Војислав М. Станојчић: Закаснела анкета Београђана или „Имаш гондолу, врати мост“

Требало је смислити и шта да се уради са Старим савским мостом. Питање је само: где и какву му нову намену дати?

Варијанта 1 у анкети о Старом савском мосту (Фото: Град Београд)

Једне априлске ноћи 2016. године у београдској Савамали порушено је више објеката, а да се није сазнало по чијем налогу и уз чију дозволу. Нашу узнемирену јавност. Аца Србин је утешио изјавом да је то урадио неки „идиот“, после чега јој је све до данас остало да узалуд нагађа како се тај „идиот“ зове, а сва је прилика да ни у будућим месецима и годинама неће сазнати његов идентитет.

У међувремену су, и поред великих замерки стручњака, настављени радови на изградњи новог Абу Дабија усред Београда. Као и обично, велики комбинатори из власти нису желели да им оне кваре расположење, па су многобројне замерке остале без икаквог одјека.

Београд на води (Извор: Интернет/Блог Слободана Малдинија)

Насеље је све брже ницало, убрзо су се појавили и први купци станова, а онда се установило да ће станарима „Београда на води“ сметати бука трамваја и аутомобила који прелазе преко Старог савског моста, Трамвајског моста (или како се већ назива) , који су 1942. године Немци донели из Сенте, и који је, када су они хтели да га дигну у ваздух 1944, године при повлачењу из Београда. сачувао учитељ Миладин Зарић, пресекавши везе са експлозивом..

Овај мост је увек био важна спона између једног и другог дела Београда, али се сада испоставило да је важније да станари нашег Абу Дабија, буду поштеђени саобраћајне буке коју стварају трамваји и остала возила.

Градске власти нашег главног града нису дуго размишљале. Спасоносно и једноставно решење било им је пред носом. Не зна се ко је аутор (али ако неко посумња на Горана Весића можда и неће много погрешити) тек, градски оци су закључили како је најбоље да се Стари савски мост уклони, а нови сагради на другом месту. Маштовитост и практичност за пример, а за паре ћемо, као и обично, лако.

Но ту није био крај. Од људи који ведре и облаче у Београду не треба очекивати да ће се на томе зауставити, а за оне који се одушевљавају гондолом од Калемегдана преко Саве до парка на Ушћу, није тешко претпоставити на који начин ради њихова машта.

Требало је смислити и шта да се уради са Старим савским мостом. Било би сувише једноставно да се он исече као старо гвожђе и претопи у некој железари.

Треба га сачувати.

Питање је само: где и какву му нову намену дати?

И још нешто: Неће они да одлучују на своју руку, већ желе да се Београђани изјасне о томе на које место Трамвајски мост треба да буде премештен. Понудили су им да се одлуче између ове две могућности.

Варијанта два у анкету о Старом савском мосту (Фото: Град Београд)

Да се пресели код Блока 70 и постави преко Саве или да се од њега направи споменик у парку на Ушћу (где би баш згодно могао да се повеже са гондолом), а испод њега саграде кафићи (којих у нашем главном граду никад доста).

Расписали су градски оци анкету и позвали Београђане да се изјасне. Шта мисле о ова два решења, односно, да изаберу оно које им се више свиђа…

Грађани нашег главног града могу да се изјашњавају путем интернета (другог начина нема) у року од 36 дана, односно, до првог децембра. Обећано им је да ће њихова приватност бити потпуно заштићена, па се не може и никад неће и открити за које су се решење изјаснили.

Све лепо и демократски. Има само једно али што девојци срећу квари. У ствари, није једно, него два.

Најпре: имају ли сви грађани који желе да одговоре на питање интернет, а затим – ако га и имају – колико су у стању да процене какве су потребе саобраћаја и услови за постављање моста у Блоку 70?

Фото: Данас

Има, међутим, питање пре овога које су демократски градски оци заборавили да поставе својим суграђанима: да ли Стари савски мост уопште треба склањати са места на коме се сада налази?

И једно још много важније шта ће Београду уопште Абу Даби?



Categories: Судбина као политика

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Абу Даби је грозан, Дубаи је одвратан, тако нешто нам не треба. Потребни су нам лепи, домаћи, домаћински, народски, живописни и непоновљиви градови, као што су Обреновац, Младеновац, Лазаревац… Да не идемо даље и ово је довољно за илустрацију. Од ругла званог “Београд на води”, неупоредиво је било лепше, за локалне становнике и туристе, оно што је до пре десетак година красило “савски амфитеатар”. Ко се не сећа, много је пропустио али ваљда могу да се нађу неке старе фотографије које су овековечиле ту лепоту. Молим Вас, поставите такве фотографије, да се подсетимо шта смо неповратно изгубили.

  2. Квалитет радова у БнВ можете видети из слика и текста једног купца објављених на следећем форуму:
    (од nikolas27 » Пет Нов 01, 2019 3:19 пп) – http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=20&t=3725&start=1475

  3. Мислио сам да ће народна власт да сруши Абу Даби и изгради ту паркове и рекреативне садржаје, а сачува смисао Савског амфитеатра; међутим ствар је отишла предалеко: сад и да се све то сруши – то је камара згодна само за скијашке скокове. Да је однесемо на Ратно острво, у Борчу, Добановце – не иде?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading