Професори ФОН-а тражили да се гласа о плагијату Синише Малог, декан игнорисао

Неколико професора ФОН-а, чланова Наставно-научног већа, тражило је да се гласа да ли је теза Синише Малог плагијат али је декан игнорисао те захтеве

Фото: Н1

Према речима Моме Ковачевића, студента и члана Наставно-научног већа Факултета организационих наука у Београду (ФОН), више чланова овог већа је на седници одржаној у понедељак тражило да се гласа о плагијату доктората Синише Малог. Међутим, декан факултета Милија Сукновић је ове захтеве игнорисао.

У понедељак, 28. октобра, Наставно-научно веће (ННВ) ФОН-а је донело одлуку да се у случају доктората Синише Малог прихвати извештај Етичке комисије и предложило да се Мали јавно осуди. Међутим, представник студената у овом већу, Мома Ковачевић, каже да је неколико чланова Већа тражило да се гласа о томе да ли је докторат Синише Малог плагијат или не. Један од њих је професор Божидар Раденковић који је предложио и да се укину све претходне одлуке ФОН-а о овом случају.

Он је у свом обраћању члановима Већа рекао да Стручна и Етичка комисија ФОН-а нису уопште узеле у обзир нова сазнања о докторату и чињенице које је као приговор ранијој одлуци ФОН-а поднела ректорка Универзитета Иванка Поповић. Раденковић је због спречавања даље политизације случаја и деградације угледа факултета инсистирао на томе да се случај овог доктората „решава по највишим академским стандардима”. Његов предлог је био да се одбаци извештај Етичке комисије и да се ставе ван снаге све дотадашње одлуке ННВ-а а да се онда на округлом столу на којем би учествовали заинтересовани, између осталих и ректорка, они који оспоравају докторат као и Синиша Мали, дође до нове одлуке Наставно-научног већа.

И поред инсистирања да се овакав предлог стави на гласање, то се није десило.

Раденковића је подржала и професорка Весна Цакељић, која је након дугог чекања добила дозволу да говори тек када је декан Милија Сукновић са сарадницима изашао напоље како би припремио гласачки листић. Професорка Цакељић је, према сазнањима ЦИНС-а, рекла да је реч о флагрантном плагијату, као и да Етичка комисија није урадила свој посао.

Самом Ковачевићу није било дозвољено да се обрати Већу и тражи образложење због чега се не гласа о плагијату.

Он каже и да је неколико доцената тражило да се одлуци о јавној осуди, уколико је Веће усвоји, дода да је прекршен члан Кодекса професионалне етике који се односи на плагирање.

Међутим, ни то није усвојено.

Из службе за односе са јавношћу ФОН-а нам је речено да због прославе 50 година од оснивања факултета данас не можемо да добијемо коментар декана Милије Сукновића.

Подсетимо да је професор Правног факултета и један од подносилаца жалбе у случају доктората Синише Малог, Миодраг Јовановић, рекао за ЦИНС да је одлука Већа о јавној осуди бесмислена и да је Наставно-научно веће требало да одлучи да ли је докторат министра плагијат или није.

Истог је мишљења и академик Душан Теодоровић који каже да је то „као да вас оптужују за пљачку банке, а казне вас за саобраћајни прекршај”.

„Овде је то урађено, дајемо вам казну која није предвиђена за плагијат. Због чега му дају ту казну, шта је он то лоше урадио? Избегава се да се каже плагијат”, изјавио је Теодоровић за ЦИНС.

Са друге стране, без обзира на дешавања на седници Већа, Мома Ковачевић је у изјави за ЦИНС рекао да је задовољан одлуком и да је Веће показало да „више не стоји иза овог доктората“.

Анђела Миливојевић/Николија Чодановић

Опрема: Стање ствари

(ЦИНС, 1. 11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Да, тако то бива у Окупираној зони “Србистан”. Поткупиш џукелу на врху, и с обзиром да правила и онако ништа не вреде, имаш контролу надцелом институцијом.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading