Јелена Вујановић: Владика Григорије нам пружа прилику да будемо и деца 21. века и деца Цркве старе вековима

Путокази које не треба мимоићи или Лични осврт на књигу „Гледајмо се у очи“ владике Григорија

Фото: Митрополија црногорско-приморска

Наступ Владике Григорија у „Утиску недеље“ одушевио је многе. Мене не. Не зато што није био добар. (Био је одличан.) Већ зато што сам недавно у једном даху прочитала књигу „Гледајмо се у очи“ у којој је речено много, много више него у једној доброј емисији.

Да бих читаоцима приближила ову књигу нећу је приказати на класичан начин. Кога занима структура сигурно о томе може да прочита на сајту издавача. Ја ћу овде приступити крајње субјективно и говорићу о мојим утисцима.

С обзиром да се бавим политичком комуникацијом и маркетингом, мој први утисак је језик и стил који Владика користи. Ни једног тренутка не одступајући и не нарушавајући достојанство титуле коју носи, Владика на постављена питања[1] одговара бритко, језиком без архаизама, користећи примере разумљиве свима. Оно што је посебно важно, он пише тако да могу да га разумеју и прихвате и млади, али и они који можда нису блиски вери. Његов приступ нам отвара пут и даје другачије виђење Цркве од оног који често видимо код људи које Владика назива „избацивачи из Цркве“. По њему то су они, можда и добри, али врло искључиви људи који ће својим осуђивањем (нпр. осудом младе жене која је на литургију дошла без мараме на глави) више људи одбити од вере. Рекла бих, Владика нам пружа прилику да будемо и деца 21. века и деца Цркве старе вековима.

Начин на који Владика приступа тешким темама је такође изузетан и из његових одговора везаних за рат у Босни и за злочине почињене на тим просторима делује да је то стварно човек који је спреман да друге погледа у очи. Он успева да осуди гранатирање Дубровника не осуђујући све Србе. Успева да осуди злочине ХВО не осуђујући све Хрвате. И успева да осуди злочин над Србима у Сарајевском насељу Казани не осуђујући све муслимане. Он нам нуди истинско схватање одговорности и кривице које могу бити само на плећима појединца, а никако колектива. И нуди нам прилику да се и као појединци и као народ погледамо у очи, не само због нас сада, већ и због свих оних који у тим ратовима нису чинили злочине и херојски су бранили српско име и због потребе да њих раздвојимо од оних који нису поступали на тај начин.

Владика Григорије на промоцији књиге у Мостару

У овој књизи, као и много пута до сад, Владика се показује и као врстан познавалац политичких прилика и далековиднији од многих политичких актера. Можда баш зато што сматрам да су основне вредности и православља и мог политичког деловања љубав, истина и слобода, управо те вредности прве препознајем у писању Владике Григорија.

Јелена Вујановић (Фото: Лична архива)

Он врло отворено критикује актуелну власт у Србији која је истински противник слободне мисли и која оне који мисле другачије не разапиње на крстове, али зато разапиње по режимским медијима. И врло отворено говори о „атрофији демократије“ у Србији. Но истински квалитет, по мени, лежи у томе што нас својим одговорима учи да овој теми не приступамо навијачки. Он отворено говори и о томе да медијско разапињање у медијима и поларизацију која се ствара нећемо победити ако будемо подједнако искључиви у тврдњи „за све је крив Вучић“. Он говори и о томе каква треба да буде опозиција која би могла да парира оваквој власти. По њему то не може бити „опозиција пуна калкулација или опозиција која не зна та хоће“, већ таква да грађани могу да кажу „ови људи ће нам пружити слободу и достојанство“. По њему циљ не сме да буде рушење власти, већ мењање система, а иако каже да опозицији недостају поменути квалитети, не смемо изоставити да истиче веровање да „у опозицији има људи који су спремни то да учине“. Чини ми се да нам, у времену разочарења у странке и политику, он овим поново даје прилику да верујемо у појединце и њихова дела и да не губимо наду и вољу када је борба за љубав, истину и слободу у питању.

А за једну такву борбу морамо бити спремни на жртву, на служење и одрицање ради добра, напретка и очувања целог народа и његове будућности. Намерно сам овде искористила идентичне речи којима Владика описује шта је то Косовски завет и са том напоменом ћу завршити, а вас позивам да прочитате ову књигу.

Аутор је докторанд на Факултету политичких наука у Београду


[1] Већи део књиге је у форми интервјуа.



Categories: Разномислије

Tags: , , , ,

16 replies

  1. ……..Његов приступ нам отвара пут и даје другачије виђење Цркве од оног који често видимо код људи које Владика назива „избацивачи из Цркве“
    ++++
    Папир трпи све.
    Али, ( не) дела говоре о људима.

    Ново занимање бискупа Гргура – избацивач
    http://borbazaveru.info/content/view/11731/1/

    „По плодовима ћете их познати“, (Јн. 10,1).

  2. ”Он врло отворено критикује актуелну власт у Србији која је истински противник слободне мисли и која оне који мисле другачије не разапиње на крстове, али зато разапиње по режимским медијима.”

    Да, и у сто време хвали протестантизам и католицизам и тиме се ставља у исту раван са преседником који то исто ради већ одавно.
    Ако је већ тако, нико им не брани да превере и крену својим новим путем.
    Што се тиче злочина, млада дама, очигледно није упозната са тиме ко је опалио први метак и зашто.
    Ко се бранио а ко је нападао… и да акција изазива реакцију.
    Нису Срби упадали у куће својих комшија већ су то чиниле њихове комшије.
    Нису Срби вадили органе комшијама, већ комшије њима.
    Лако је праштати и замагљивати, тешко је памтити и учити на својим грешкама.

  3. А таман сам се уплашио да нећете објавити ни један позитиван текст на гостовање владике.
    Хвала вам. Јер 99% медија овај пар екселанс догађај види као вест, као трач, као претњу нездравој памети која влада добрим делом Србије, и једним делом цркве.

  4. Пре неко вече у Утиску недељу владика ми је вратио веру у Бога и веру у СПЦ у коју сам се јако разочарао. Хвала Богу па он постоји а не само свемоћни Иринеј Буловић који је вечити опортуниста и понизни слуга сваке власти од ЈУЛ-а па овамо.

  5. Ма, да … а и лепо изгледа владика, баш мужевно …

  6. Grigorije, dok nije premešten u Nemačku je bio jedan od najbogatijih vladika. Izgleda da je za njega napad najbolja odbrana. O njemu je dosta napisano na sajtu Borba za veru. A dosta je pisao i novinar Nebojša Vukanović.
    http://nebojsavukanovic.info/otkud-linkoln-limuzina-u-voznom-parku-vladike-grigorija/

  7. Сад сам преслушао симпатичну девојку и увидео ****** **** *** *** *** да је и она припадник легије ***** ***** **** **** провинцијалаца који се заносе светлима великог града.
    Ово не кажем као увреду, да не буде забуне и уклањања мог коментара, већ често понављам назив овог феномена да би почела да се прави дубља анализе истог.
    Издвојићу само једну мисао:

    ”(нпр. осудом младе жене која је на литургију дошла без мараме на глави) више људи одбити од вере. Рекла бих, Владика нам пружа прилику да будемо и деца 21. века и деца Цркве старе вековима.”

    Ако једна група жена Српске Православне Цркве не може да испоштује модерно речено dress code за литургију (марама на глави, шира и дуга сукња, исто тако мајица, избегавање парфема и шминке) о каквој онда идеји да будемо ”и деца 21. века” прича’ млада девојка, која изгледа нагиње ка данашњој феминистичкој спики.

    Да бисте били део цивилизације 21 века, морате да знате како да се обучете за литургију, славу, рад на селу, библиотеку, факултет, дискотеку, концерт класичне музике, за пијацу, први састанак за будућим супругом. Можда звучи превише али то је капацитет који имају цивилизовани људи 21. века.

    То је онда потврда да сте изашли из подрума, евентуално посетили више од 10 општина у Србији, Републици Српској и Црној Гори, можда чак и били у ближем иностранству, прочитали пар књига.

    Велики поздрав, редакцији овог сајта, што објављује моје коментаре који, знам, нису баш слатки!

  8. чисто *****е, просјечни клишеи, публиковање двојице клирика који сада стоје против власти: а кад се бећковићка сјетила да је григорије занимљив?
    и то цитирање Инквизитора: једини комад литераарног текста који се чита на богосл.факултету: само зашто је канинизован као безбједан јер је толико прокурван текст на довољно мјеста да је постао безболан; ајте молим вас; завратите се мало у приватне животе двојице клирика па ћете се згрозити и више него над Буловићем!
    заједнички окупљалац бизнисеман, Бећковићке, попа и владике – је страх и попижђеност над Вучићем; никад се не би, нити ће се икад више окупити, нити имати шта да кажу;
    ”кад је почело да се оволико лаже…” Григорије одлучио да 2019.се позабави тим питањем??? хахахаххаха
    мораћу писати владици да се врати у први гимназије (коју није завршио и види се): јер је то тај ниво негде. И да обавезно вратимо Левинаса на тај ниво, тамо се заиста осјећа шупљина што га нема у лектири: и само ту се осјећа та шупљина.
    и лепо и *******и новинарка намакну њихове недомишљене и несмјеле љуткасте претензије, на праву адресу: ” а шта то ми имамо данас…?”, је ли ова власт, је ли на то мислите…?

  9. Бивши владика захумско-херцеговачки, а сада епископ дрезденски и Немачки, познат је био и по додатној црквеној титули – бискуп дубровачки! Један је од познатијих екумениста, познат по свом економском богатству и предузетништву, врстан је манипулатор али, када се расрди, зна да побесни и прети, као и сваки сеоски кавгаџија!
    Много је грешан и уплетен у афере непримерене пастирском милосрђу, зато је и склоњен подаље од средине која га је “ретгенски прочитала”! Експерт за његово деловање је Небојша Вукановић, познати народни посланик у Скупштини Српске и борац за против лажних свештеника, корисних идиота тзв. политичара и економских убица.
    Чланак Јелене Вујановић доживљавам као провокацију и напад на здрав разум.

  10. Да ли људи попут еп. Григорија мисле да смо ми остали будале и сметењаци па не можемо да видимо и схватимо кад неко заводи за Голеш планину и прича јефтине и шупље причице? А Григоријеве су у већини такве. Ево, послушајте овај интервју из 2015. године, сегменти 08:00 – 14:00 и 21:00 – 27:30. Човек пу поставља јасна и суштинска питања, а еп. Григорије прича причице, “филозофира”.

  11. Politikolog i marketing stručnjak u službi promocije lika i dela vladike SPC…nisam sve pročitao da li je rekla i da je pojavno prihvatljiv tj. zgodan?

  12. Хвала Јелени за овај полетни текст о владици и о његовом критичком погледу на власт
    Корумпирана и параноидна власт не трпи критику. У задње време води праву харангу против слободномислећих професора факултета Данице Поповић, Душана Теодоровића, против судије Миодрага Мајића, против владике Григорија . . .

    Власт их се боји јер не може да их купи
    Видим да и овде на сајту СС мали вучићи лају и уједају владику.
    За мантију.

  13. За ГЛАВНОГ УРЕДНИКА,

    ПАСТИР…. Видим да и овде на сајту СС мали вучићи лају и уједају владику.

    Г. Уредниче,
    Људи овде долазе и коментаришу онако како мисле или осећају.
    Онда се појави неко ко у делу свог коментара вређа све оне који не мисле као он?
    Да ли бих ја могао да одговорим да се овде појавила пудлица познатог папофила да би кевтала јер, шта друго зна једна пудлица?

  14. @ Пастир
    О малом вучићу херцеговачком ……….

  15. @ Кобајаши – Подржавам Ваш предлог за достојанствено коментарисање, без вређања аутора чланка или других коментатора – НА СТАВАР, А НЕ НА ЛИЧНОСТ. Може се исмевати аргументација онога ко другачије мисли, али не и личност. Само ми није јасно зашто Вам не смета нечасна подметања младој девојци која је коментарисала КЊИГУ. Рецимо, неки “СРБ” пише: “Ма, да … а и лепо изгледа владика, баш мужевно …”, а неки Мики каже: “Politikolog i marketing stručnjak u službi promocije lika i dela vladike SPC…nisam sve pročitao da li je rekla i da je pojavno prihvatljiv tj. zgodan?”. За овај други пример имам питање и за уредника сајта: Зашто се објављује “коментар” некога ко сам тврди да текст који “коментарише” није ни прочитао. Узгред, да ли је Владика Григорије јеретик и екумениста зато што је згодан и мужеван? Био би исправан да је….

  16. “Током ТВ гостовања, владика Григорије је показао како се висока духовност може обичним речима, неоптерећујући и јасно, пренети другом” – каже Милун Ј. Бабић.

    “Посебно је импоновао његов у Христу утемељен став, да духовни пастири и црква којој припадају, морају да се крећу, прилагођавају и мењају кроз време, уколико стварно желе да њихово “духовно стадо” буде увек уз бистре потоке и на зеленим пашњацима” :

    https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/vladika-grigorije-crkva-i-mladalacki-bes/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading