Данас: СПЦ и Цариградска патријаршија – без приближавања ставова око Украјине

СПЦ се залаже за сазивање свеправославног сабора на коме би се решио спор Цариградске патријаршије и Руске православне цркве око украјинског црквеног проблема

Разговори високих делегација СПЦ и Цариградске патријаршије крајем прошле недеље нису довели до приближавања ставова око украјинског црквеног питања, незванично сазнаје Данас у високим црквеним круговима.

СПЦ се залаже за сазивање свеправославног сабора на коме би се решио спор Цариградске патријаршије и Руске православне цркве око украјинског црквеног проблема, док Цариград инсистира на свом историјском праву да самостално одлучује о степену аутономије и самосталности помесних цркава као у време док је био „други Рим“.

Делегација из Цариграда је, наводно, изразила жаљење због изјава појединих српских владика да је Фанар под утицајем светских центара моћи. Обе делегације су се сложиле да такве ставове треба избегавати и проблеме решавати у миру без међусобних оптужби. Цариградска страна тврди да је без обзира на Украјину „била и остала за саборско решавање свих проблема“.

У врху СПЦ незванично се тврди да су се представници две сестринске цркве прошлог петка у патријарховој вили на Дедињу сложили да је питање Цркве у Македонији под надлежношћу СПЦ, јер је то наводно и став Цариграда. Прошлог викенда поједини македонски медији спекулисали су да је Цариградска патријаршија покренула поступак преиспитивања Tомоса из 1922, којим је признала уједињену СПЦ у Краљевини СХС на степену патријаршије. Исти извори у Македонији тврде да је „македонски црквени случај“ био главна тема сусрета на Дедињу.

У врху СПЦ незванично кажу да је повод за долазак Цариградске делегације у Београд украјински црквени проблем, али да је током четворосатног разгора било речи о различитим питањима. Између осталог и о недавној централној прослави осам векова самосталности СПЦ, за коју је српска страна позив сестринским помесним црквама послала па повукла, после чега је Цариград у Никеји и на Фанару сам организовао обележавање српског јубилеја на коме, Одлуком српског Синода, није био никог од српских црквених високодостојника.

Процедурална грешка?

У црквеним круговима спекулише се да су поједини чланови делегације СПЦ у петак оценили да је српска страна направила грешку када у позиву није навела да је реч о прослави „аутокефалности“ него о „рукоположењу Светога Саве за првог српског архиепископа“. Патријарх Иринеј је, тврде исти извори, поздравио госте рекавши да је СПЦ одувек поштовала Цариград да и данас „воли Цариградску патријаршију као своју мајку Цркву“. Петочлану делегацију Цариградске патријаршије у Београду је предводио митрополит пергамски Јован (Зизјулас), док је Синод СПЦ био „појачан“ са два митрополита – црногорско-приморским Амфилохијем (Радовићем) и загребачко-љубљанским Порфиријем (Перићем).

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 28. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Требамо што пре да се одрекнемо Фанариота и сваког саслуживања са њима. Једино туристички кад одемо у Турску можемо да уђемо да запалимо свећу у њиховим црквама. И то је све. То је СЕСТРА црква која је изгубила разум и која се продала Масонима за паре, тако да је једини пут да нам од сада Москва и Руска црква буде СЕСТРА и МАЈКА и ТАТА! Амин! Боже дај!

  2. А ти би, Милоше, да нас удаш за Русију? Е благо теби! Ако ти се толико свиђа помисао да ти Москва буде “и мама, и тата”, зашто се не одселиш тамо? Ми смо крштени пре Руса, и пре њих смо стекли аутокефалност. Због чега треба да им трчимо под епитрахиљ? Да не кажем, под сукњу?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading