Лук Кофи (Фондација Херитиџ): Не верујем да ће Гренел брзо решити питање Косова

Размена неколико хиљада хектара земље може врло негативно да утиче на регион, Европу, а коначно и на америчку националну безбедност, изјавио Кофи

Ричард Гренел и Александар Вучић (Фото: Бета/Милош Мишков)

Стручњак америчке конзервативне фондације „Херитиџ“ Лук Кофи изјавио је да не верује да ће специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел успети брзо да реши питање Косова и оценио да Вашингтон треба да буде опрезан са Србијом.

Кофи који је с другим стручњацима фондације „Херитиџ“ блиске администрацији америчког председника Доналда Трампа упутио савете Гренелу око решавања косовског питања, рекао је за Глас Америке да „није баш реално“ да се договор Београда и Приштине о нормализацији односа постигне до краја пролећа 2020. године.

„Ако сагледате политичку ситуацију на Косову и да предстоје избори у Србији, ја стварно не видим како до краја пролећа следеће године може да се дође до неког великог споразума Србије и Косова. Надам се да нисам у праву, надам се да ћемо имати договор до тада, али нисам баш оптимиста“, казао је Кофи.

Он је поновио оно што је навео у писму Гренелу, да САД треба да буду опрезне са Србијом, јер из Београда стижу збуњујући сигнали.

„Као да имате доброг и лошег полицајца. Председник каже једно, премијерка друго, премијерка обично говори, да се тако изразим, за европску публику. И то не сме да нас превари, морамо држати очи широм отворене. Наравно да треба оставити отворена врата за Србију да се придружи евроатлантској заједници, али морамо имати у виду историјске, културолошке, религијске везе (Србије) с Русијом и не можемо да се претварамо да то не постоји“, навео је Кофи.

Он је додао да се Србија прикључује Евроазијској економској унији, одржава војну вежбу с Русијом и да је то први пут да се систем С-400 види на некој војној вежби ван граница Русије.

„Народ у Србији има тенденцију да гледа према Европи и НАТО, и мислим да ће временом све више људи схватати да је будућност боља у европској заједници него у Евроазијској економској унији. Али, биће потребно време и смена генерација да би се то десило. Сада, у ери Твитера, Фејсбука, вести које иду 24 сата – желимо све брзо. За ово ће ипак бити потребно време“, рекао је Кофи.

Кофи, који је Гренела саветовао да „не буде картограф“ и противник је размене територија између Србије и Косова, казао је да став бившег Трамповог саветника за националну безбедност Џона Болтона да се САД не противе територијалним корекцијама представља „лошу идеју“.

„Треба да мислимо о ефектима етничког цртања граница у Европи. Отвориће Пандорину кутију не само на Балкану, већ и шире. Многи се питају зашто би се Америка уопште мешала у договор две земље. Зато што смо уложили много новца наших пореских обвезника, војска је много уложила и делом смо одговорни за настанак Косова као независне државе. Размена неколико хиљада хектара земље, како би се задовољили политички захтеви, може врло негативно да утиче на регион, Европу, а коначно и на америчку националну безбедност“, навео је Кофи.

Он је додао да је „план Б“ да се обе стране охрабре да владају својом територијом тако да поштују права верских и националних мањина.

„Има много земаља у Европи које имају националне мањине и желе да их заштите, па не прекрајају границе. Ово је пример на који сам упозорио у писму (Гренелу), да се треба чувати оних који предлажу брза и лака решења“, рекао је Кофи.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 28. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading