Одржан помен жртвама комунистичког терора у Лисичијем потоку

У Лисичијем потоку, у Београду, одржан је 2. новембра помен страдалима од комунистичког терора

Помен у Лисичијем потоку (Фото: Фејсбук страница У име народа за слободну Србију)

У Београду је одржан помен свим невиним жртвама комунистичког терора, стријељаним одмах по ослобођењу српске престонице 1944. године. Скуп је одржан у непосредној близини краљевског двора на Дедињу, на мјесту званом Лисичији јарак, гдје су, приликом грађевинских радова, откривени земни остаци многобројних жртава.

Достојанство ове церемоније нарушено је претходне ноћи, када су, за сада непознати вандали, однијели мермерни споменик и графитима оскрнавили мјесто погубљења 1.527 Београђана. Овај број пронађен је у архивама које су однедавно доступне јавности, али још није познато колико је Београђана убијено на цјелокупној територији града. Претпоставке се крећу до 20.000 цивила.

Град Београд има планове за уређење овог мјеста страдања, гдје се налази и Краљева чесма, саграђена у спомен на погибију краља Александра Карађорђевића.

Фото: Фејсбук страница У име народа за слободну Србију

„То су људи који су невино страдали, који су побијени након ослобођења, а само истином можемо доћи до помирења“, – рекао је Андрија Младеновић, помоћник градоначелника Београда.

По књигама пронађеним у архивама ОЗНА у којима су, по градовима, пописане жртве револуционарне правде, дошло се до броја од 59.912 стрељних.

Међутим, недостају књиге вођене за Београд, Крагујевац и Шабац, тако да смо још далеко од истине о злочинима над Србима извршеним по налогу Јосипа Броза Тита.

Опрема: Стање ствари

(РТРС, 2. 11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. А да ли су ту урачунате жртве масовних злочина црних тројки и њихових заштиника и налогодаваца над недужним српским цивилима и уопште жртве режимског терора почев од 1903 до 1945 који се само наставио на исти начин и са истим мотивима до злогласног Голог Отока??? Или по старом принципу ” правде” двоструких аршина и селективног памћења све злочине гурнути под тзв. комунистички (шта год то значило) тепих? А тзв. (анти)комунистичке виновнике злочина само вратити на власт под неким другим или свеједно оставити под старим називом да доврше стари посао новог поретка?

  2. за @Сунчицу : У чланку јасно пише да су то жртве револуционарне правде чија су имена пронађена у архивима ОЗНЕ. 59 912 стрељаних у Србији ! Без Београда, Крагујевца и Шапца. Ево мало више података :
    https://mondo.rs/Info/Drustvo/a894784/Najmracnija-tajna-Srbije-Pasje-grobnice-zrtava-komunizma.html

    Кад је пре 30 година пао Берлински зид и кад су Срби почели да се буде из 45годишње анестезије, другови из ЦК СКС су се уплашили да ће њихови злочини изаћи на видело. Па су брзо и вешто лансирали причу о “правим србским непријатељима” : Словенцима, Хрватима, муслиманима, католицима, Албанцима, Ватикану, Немачкој, ЕУ, САД . . . и наравно “домаћим издајницима” и “страним плаћеницима”.

  3. У “архивама” увек можете “наћи” шта год хоћете, апсолутно зависно од политичке потребе односно зависно од тога ко и када контролише архиве. Потпуно је данас јасно, да иста криминална клика, ради исте ствари, односно чини исте злочине над истим жртвама, под разним именима и изговорима, у дугом континуитету уништавајући претходни поредак. Ко год је у свом породичном стаблу или интересовању носио сећање на изворни поредак и зато могао бити препрека “новом поретку” био је гоњен и истребљиван да би направио место “новом поретку” и новој “историји”. Ни децу и жене нису штедели. И данас у истим круговима њихових наследника постоје исте црне листе са подацима и именима преосталих “сметњи” и са новим метама за друштвени и физички одстрел и новим изговорима. Време је да се мало открије ко су представници тог “новог поретка” и да се и они мало уплаше историјског откривања, уместо да себе и своје жртве до судњег дана крију под превазиђеним маскама тзв. (анти)комунизма. Добро је што сте споменули “Берлински зид” кога су се бојали сви ревносни чувари берлинско бечке “историје” и “европских врености”, а који су “одахнули” када је исти пао. Јер време је да дође до правог буђења и да се мало уплаше и “другови и браћа” који су засели од 1903.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading