Војислав М. Станојчић: „Гробари“, Цигани“ и Аца Србин

Хоће ли ове бројке задовољити или још више наљутити „гробаре“ – видеће се свакако већ после прве следеће утакмице вечитих ривала

Фото: Маја Тодић/Н1

У Србији, где је јавност у раду скоро свих полуга власти најчешће само мислена именица, већ је много штошта у њеним одлукама „закукуљено, замумуљено, задевећено и задесећено, а не мога га нико откукуљити, одмумуљити, оддеветити, оддесетити него онај који га је закукуљио, замумуљио, задеветио и задесетио“ понекад се понешто и неочекивано открије.

То је недавно био случај и са подацима о финансијским дотацијама државе кошаркашким и фудбалским клубовима Звезди и Партизану, а за чије су обелодањење заслужни искључиво „гробари“

За време боравка Александра Вучића у Њујорку на заседању Генералне скупштине Уједињених нација, крајем месеца септембра, окупљени навијачи Партизана узвикивали су улицама Београда погрдне речи о председнику Србије, сматрајући да је он, као велики навијач Звезде још из детињства, и пошто се у нашој земљи пита за све, додељивао овом спортском друштву велика новчана средства, знатно већа од оних која добија Партизан.

Александар Вучић на трибини са породицом и државним угледницима (Фото: Време)

Пошто је сазнао за овај протест, АV је из Њујорка поручио да ће, чим се врати у земљу, наложити да се објави тачна рачуница о томе колико Звезда, а колико Партизан добијају од државе.

Пролазили су затим дани, ништа се више није чуло после ове његове изјаве, па је све више личило на скоро сва друга обећања Аце Србина, која је увек заборављао готово истог часа кад их изговори..

Ипак, овом приликом било је другачије. Непун месец после протеста Партизанових навијача, министар финансија Синиша Мали, објавио је бројке средстава које су фудбалски и кошаркашки клубови Звезде и Партизана добили од државе за последњих пет година.

Укупна сума је око четири и по милијарди динара, од које је – кад се упореде кошаркашки клубови, Партизан добио мање, а фудбалски – више од Звезде. Оба Звездина клуба заједно су добила око 240 милиона динара више од Партизанових. Под условом, разуме се, да су подаци које је прочитао министар финансија тачни.

Хоће ли ове бројке задовољити или још више наљутити „гробаре“ – видеће се свакако већ после прве следеће утакмице вечитих ривала, када ће навијачи црно-белих вероватно још једном искористити прилику да негодују због пристрасности председника државе.

Навијачи Партизана (Фото: АП)

Иако се може размишљати о томе да ли су наведене бројке које је министар саопштио потпуне, поставља се друго питање, које можда навијаче као навијаче и не занима, али би требало да заинтересује истражне органе: на основу чијих одлука су ове четири и милијарде за протеклих пет година додељене Звезди и Партизану. Како оне гласе, и које их је државно тело донело?.

А то је опет питање за онога ко је све „закукуљио, замумуљио, задеветио и задесетио и који једини може да откукољи, одмумољи, оддевети и оддесети“ ако хоће. И колико хоће.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

2 replies

  1. Не знам ни једну опозициону партију која каже да не би ни динара дала фудбалским и кошаркашким тимовима. Ако немају пара нека банкротирају! Нека распусте тимове. У земљи у којој се земља и стратешка предузећа дају странцима власт финансира Звезду и Партизан.

  2. @Владимир Челекетић

    Ако не донираш клубове као власт, шта ћеш са том гомилом агресивних момака?
    Како ћеш да контролишеш путеве дроге и дистрибуцију?
    Зар није боље контролисати их јер, у случају неке невоље пo власт, имаш војску која се може искористити у разне сврхе?
    Па и у сврху очувања власти!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading