Наташа Јовановић: Мишина на задатку или Циљ непријатеља да Цркви наметне да су жртве усташа једино оне пребројане

Како објаснити да се с умањењем броја жртава, на чему је инсистирала Туђманова историографија, слажу директор Музеја геноцида и епископ са седиштем у спаљеном Пакрацу

Извор: Печат

Књига Душана Никодијевића „Јасеновац – између броја и жртве“, коју је објавио Музеј геноцида, сама по себи не би изазвала превише пажње јавности. Посебно не тако жестоку конфронтацију која је уследила уочи представљања у Народној библиотеци. Разлог је делом тај што студија, сензационалистички најављена, не користи ваљану научну методологију у оспоравању досад утврђених истина, више из разлога што аутор није у широј јавности, па ни у оној академској препознат као научни врх. Ипак, књига је покренула лавину дешавања – с једне стране се нашла научна јавност, а с друге директор Музеја геноцида Вељко Ђурић Мишина.

Распомамљени полуинтелектуализам 

Заслуга за буру која је пробудила све заспале духове због најпре некритичког глорификовања значаја једне студије, те с тим у вези и дужег јавног инсистирања на накарадној тези да је број страдалих у Јасеновцу далеко мањи од оног који Срби чувају у предањској свести, свакако припада Мишини.

Вељко Ђурић Мишина (Извор: Политика)

Уместо заподенуте одговорне расправе о овом питању од несумњивог националног значаја, уследио је Мишинин обрачун с неистомишљеницима. Реч је о око 50 интелектуалца који су потписали петицију Синоду СПЦ и патријарху српском Иринеју у којој изражавају „узнемиреност покушајима ревизије историје страдања српског народа у клеронацистичкој НДХ и свесног потпуно неутемељеног смањивања броја жртава како у злогласном концентрационом логору Јасеновац, тако и у целој НДХ“.

Вероватно да Апел с потписима није ни стигао на дневни ред озбиљног разматрања наших архијереја, а директор Музеја геноцида је у жестоком писму насловљеном на академика Василија Крестића и иних 51 потписника Апела показао како на неколико хиљада словних знакова изгледа дрзак, примитивни и распомамљени полуинтелектуалац.

Није тешко препознати интерес који формира овакав начин мишљења.

Октроисана истина 

Но ако се поменуто писаније очисти од неприкладних вишкова, клевета и јефтиних доскочица, суштина је у томе да Мишина приписује потписницима Апела, међу њима професорима универзитета и докторима наука, да методолошки оспоравају октроисану „истину“ хрватске историографије о броју жртава у Јасеновцу коју Мишина и сарадници проглашавају „научном“ догмом.

„Не стоји тврдња ’познато је да су веома тачни и прецизни извештаји које су немачки обавештајци и официри слали Хитлеру и својим надређеним’ јер та писма нису поткрепљена никаквим чињеницама већ су то субјективне процене“, пише Мишина. 

Када је покојни Пеђа Драгић Кијук био уредник „Православља“, у црквеним календарима је под јасеновачким мученицима стајао број од 700.000 страдалих. Шта се у међувремену променило – околности или времена

Дакле, жртве у Јасеновцу би требало навести поименце. Да ли је то могуће с обзиром на чињеницу да ми не поседујемо податак о броју Срба који су 1941. живели у Бановинама које је покривала НДХ. Како можемо утврдити тачан број страдалих када не знамо колико је њих погубљено у систему логора Јасеновац, колико је њих скувано, бачено у Саву или у индивидуалне јаме? Како објаснити чињеницу да се с умањењем броја жртава, на чему је инсистирала Туђманова историографија, сада слажу директор Музеја геноцида и епископ са седиштем у спаљеном Пакрацу?

Погана опаска 

Па нису ли народни прваци и архијереји били чувари националног сећања, онога што се није могло доказати у спаљеним књигама. Како се десило да сада неки од њих бришу сећање свога народа који је преживео геноцид?

На крају, зашто Јевреји не инсистирају на побројаних шест милиона страдалих у Холокаусту? У израелском листу „Хаарец“ стоји да Јевреји немају поименце имена свих шест милиона жртава, али се тог броја не одричу: „Сам Јад Вашем има своју Базу имена, текући пројекат у коме покушава да прикупи име сваке нацистичке јеврејске жртве (…) Шест милиона није, и никада није ни намеравано да буде, прецизан прорачун. Али број, који је сада део јавне свести већ више од педесет година, не би континуирано био навођен да не одражава истраживачке резултате који су уследили у наредним деценијама, и потврдили ту грубу процену.“

Текст у Хаарецу

Некада, када је покојни Пеђа Драгић Кијук био уредник „Православља“, у црквеним календарима је под јасеновачким мученицима стајао број од 700.000 страдалих. Шта се у међувремену променило – околности или времена. Није тешко закључити да је циљ непријатеља да Цркви као чувару сећања наметне да су жртве само оне пребројане. Онај ко се томе супростави је непријатељ против кога су сва средства и пожељна и допуштена. Ниподаштавајући потписнике Апела као недорасле теми, Мишина избегава да каже шта то препоручује дипломираног теоретичара књижевности на место председника Управног одбора Музеја геноцида, или то за потписнике важе једни, а за сараднике други критеријуми? Њима је дозвољено оно што је свим другима забрањено.

Тешко је разумети и Мишинину погану опаску да се и данас сећа Василија Ђ. Крестића и његовог текста о Јасеновцу који је испод нивоа једног историчара. О Василију Крестићу, националном ауторитету од најређе врсте, написано је на десетине текстова. Сам Крестић завредео је неупитно поштовање народа. А Мишина? Сећам се научног скупа у Петрограду на којем је Мишина имао излагање о жртвама НДХ. У којој мери запажено, најбоље сведочи коментар једног руског историчара, професора на Ломоносову: Ну, его доклад был на уровне талантливого мальчика из началной школи (Његов реферат је био на нивоу талентованог средњошколца).

Тај мејл је сачуван, а историчар је активан предавач. Можда би било занимљиво чути шта он мисли о овој полемици и њеним актерима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Печат, 1. 11. 2019)

Прочитајте још

 



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

13 replies

  1. Интересантно би било сазнати како је г. Мишина успео избројати оне Србе који су поклани или спаљени по босанским, херцеговачким и далматинским гудурама, по сиротињским (српским) кућицама, оне који су поклани и побацани у море, реке и јаме, који нису ни видели Јасеновац, Градишку, … а које нису ни џелати пописивали. Број оних, који су сточним вагонима отпремљени у логоре Немачке и Аустрије, могао би се из сачуване (немачке) документације можда још некако и установити, а све остало је под знаком питања.
    Јасеновачке жртве су само део страдалог српског народа.

  2. Јовановићка је овде била кратка, и уби-тачна!

    P.S. Домаћи се ради по Туђманој збирци задатака.

  3. Није тешко закључити да је циљ непријатеља да Цркви као чувару сећања наметне да су жртве само оне пребројане. Онај ко се томе супростави је непријатељ против кога су сва средства и пожељна и допуштена.
    ++++
    Могуће !
    Оно, што тражи одговор је чињеница да, од свих чланова Одбора СПЦ за Јасеновац, укупно 11 чланова а највише је владика, од целог Сабора Србске православне Цркве нико и још једном НИКО да се јави и каже: „ Чекај мало брате Јоване, да га ниси претерао ? и ко је тебе овластио да ти у нашој Светој Цркви у којој важи правило једносушја и једномислија, у којој је један од наших највећих србских синова кога је Господ уписао у књигу живих, написао Службу за 700.000 Новомученика Јасеновачких, ти сада мимо ЦЕЛЕ СПЦ износиш своје лично мишљење и срамотиш све нас, целу Цркву, и наш мученички и страдални народ србски “.

    Треба ли брате Јоване, да те ми подсећамо где су записана њихова имена:

    Тропар, глас 8:

    Због верности Богу и Божијој правди, пострадасте телом, земља се растужи; ал спасосте душе, небо се весели. А преци се ваши распеваше небом, на капији раја сретоше вас песмом: ИМЕНА СУ ВАША У КЊИЗИ ВЕЧНОСТИ, улазите у рај, децо бесмртности! Ми на земљи род ваш кличемо вам у глас: Мученици нови, молите се за нас !

    Зар си брате заборавио коме се коленопреклоно и зашто молимо ?

    ………. Праведне душе ваше сада се веселе, и сијају као сунце у царству небеском. И даде вам се право као верним слугама Христовим, да будете где и Христос, и слободан приступ к Њему дан и ноћ. И даде вам се власт да над духовима нечистим и свим болезањама и мукама људским. Приступите дакле ка Христу, и у радости вашој не остављајте нас у жалости. Приступите ка Господу са началником свих светих српских, светим Савом, и осталим безбројним српским свецима, и молите се за нас.

    – да се у нама одржи за увек живо сећање на ваше мучеништво Христа ради;

    – да се сећањем на вас утврђујемо у вери и поштењу, из колена у колено, до краја времена;

    – да поштујемо свако место на земљи, или на води, или у гори, или у здањима, или у пећинама, где год је кап крви ваше пала, или суза канула, или се јаук ваш у мукама чуо, или вапај Богу са усана ваших одјекнуо, или тела ваша или делови тела разбацани, или кости ваше од зверова оглодане, или пепео ваш развејан свуда и посвуда – те да тако целу земљу српску сматрамо светом, и опрезно се чувамо, да ту свету земљу гресима и неправдама не упрљамо, па Божији и ваш гнев на се навучемо. Амин

    Није било тако давно, када си од Светог Архијерејског Синода наше свете Цркве био назначен да напишеш Споменицу Светим Новомученицима Јасеновачким.
    Прочитај је поново, ако си је заборавио.

    http://www.spc.rs/sr/jeromonah_jovan_tshulibrk_srpska_pravoslavna_crkva_jasenovac

    Уз молитву Оном ко је Пут, Истина и Живот да свуда, увек и у свему буде воља Његова.

  4. Tek da vidite dva filma koje je Srpskim parama snimio muzej genocida u Beogradu dr Veljko Đurić Mišina direk muzeja je bio i režiser filma o NDH.u filmu Dr veljko Đurić Mišina direk muzeja genocida u Beogradu, navodi samo 40 000 ubijenih Srba u NDH na Velebitu i nema više brojke ubijenih Srba u NDH do kraja 1945g.

  5. Подржавам део текста који је против промене званичног броја жртава Јасеновца као и свих осталих логора смрти.Оно што не могу подржати је онај део где се новинарско перо користи за хајку на музеј жртава геноцида и господина Мишину без јасних чињеница и званично потврђених и потписаних докумената о промени броја жртаваЈасно је да иза свега стоји скривен Грешни -Балтазар -Басташић .Било какво поимање промене броја жртава могло би се десити само неким новим истраживањем тј проналажењем нових докумената или спискова жртава који би ту промену потврдили са научног и истраживачког аспекта .Професор Балтазар да ли је случајно Балтазар?.Човек који вештим извртањем теза и злоупотребом српског страдања ради на четри основна правца а то су свађање и сукоби Српских академика,истражувача,новинара.Други интересантан моменат је константно прозивање и блаћење Српских владика и свештенства не мислећи само на владику Јована Ћулибрка. Трећи иде заједно са алудирањем на неке од функција у музеју жртава геноцида,државним одборима,политици.Њему најважнији а нама као људима који жале због страдања свог народа најсрамнији моменат је онај где се злоупотребљавају новчана средства добијена кроз државне пројекте као и кроз донације.****** **** *** *** **** *** **** *** *** ****. Шифра Балтазар-Грешни-Басташић.Тужна Српска истина.Лингвисти и познаваоци страних језика лако ће одредити и терминологију Покољ или Геноцид и који термин наше Српско страдање боље представља и говори о њему преведен на светске језике.

  6. ОБАД

    Поштовани,

    Мало сте контрадикторни. Колико сам разумео, Ви сте “против промене званичног броја жртава Јасеновца као и свих осталих логора смрти” али сте и против аргументоване критике људи који свесно-несвесно у континуитету управо то раде?!
    Ми, православни Срби и потомци Покланог народа, имамо право да јавно захтевамо одговоре. Државна институција има одговорност и обавезу да одговара на упите јавности а не да простачким дисквалификацијама појединаца и чланова њихових породица, заправо потврђује да су критичари с правом узнемирени и огорчени. Нит је један човек Музеј, нит је Музеј Држава, нити је један Владика више део Цркве од сваког од нас понаособ. Кад хвалимо – хвалимо, кад кудимо – кудимо. Добронамерно. Можда то некада изгледа и превише грубо, али, према свецу и тропар.
    У мом осврту, који Вас је видим дотакао, побројани су бројни аргументи. Колико видим ни Ви се нисте удостојили побијања истих већ пишете о “вештом извртању чињеница”. И на то стављате тачку. Којих чињеница? Па, не вршим ја нити ико од критичара континуирано и доследно ревизију броја Светих Јасеновачких новомученика нити сводим број убијених у НДХ на 300.000 убијених. Ћутање о томе било би у супротности са Вашим првим ставом.
    Најмање је важно ко је Балтазар. Могу и да се потпишем пуним именом и презименом. То неће решити овај проблем с којим смо суочени. А проблем јесте велики. Не због наших неколико речи или реченица него због онога што се институционално чини.
    На крају да додам и ово. Позивам др Басташића, да остане прибран и чврст у свом опредељењу, да Удружење Јадовно 41. и даље остане једна од перјаница у очувању колективне свести о нашим умореним прецима. Да је којим случајем Удружење Јадовно 41. у Израелу, било би пажено и мажено од стране људи у Јад Вашему, а не стигматизирано. Таква Удружења су темељи рада и колективне свести, а примедбе ентузијаста и волонтера тог ранга би се с поштовањем узимале у разматрање. На жалост код нас Срба је тако како јесте. Зато и страдамо више путу. Али, то нам је ваљда тако негде записано.
    Овим коментаром се дефинитивно одљављујем по овом питању, у нади да ће се неко паметнији и одговорнији од моје маленкости позабавити овим питањем.

  7. Antun Miletić je utvrdio da je u Jasenovcu ubijeno 144.000.
    Šta sad? Da li je i on izdajnik poput Ćulibrka, Mišine, Cvetkovića, Nikodijevića, Trifkovića, Markovića, …?

  8. @ОБАД
    Вјеровали или не, никада се нисам крио испод псеудонима него се потписујем именом и презименом. Дакле, нисам @Балтазар, из чијих постова и коментара је видљиво да се бави историјском науком (чиме се ја никада нисам бавио) и да је начитанији од мене.
    Не разумијем баш: „..без јасних чињеница и званично потврђених и потписаних докумената о промени броја жртава“.
    Постоје научни радови запослених у Музеју гдје се јасно наводе „процјене“. Потисане документе на ту тему нећемо дочекати али ако се настави са овом тенденцијом, процјене ће бити уврштене у уџбенике. У то не сумњам.

    Није ми јасно које српских академике, истражуваче и новинаре сматрате да „свађам“? Па нисмо у обданишту! Како би то одрасле људе, академске грађане ја могао свађати?

    Пишете да константно прозивам и блатим српске Владике и свештенство. Никада и нигдје нисам „прозивао и блатио“ нашу Свету цркву, њене архијереје и свештенослужитеље.
    Владика Јован је постављен на челна мјеста неколико свјетовних и црквених институција и сасвим је легитимно да се критички осврне на његов рад.

    Исто тако није ми баш јасно што помињете „алудирање на функције“. Познато је да владика Јован врши функцију предсј. Управног одбора Музеја жртава геноцида, предсј. Одбора за Јасеновац и остала стратишта САС СПЦ, гласвног координатора за сарадњу Војног архива Србије и Јад Вашема, предсједника комисије за уређење Старог сајмишта, члана комисије СПЦ за улогу Степинца и епископа на чијем је подручју Јасеновац. Има их још..

    Ваша тврдња да злоупотребљавам новчана средства добијена кроз државне пројекте и кроз донације је паушална и прије свега срамотна. Удружење Јадовно 1941. је правно лице, по закону води књиговодство, правда све и један динар који добије за суфинансирање пројеката.
    Наведите конкретно гдје и када сам злоупотребио и један динар!

    Дио онога што смо од 2010. до прије две године урадили, јасно је видљиво у нашем докум. филму “Крст над јамом”. Преведен је и на енгл. а крајем јануара следеће године ће бити приказан у једном лондонском Музеју. https://youtu.be/pJSz3jqGxk4 . Није тешко видјети да све ово што смо урадили у протеклих десет година, није видљиво на сајтовима Музеја жртава геноцида и Одбора за Јасеновац. А јесте на РТС, РТРС, Политика,Новости, АТВ, БН ТВ, Студио Б, Глас Српске, Н.Новине, Данас, НИН итд..

  9. Постајеш нервозан Басташићу?Басташићу нису ти намере искрене и нестајеш у свом вилајету сујете где видиш себе као јединог исправног и Богом даног по теми страдања српског народа.На овим темама радио је велики број људи па се тако и твој сав рад темељи на раду људи и истраживача пре тебе.Шта је то ново што си ти лично урадио а да већ није било знано и у СФРЈ?Ништа само си уграђивао своје име и крао туђи интелектуалан,научни и истраживачки рад.Они који боље познају рад твог приватног удружења говоре да си посвађан са свима и на свим правцима а да су ти људи и сарадници потрошна роба како сад тако и много пре оснивања приватног удружења .Добар си сценски уметник за изливе бесе на многим местима где си био на скуповима и састанцима.Басташићу обмањујеш људе својим патриотизмом и некако си увек на линији оног што одговара хрватској страни.Својим радом не ствараш јединство већ делиш србе од Јадовна преко Јасеновца,Пребиловаца,Старог сајмишта.Причаш о својим успесима па онда можеш рећи људима и тко ти је организовао прву конференцију о Јадовну,платио,довео госте?Можеш да пишеш и о свом прекиду сарадње са Пуповцем без ког не би било ни изношења Часног крста на Велебит јел тако Басташићу или грешим?Ниси ти Јасеновац ни Јадовно Басташићу јер оно припада свим Србима и сви имају право да се баве том темом и раде на истој.Уз све од двојне постао си и тројна личност. Видљив си и препознатљив и не помажу ти лажних профили на форумима,сајтовима ,фејсбуку.Много је то неозбиљно да би се и све остало прихватило као добронамерно и озбиљно.Ниси вредан преписки јер себе видиш паметнијим од Синода и свих државних институција Србије и Српске и од свих имена Грешник си јер постоје добри разлози за то име.Балтазар Загребачки сам одаје скривено.Нећу се више јављати по овој теми како рече Душан М Басташић

  10. …Пуповцем без ког не би било ни изношења Часног крста на Велебит…

    Ako je spalo na to da nam Pupovac iznosi Casni kriz na Velebit i da se neko toliko zaleze (na osnovu cega i kakvog znanja?) za jednu kompromitovanu osobu koja se identifikuje sa institucijom sa takvim imenom onda je stvarno zadnje vreme doslo….

  11. Поштована, тај како сте га ословили: “дрзак, примитивни и распомамљени полуинтелектуалац „ и његов шеф имаће прилику да кажу шта мисле у Јерусалиму.
    Наравно, ако добију позив.

    ………. БЕОГРАД – Од 19. до 22. новембра, у организацији Српско-хебрејског центра, на ОНО универзитету у Јерусалиму биће приређене три значајне конференције, пишу Новости.
    Лист наводи да ће бити одржани Међународна конференција о Јасеновцу, отварање Српско-јеврејског центра за изучавање српског језика, културе и историје и поводом 790 година од првог ходочашћа Светог Саве, постављање меморијалне плоче у част оца аутокефалности СПЦ.

    Међународном научном конференцијом о Јасеновцу, која се одржава под покровитељством министарстава за спољне послове и просвете и Архива Војводине, председаваће проф. др Гидеон Грајф, истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ у Израелу.

    На крају конференције предвиђено је доношење Јерусалимске декларације о Јасеновцу.
    http://srbinaokup.info/?p=105231

  12. @Обад
    Пристојно сам вам, аргументовано и искрено одговорио на погрешне констатације у вашем коментару. Тога се више не дотичете него засипате новим низом неистина, полуистина и увреда на које нема смисла одговарати.
    Не треба вам то јер је бескорисно и не може ме пољуљати у вјери да својим сарадницима радим нешто корисно.
    Свако вам добро.

  13. Ко је могао да пријави жртве, кад су убијани цели срезови, спаљивана села и градови, са свим документима који су сведочили о постојању тих људи.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading