaju jasan osećaj za realnost, to su uglavnom mrzovoljni, osorni, matori muškarci koji dođu i unište sela. Ja se izvinjavam u ime svoje nacije za nasilje, ali se ne izvinjavam za jazz i za njenu lepotu, osećaj za divljinu i otvoren prostor, dušu, prostranstvo. Istina je i da ima mnogo molova, ali kada ostanemo bez vode, ostaćemo i bez molova…”
    …”Međutim, kada sam pokušao da pronađem šta čini identitet Kanađana shvatio sam da oni ne znaju ko su. Odjednom se nađete u zemlji u kojoj je jedini način da Kanađanin opiše svoj identitet, da nabroji razlike u odnosu na Amerikance. Kažu: mi smo velika zemlja, ali nismo tako velika sila kao Amerika. Kad god dođe do sopstvene definicije mora da bude nešto negativno u odnosu na njihovog suseda, što je naravno razumljivo, jer oni imaju samo jednog suseda i sve što se radi treba definisati kroz tu granicu. Ali, to nije bila prva stvar na koju sam pomislio kada sam počeo da razmišljam o ovoj temi, prvo sam počeo da razmišljam o nečemu što je iz jevrejske mitologije…”
    „Господе, спаси нас од нас самих!“, владика Николај
    https://pbs.twimg.com/media/CyEpfgrUUAAMsUv.jpg
    суреалисти,
    Blue Pill or Red Pill
    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=zE7PKRjrid4&w=640&h=360]

  3. Пошто су наше владике биле на критском скупу лобиста 2016. године, хомосексуализам се не уврстава виише као грех, тако да је све могуће. Имамо премијерку коју су челници наше цркве подржали у сваом погледу, зар не.

  4. Čekajte malo, da li je Amfilohije znao da je ovaj transrodan? I da li je uopšte Vuk pitao Amfilohija?

    Poznato mi je da je Amfilohije proizveo devojku u čteca.

  5. Ма да, крштење је само за нас савршене и безгрешне. В.

  6. @ u prolazu
    Па није ваљда да је Крштење установљено за сатанисте и содомисте да их охрабри у греху? Транс/психопатска особа одрекла се и себе и Бога. И сад транс лудаци имају нови порив : да Бога ставе у службу свог изопачења а такође и цело друштво и новац пореских обвезника…и државна средства, и све то само зато да не би ишли код психијатра да лече своје комплексе. Не лече се психијатријски поремећаји хирургијом и мењањем закона већ психијатријом, покајањем и исповешћу.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading