Иницијатива да централна улица престоног града буде названа по Светим Jасеновачким Новомученицима

У време разногласја о битним историјским темама, између осталог и о броју страдалих у НДХ и шире, није лоше остварити саборност око симболичног чина именовања улице по њима

Aутор: Сестра Марија, монахиња манастира Јасеновац 

Обавештавају се сви припадници српског рода, али и сви други људи добре воље, да је у току иницијатива за именовање једне централне улице, булевара или трга у Београду именом Светих Јасеновачких Новомученика. Предметна иницијатива нема никакав политички карактер, а нема ни централног подносиоца, већ је свак’ к’о исту поднесе равноправан.

За подносиоце чињеница пребивалишта ван Београда или данашње Србије није сметња, такав симболичан чин именовања улице по јасеновачким новомученицима је суштински битан за све Србе, где год живели. Стога сви и треба да се питају.

Циљ је да иницијатива иде „одоздо“ – од појединаца, а не „одозго“, а акценат није на масовности него на истрајности. До сада је исту потписало и послало око 500 људи махом из Србије, понеко из РС, ЦГ и дијаспоре (не води се централна евиденција, мада ће крајем године бити тражено од комисије колико је до сада људи поднело и када ће по њој бити решавано), а од институција иницијативи су се придружили и уредништво „Стања ствари“ на челу са г. Лазићем, као и Музеј жртава геноцида на челу са г. Ђурић Мишина. Ако то већ није учинио (ако јесте моје извињење), значило би и да г. Басташић испред удружења Јадовно 1941. из Бањалуке подржи иницијативу.

Свети новомученици јасеновачки

Концепт иницијативе јесте да се она не шаље интернетом, већ искључиво поштом (коме је близу може и да преда лично) на адресу – Град Београд, Скупштина града Београда, Комисија за споменике и називе тргова и улица. Трг Николе Пашића 6, 11000 Београд. У прилогу је пелцер иницијативе, ко жели може да измени или дода тексту шта мисли да треба.

У време разногласја о битним историјским темама, између осталог и о броју наше браће и сестара страдалих у НДХ и шире, можда није лоше остварити саборност око симболичног чина именовања улице по њима.

Јован Пјешчић

Напомена: У Београду постоји улица Jaсеновачких мученика која се налази у Батајници (Земун), а у:

  • Младеновцу (варош) је одлуком комисије објављеном у Службеном листу града Београда број 66. од 25. 7. 2019. године једна улица добила назив Јасеновачких жртава,
  • Месту Гунцати (Барајево) једна улица добила назив Јасеновачких жртава, објављено у Сл. листу града Београда број 67 од 25.07.2019. године.

Преузмите текст Иницијативе (Word)



Categories: Моба

Tags: , , , , , , ,

5 replies

  1. Не слажем се. Шта се данас све дешава на улицама, боље је не именовати их према нечему до чега нам је стало и што заслужује поштовање. Сутра ће вам педери шетати том улицом са све оскрнављеном иконом тих истих мученика. Док се не уведу правила јавног морала за јавни простор не треба ништа мењати у том смислу.

    2
    3
  2. Поштовани господине Челекетићу, делом сте у праву. Али мислим да правила о јавном реду (и моралу) већ постоје, само би их требало доследно примењивати. Иако нису за поредити и угледати, Хрвати то доследно раде. Задранин пре пар месеци допише слово ,,љ” на графиту ,,уби Србина”, полиција га позове на разговор у вези са кривичним делом ,,оштећење туђе ствари”. У Загребу, почетком године, студент Филип Драча нацрта срп и чекић на споменику злочинцу Туђману, полиција га приведе, држи кратко у притвору, пусти да се брани са слободе а тужилаштво подигне оптужницу тражећи затвор исто за кривично дело ,,оштећење туђе ствари”. Или узмимо за пример случај из италијанског фудбала од пре пар дана, где су два фудбалера кажњена утакмицом неиграња од стране Италијанског фудбалског савеза зато што су псовали Бога, чиме се по њима крши забрана вређања осећања верника. У извесном смислу је ово и питање мере, али алата за заштиту јавног реда и морала свакако има, примена је спорна..

    У сваком случају, ако се предомислите, сматрам да би и Ваша подршка добро дошла.

  3. @Јован Пјешчић
    Честитке за иницијативу за коју до сада нисам знао. Свакако, упутићемо писма са адресе удружења Јадовно 1941. из Бањалуке и истоименог удружења у Београду. Позваћемо потомке и поштоваоце жртава Покоља да и појединачно шаљу писма на адресу коју сте навели.
    Ево прилога на нашем интернет сајту а исти смо подијелили и на друштвеним мрежама:
    https://jadovno.com/inicijativa-da-centralna-ulica-prestonog-grada-bude-nazvana-po-svetim-jasenovackim-novomucenicima/#.Xbwk9NV7m70

  4. Одлична иницијатива! Преименовати све улице, авеније и булеваре Зорана Ђинђића и сличне ***** у Улице Јасеновачких Новомученика

    5
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading