Никола Варагић: Евроазијска унија и Балканска конфедерација

Суштина је да Евроазијска унија и „Балканска конфедерација“ не буду пројекти који ће се наметнути народима од стране отуђених елита

Никола Варагић (Фото: Соња Ракочевић)

У православним народима нико не ради озбиљно на сабирању православних народа, у балканским на стварању балканског савеза, у словенским на уједињењу свих Словена. А нико не може да опстане сам, без савезника. Да ли је време да се у Србији појаве озбиљни културни и политички покрети са таквим циљевима? Србија има велику одговорност за стање на Балкану, и за стање у православном свету (посебно сада док траје сукоб између Грчке и Руске цркве). Србија је успорила НАТО поход ка Русији пре 20 година. Кад падне Србија, пао је цео Балкан. Од стања на Балкану, доста зависи и стање у Европи.

Сада постоји руска Евроазијска унија. О том пројекту писао сам у претходним текстовима из теоријско-идеолошког угла, где сам као полазну тачку узео Четврту политичку теорију Александра Дугина. Евроазијска унија не може да се заснива на постојеће три политичке теорије (либерализам, комунизам, фашизам) и зато се тражи нова или четврта политичка теорија. Међутим, Дугинова теорија је ограничена на руски народ и простор ЗНД, а није ограничена само на хришћанство. Према мом мишљењу, оно што може да повеже народе из наше цивилизације је хришћанство, као основа идентитета сваког народа. Зато треба створити прву, условно речено, православну и словенску идеологију (или прву, условно речено, православну политичку теорију). На крају 21. века, вероватно ће једино у нашем делу света постојати хришћанске цркве, као грађевински објекти и институције. А то може да буде само Православна Црква, као „стуб и утврђење истине“ (1. Тим. 3; 15).

Игор Панарин види Београд као један од главних градова Евроазијске уније и предвидео је да ће настати Балканска конфедерација. Са тим предвиђањима Панарина, упознао сам се пре више од 8 година, и тада ми је то изгледало реално. А данас још реалније. Нека од тих предвиђања Игора Панарина су се већ обистинила. На пример, и ја мислим да је реално да Мађарска буде део Балканске конфедерације, како је назива Панарин. Прошле године сам у тексту Орбанова орбита написао: „Мађари могу да постану део словенске и православне породице… Зато није немогуће да ће у будућности све више Мађара почети да прихвата православље. Можда настане и аутокефална Мађарска православна црква“. Игор Панарин је недавно за српске медије поновио: „Мађарска је једина држава ЕУ која у уставу помиње хришћанске вредности. Своју прогнозу сматрам вероватном – Београд на челу Балканске конфедерације, која може обухватити и Мађарску“.

Игор Панарин (Фото: Председништво Придњестровске молдавске републике/Политика)

Турска је све ближа Русији, и има све боље односе са Србијом. Ако „ишчупамо Турску из агресивног војног блока НАТО-а“, биће лакше и бошњачки део БиХ укључити у стварање „Балканске конфедерације“. Мађарска има још боље односе са Русијом. Србија и Мађарска сада имају најбоље односе у својој историји. Међутим, пошто су православни и словенски народи најбројнији на Балкану и простору источне Европе, услов свих услова за стварање „Балканске конфедерације“ и успех Евроазијске уније је саборност између православних и словенских народа. Србија не може да прави балкански савез са Мађарском и Турском, ако је у сукобу са Грчком, Бугарском и Румунијом. Евроазијска унија не може да постоји, ако су Украјина (према Панарину, Кијев треба да буде једна од четири престоница ЕА) и Русија у рату, или ако су украјинске власти у сукобу са већином православних цркава. Са друге стране, не желимо лажно братство и јединство. Hема потребе да се ствара наднација (наддржава), довољно је да створимо опште православно-словенско становиште и искрену саборност. Тек кад створимо чврст савез са православним балканским народима, ослоњен на савез са Русијом (Евроазијску унију), затим савез са Мађарском, Турском и Бошњацима из БиХ, Србије и Црне Горе, могу да се реше и албанско и хрватско питање на Балкану.

Све што је Панарин предвидео, може да се обистини и са лажним братством и јединством. Међународне околности су повољне за деловање све снажније Русије. Из Русије у Србију сутра може да стигне 10 система С-400 и 100 Мигова и Сухоја. Србија може да буде тако економски јака. Турска може да издржи санкције Запада. Јер, ту је и Кина. Феминизирани Запад нема шансе у сукобу са Истоком. Свет се мења, Запад ће се променити. Мађарска, Чешка, Словачка, касније и Пољска, могу постати део евроазијско-балканске уније. Елите могу да нађу међусобне интересе и да се договоре. Али, чему ће стремити те елите, у чију помоћ ће се уздати? Које вредности ће да се негују? Шта ће бити званична идеологија или виша идеја која све покреће? Какву ће културу стварати? Колико ће се поштовати права обичних грађана и малих предузетника, у односу на оне велике и моћне? Да ли ћемо да стварамо империју која ће другима да ради оно што су неке империје нама радиле?

Фото: Министарство одбране

Са друге стране, може све да крене наопако. Србија може да падне, у Русији може да се догоди револуција или да Путина наследи неко ко неће моћи да одржи садашњи раст, рат у Украјини може још дуго да траје, Казахстан може да се окрене ка Западу, у Мађарској и Турској глобалисти могу да победе традиционалисте, може да се продуби раскол између Грчке и Руске цркве… Можда се распадну и САД и Европска унија, а да никад не заживи озбиљно Евроазијска унија, па да крене рат свих против свих и још већи талас избеглица. Ипак, мислим да је реално да настане савез православних и словенских држава.

Суштина је да Евроазијска унија и „Балканска конфедерација“ не буду пројекти који ће се наметнути народима од стране отуђених елита, са неком својом званичном идеологијом. То би било лоше чак и када би та идеологија била православље, јер хришћанство није и не може да буде идеологија. Хришћанство је духовни свет и има систем вредности, који је темељ, или оквир, за деловање у свету. Свет је данас другачији него у првом миленијуму хришћанства, та промена мора да се уважи, али, супротно мишљењу многих, то не значи да се Црква мора либерализовати, а Христово учење прилагодити и уклопити у неку „њу ејџ“ идеологију, да би се људи лакше и брже међусобно повезали. Напротив, потребно је бити чврст у вери, Црква мора да остане „окамењена“, потребно је упознати изворно учење своје вере, и тада неће бити проблема са негативним традиционализмом, нити разлога за страх од појаве православног фундаментализма. Хришћанин има у виду Другог, зато има правну свест и прави разлику између државе и духовне заједнице. Једино искрена вера у Христа може да створи саборност, унутар сваког народа појединачно, и између народа из нашег дела света. Ако смо заиста православни (хришћани), више ће нас ценити католици из држава Вишеградске групе, и муслимани који верују у Алаха и чувају традицију. Као хришћани ћемо се односити према свима који нису хришћани (атеисти, левичари…), па ће и они, можда, више поштовати нас, и створићемо културу дијалога и доћи до консензуса.

Ако се одрекнемо православља, нема шансе да живимо у саборности и да опстанемо. Ако ипак настане евроазијско-балканска унија, без православља као темеља, значи да је стигла помоћ, али не од Бога, него од ђавола – да задобијемо свет, али да изгубимо душу.



Categories: Да се ја питам

Tags: , , , , , ,

18 replies

  1. Nikola ti si dobar momak, pametan, obrazovan. Sve si lepo prostudirao i sklopio osim jedne male sitnice. Nedostaje ti istorijski pogled na Balkan. Procitaj samo istoriju dvadesetog veka pa nam reci ko je bio uz Srbiju. Samo Rusija. ako je tako, a jeste, mi onda moramo da se udruzimo sa jedinim prijateljem koga imamo a to je Rusija. Odnosno, moramo da ih zamolimo da budemo deo njihove federacije.
    Sto se tice hriscanstva, pravoslavlja, Bugarima nije smetalo ni malo da nas kolju. Grci nam nisu dozvolili ulayak na njihovu teritoriju preko Makedonije kad smo se povlacili pa smo morali na Albaniju. Istorija se ponavlja.Ne bih se ja zaletao u bilo kakve unije.
    A sto se tice projekta koji pravi Vucic, sa Albanijom to je Nemacki projekat i direktno je usmeren ka potpunom unistenju Srbije i svih Srba na ovim prostorima.

  2. Sve sto sam imao da kazem na ovu temu, moze se naci u mojim komentarima klikom na plave reci u tekstu i to je to, samo bih se ponavljao.Posto autor pise o novoj politickoj teoriji, to me je asociralo na pitanje Sinise Malog i plagijata njegovog doktorata.U mojim komentarima sam cesto kritikovao negativnu konotaciju pojma individualnosti i predlagao da se zameni pojmom egoizma.I, krenem malo da listam neke stare knjige i naletim da Marks pravi ovu razliku u “Prilozima jevrejskom pitanju”, tako da je ona ostala u mojoj glavi, a da sam zaboravio gde sam je pokupio.Dakle, kada mnogo citate, tudje misli pocnu, posle nekog duzeg vremena da vas se javljaju kao vase.Da ne navodim istorijske primere koliko je npr. Selinga u Hegelu.Doktorat bi trebao da se kvalitativno razlikuje od diplomskog i od ,to je sada, valda, mastera, po originalnosti.I, dok okoncanje studija gotovo automatski povlaci sposobnost da se napise prihvatljiv diplomski rad, kraj doktorskih studija ne znaci i sposobnost da se pruzi nesto originalno.Plagiranje je plagiranje ideje rada, onog u njemu originalnog, oko cega i kako se razvija ideja.Izjava da je doktoret Sinise Malog plagijat 7,5% je komedija.Doktorate ne ocenjuju kompjuterski programi, vec ljudi i ptanje je da li njegov rad donosi nesto novo, a ne da li je nesto izbegao da navede kao citat, sto je moralo biti utvrdjeno tokom izrade rada.Dakle, kljucno je pitanje originalnosti, a to pitanje se nadnosi nad ogromnom vecinom doktorata u Srbiji.I autor kao novo izlaze kombinacije vec-postojeceg, mesajuci spoljasnje politicke odnose sa identitetom, pa u pravoslavno-slovensku kon-kon-federaciju stavlja kako one identicne po pravoslavlju i slovenstvu, tako i one koji imaju samo dobre MEDJU-DRZAVNE odnose, poput Rusije i Madjarske i Rusije i Turske.Ova konfuzija je ono o cemu pisem u svim komentarima, mesanje identiteta i drzave, predaje i politike, naroda i gradjanstva, odnosno individue koja se uvek poistovecuje, pogresno, sa egoizmom.Ovakva politicka ukrupnjavanja nastaju ili kada razvoj dostigne neki stepen (savet, sto je individua vise nosilac identitetskog, spram kolektiva, kao nacionalnog, verskog, rasnog, to su mogucnosti drzave za apsorpciju drugih (melting pot) vece i vece su mogucnosti sirih drzavnih povezivanja) ili, u srpskom slucaju, kada se radi o potpunoj nemoci kao danas (pa je sa jedne strane EU, a sa druge pravoslavno-slovensko-madjarsko-turska kon-kon-federacija), ili 1915-e, kada jugoslovenstvo postaje ratni cilj dok cela drzava napusta drzavu.Dok se davite u septickoj jami, ne razmisljate o tome da l da ozenite vrednu Radojku ili “vestu” Sendi, vec da izvucete zivu glavu.Srbiji su za to na raspolaganju samo klasicna sredstva podela vlasti i slobodni izbori.Ako Srbija nije za to sposobna, onda su sve ideje o pravoslavnoj drzavi sa poznatim ljubiteljima pravoslavlja i slovenstva Madjarima i Turcima, mastarije.

  3. Политички и војни савези не праве се на основу вере него на основу интереса. Западна империја на челу са САД биће још дуго присутна у Европи и идеја да ће се на територији коју она контролише стварати некакве друге империје, посве је наивна.
    Што се Србије тиче, њој никакви православни савези нису потребни нити би требало време и енергују трошити на тако шта. С обзиром на непријатељско НАТО окружење, једино што би Србији требало је војни и политички савез са Русијом, који би значио заштиту територије од даљег комадања, евентуалну подршку за враћање Косова и маневарски простор да се води политика независна од утицаја Брисела и Вашингтона. Једном сам написао да је Србији потребан однос са Русијом сличан односу који Израел има са Америком с тим, наравно, да Срби нису Јевреји и да то не би значило да се заштитнику и савезнку пије крв на сламку зарад сопствених интереса.
    Дакле, савез са Русијом, јасно и просто, релација Београд-Москва, а овима у Москви, ако им требају Грузије, Јерменије, Молдавије, Киргистани, Таџикистани, … на вољу им. Србија је сувише мала да би се бавила свима њима и да би лупала главу толиким простором.
    Наравно, да би се ово реализовало потребна је радикално другачија и власт и политика у Москви, али и у Београду.

  4. @Dobrivoje

    Наравно да све то знам, али баш због тога ово пишем. Не сме да се заборави и оно добро у нашим односима. Колико се у бугарском Трнову поштује Св. Сава, да ли се мошти краља Милутина чувају у Софију у цркви Светог Краља? Кад сам пре 15 година био на мору у Бугарској, моји бугарски домаћини били су срећни што смо из Србије, много воле Србе и поштују нас због наше борбе против НАТО. Има и таквих Бугара. Исто важи за Грчку и грчки народ, да не идемо много назад у историју, ту је било и много добрих ствари, а не само лоших. Грчки народ је слао помоћ за време санција, Грчка не признаје тзв. Косово… Ако гледамо само лоше, онда не можете да кажете ни да је Русија била уз нас у 20. веку. Био је само цар Николај, док га нису убили бољшевици. Да ли је СССР био уз Србију? Да ли је Јељцин био уз Србију? Зато треба прво гледати оно најбоље у људима, а не прво оно најгоре. То је православље.

  5. Nikola, praviš račun bez krčmara. Ne postoji nikakvo slovensko zajedništvo, većina Slovena nisu prijatelji Rusima, a mnogi su i neprijatelji. Bugarska je zemlja bez mnogo suvereniteta, pod kontrolom NATO, a mi smo odsečeni fizički od Rusije. Dakle za neko jače povezivanje sa Rusijom, potrebno je najmanje da Bugarska promeni stranu, a to uopšte nije izgledno jer su Bugari u užasnom stanju egzodusa, beznađa i izumiranja, nemaju snage za to. Video si kako su se grčevito Amerikanci borili da preuzmu Crnu Goru i Makedoniju, pa ne misliš valjda da će tek tako Bugarsku prepustiti slučaju. Gde oni uđu, jako teško izlaze, Vijetnam je jedini slučaj.

  6. Никола ти си Добрица. Оставио си ме без текста. У праву си за Русе. Ми славимо Примакова што је окренуо авион а пре тога нам није дао С 300. Сад нам још подмећу лаж, није нам дао војни врх јер нисмо били у Варшавском пакту… који се распао. Нисмо тражили да ратују због нас већ да нам дају оружје. Нећу да идем даље у анализи њихових поступака јер би ме то далеко одвело.
    Политика није за мене. До формирања неке конфедерације-федерације ће доћи. Радије сам за твоју варијанту него било какву другу. О интересима могу да причају велики јер увек имају кога да жртвују. Ми мали можемо да причамо само о срцу у јунака и православној вери. Имаш мој глас. Велики поздрав за тебе.

  7. @Јорганџија

    Замислите да су Карађорђу и осталим устаницима говорили ,,правите рачун без крчмара”, ,,не постоји никакво словенско заједништво”… Тада су и српски и бугарски и грчки народ били у горем стању него данас. Па су тек 100 година касније, када је направљен савез између Србије, Бугарске и Грчке, у Првом балканском рату, Турци протерани са Балкана. Али тих 100 година нису ширили песимизам, нису говорили да су ,,сви исти”, да је све готово, да се никада нећемо сложити, итд.

    Занимљиво да и ви и Владимири Челекетић верујете да су САД и даље свемоћна сила и да ништа не вреди покушавати. Америка се променила од рата у Вијетнаму, излази из Сирије, најављује се излазак из Авганистана, у економији тешко да ће издржати трку са Кином, а као што је Панарин предвидео, сасвим је могуће да ће се САД распасти, јер је сукоб између десничара и левичара све озбиљнији…

  8. @Dobrivoje

    Бити православац (хришћанин), значи бити Добрица или Добривоје 🙂
    У Богу ништа није детерминисано, осим једне ствари – да се чини добро – и ,,онима који вас мрзе” (Мт. 5; 44). ,,Слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља”.
    Хвала, велики поздрав и вама.

  9. Varagić Nikola

    Овде је проблем ВЕСТЕРНИЗАЦИЈА која је узела толико маха и која је у корену данашње српске цивилизације.
    Ми смо и духовно вестернизовани у тој мери да и часни оци СПЦ баш воле Аудије више него Ладе.
    Наш српски језик је вестернизован, поготову код младих.
    Наша ћирилица се губи и нестаје, погледајте српске градове и сав тај силини латинизам који је ухватио корене и који никоме више не смета.
    Наши млади се школују на Западу више од 200 година.
    Ми се хвалимо студентима на Харварду, Јејлу, Кмбриџу….
    ТВ, филмови, музика, литература, дрога…..нигде организоване одбране већ десетинама година?

  10. @Varagić Nikola
    Ovakav nivo samozavaravanja i nerealnosti ne priliči ozbiljnom čoveku. Inače, komentare Čekeletića ne čitam baš nikad, niti me interesuju.
    Naime, u 19. veku Karađorđe je imao na raspolaganju kompaktne zdrave seoske zajednice sa utemeljenim odlučnim domaćinima i njihovim brojnim sinovima ornim i sposobnim za borbu, rastuću populaciju, a šta imate sad? Prošetajte malo gradom, pogledajte stanje nacije, prošetajte selima. Ja radim terenski pa imam uvida. Sa kim ćete bilo šta da gradite, sa puslicama tipa Nikola Kojo? Sa Boškom i Dverjanima možda? I njima sličnim kozmetičkim pravoslavcima, Jirinejem, Grigorijem, Nenadom Ilićem, omladinom koja prati Baku Praseta, Farmu? Sa udbaškim nacionalistima tipa Vacić, Pajkić? Moje ime ovde je izvedeno iz mog prezimena, bugarskog sam porekla, ali sam Srbin velikom većinom, znam kakva je tamo situacija, zaista užasna. Njihovo stanje nacije nije bolje od našeg. I na koje Slovene vi to računate? Slovence, Hrvate, Poljake, Ukrajince, Montenegro, Bošnjake? Ili na Čehe i Slovake koji se nikad nigde nisu nisu borili, niti znaju šta je to? Gde vam je fizička veza sa Rusijom? Kad toga bude onda možemo da počnemo da pričamo o nekom spasavanju. Kako ne shvatate da Rusi ne mogu i ne žele značajnije veze preko NATO teritorija sa nama? Zato im i odgovara Vučić i simbolično prijateljstvo, a gle čuda nigde nikakvog ugovora opipljivog. Sad ćete vi reći, “a, ne nisu to ti Rusi, evo Putin samo što nije počistio svoje redove i doveo patriote koji će nama da pomognu…” Pa čekate ih 20 godina već, kad će da nam pomognu kad smo propali skoro? Pričate o Siriji gde su Rusi i Iran već bili instalirani decenijama, gde postoji veza preko mora, ali i ne samo preko mora, preko Kaspijskog basena, Iraka kojindelom kontrolišu pro iranske milicije…

  11. @Јорганџија
    Ви што ми ударате минусе, не будите лењи, већ напишите неки смислени аргумент. Ако не, онда читајте бајке о словенском братству, светском преокрету, чекајте грађански рат у Америци, чекајте Лукашенка да нам пошаље С300, чекајте С400 и Бог да вас види. Затворите очи и немојте да гледате стварна кретања и пропаст око себе у свом друштву, гледајте оно што вам Варагић интерпретира, а то је успон и преокрет само што није.

  12. @Јорганџија
    Пре 200 или 100 година и Запад је имао мушкарце за рат, а сада? И код непријатеља постоји пад квалитета, погледајте какви људи воде њихове државе.
    Радим и ја на терену и обилазим села, знам колико је лоше стање, али и да није све изгубљено.
    Ако сам вас разумео, све је пропало, треба да подигнемо белу заставу и да се предамо. Да ли је то ваш став?

  13. @Nikola Varagić

    Vi ne nudite rešenja, već nudite uspavanke za sanjare, ljude koji iz svojih toplih domova na budžetskim platicama pišu na internetu “Dogodine u Prizrenu”. Ja nikad nisam bio na budžetu nikakvom, uvek sam bio na strani od koje se uzima i koja puni budžet. Niste se dotakli ni jednog mog argumenta, a mene pitate za resenja, kao da sam ja pisao pretenciozni clanak a ne vi. Pa mi smo VEĆ poraženi od strane zapada, a vi postavljate pitanje “gde su ti zapadni muskarci koji smeju na nas?” Evo da Vam odgovorim. Proizvode papiriće koji su konvertibilni, i kojima plaćaju onoliko muškaraca koliko im treba. Imaju još bezbroj drugih poluga moći kojima za čas mogu da destabilizuju i uruše zemlju. Dovoljno je da prekinu bankarske tokove, swift, kupovinu obveznica. To što ne mogu Rusiju da uruše tako lako, vi imate zaključak da je došlo do nekog oreokreta. Vi dubinski me shvatate šta se desilo u svetu. Zapad je porazio sve lake igrače, ostalo je nekoliko najtvrđih na koje ne smeju bez velikih žrtava, i zato je sad kod njih problem podela plena, kog nema više dovoljno za sve. Biće pušteni niz vodu oni slabiji, tipa zamlje EU itd. Mi smo u zoni globalnog juga i brutalne eksploatacije, a ne u zoni gde se jos vodi neka borba, kao Rusija Iran. Inače ja nisam pametan dovoljno pa da pomeram figurice vojski na maketama i mapama, ja da imam rešenja, ponudio bih, nemate vi pravo da mene ispitujete, vi ste ovde autor teksta, a ne ja. Ja ispitujem tebe, a ti treba da obrazložiš to što si objavio. Znam samo da ko god nudi šarlatanska rešenja bez 50 godina mukotrpnog plana, verovatno ne misli dobro ovom narodu. Pa čitali smo i pre pet godina tekstove o multipolarnom svetu, o usponu Briksa, o tome “kako vise nikad nece biti isto kao pre”. To mi je bilo i smislenije od ovog vaseg o imaginarnom slovenskom savezu i udruženom otporu umirućih naroda.

  14. @Јорганџија

    Нисам вас питао за решење, него за став. Пошто сматрате да смо народи који умиру и да смо ВЕЋ поражени од стране Запада, наравно да не можете да понудите решење. Решење није да одустанемо од борбе за Косово и Метохију, да говоримо да је све готово, да су ,,сви исти”, да је омладина лоша, да је свако ко пише Догодине у Призрену козметички православац и на буџетским платицама, итд. Такав песимизам постаје стереотипан.

  15. ,@Nikola Varagić

    Nije moja dužnost da sirim optimizam, posebno ne lazni. Da li umiremo, govore statistike. Neko umore sa brojke od 100 miliona, a neko sa brojke od 6 miliona, pa vi izracunajte ko ce pre. Ne mislim da treba da se predamo, ali moramo prvo krenuti od najsitninih stvari da podižemo drustvo i odnose u njemu, Kosovo nam je van dometa, zato vi sad nemate kolone koje se spremaju da idu u Prizren. Cak ni ti izdrzavani i na budžetu neće ići na Prizren za ovu državu kakvu imamo.

  16. @Јорганџија: Слажем се са Вашим ставовима, али не разумем зашто замишљате да разумним аргументима можете да убедите сањаре који уопште не узимају у обзир реалност и могућности. Мени је довољно да прочитам само наслов у коме се говори о некаквом имагинарном савезу словенско-православних народа/држава (што је већ само по себи болна илузија) уз додатак и неких несловенских и неправославних – што је онда заиста тотална фантазмагорија, па да не трошим време читајући преопширну аргументацију у прилог те идеје – а да не говоримо још и о упуштању у неку дискусију о томе. Држите се, човече, Вашег надимка и правите јоргане – зима долази…

  17. @зима долази
    Мени је битно да сам интелектуално надвладао (да не кажем демолирао) припадника једне врло гласне групације која систематски анестезира нашу јавност, бајкама о скорој пропасти Америке, Бриксу, евроазији итд. Поента је да вам бацају прашину у очи док нам отимају ПКБ, РТБ Бор, док нашим ближњима преминулим у болницама отимају бубреге и извозе за Немачку. Чекамо 6 крш мигова 29 да полете, ево колико већ, чекамо да се Американци побију међу собом, чекамо да Кина надвлада Америку, да Русија дође на наше границе као 1944. Надам се да ће и уредник узети у обзир ову полемику и подићи критеријум шта се објављује.

  18. @Јорганџија

    Ширите песимизам и говорите да нико није добар. Не смете да поменете Игора Панарина, који стоји из пројекта Евроазијска унија и који је предвидео настанак Балканске конфедерације, а кога цитирам и чија слика стоји уз текст. А сами кажете да то што је Панарин писао пре 5 и више година има смисла. Значи, када Панарин помене Евроазију има смисла, а када помене Балканску конфедерацију, то нема смисла. Управо је Макрон изјавио да је НАТО на самрти, а Европа на ивици понора, али ви сте остали заробљени у неком прошлом времену, не видите шта се дешава у свету. Не слушајте ове зимогрожљиве, дају вам лажну наду да сте неког демолирали.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading