ТВ канал повезан с Руском православном црквом планира ријалити шоу у манастиру

Описујући место као „један од најлепших самостана у Русији”, реклама позива потенцијалне учеснике да проведу месец дана у манастиру Нилов на језеру Селигер

Фото: Пиксабеј/Политика

Телевизијски канал повезан с Руском православном црквом објавио је позив за пријаву за ријалити шоу с духовним заокретом: место дешавања је острвски манастир на језеру на пола пута између Москве и Санкт Петербурга, пише Радио слободна Европа (РСЕ) на енглеском језику.

„Пронађите себе и научите о свету манастирског живота”, наводи се у онлајн видео реклами у којој се траже волонтери за емисију на острву.

Описујући место као „један од најлепших самостана у Русији”, док смирујућа музика прати снимке камења у води, цркава са златним куполама и младоликог брадатог монаха који пече хлеб, реклама позива потенцијалне учеснике да проведу месец дана „вежбања послушности”, у манастиру Нилов на језеру Селигер.

„Пронађите одговоре на питања која вас дуго муче”, наводи се у промотивном споту, преноси Бета.

„Први пут на телевизији: ријалити шоу на удаљености од света”, најављује оглас упућен потенцијалним учесницима који се позивају да пошаљу пријаве, видео снимке, којима описују себе и објашњавају зашто желе да проведу време у манастиру.

У државном регистру се наводи да је ТВ канал Спаситељ приватно финансиран у време оснивања 2005. године с наменом промовисања православних хришћанских вредности, сада у власништву Руске православне цркве, превладавајуће верске заједнице у земљи.

РСЕ наводи да су везе Русије са популарном културом са Запада компликоване.

Поједини угледни руски званичници и јавне личности, укључујући поглавара цркве, патријарха Кирила, често критикују САД и европске земље тврдећи да Русија мора да сачува своју омладину од онога што називају корозивним и погрешним западњачким вредностима.

Истовремено, многи од главних производа руске државне телевизије потичу из САД и других западних земаља, укључујући емисије игара, дијалошке емисије, ситкоме и ријалити програме, од којих су неки врло популарни.

РСЕ пише да је ријалити Острво, како се чини, веома далеко од популарних ријалити емисија попут „Дом-2”, руске верзије Великог брата, програма холандског порекла који је успео у неколико земаља, у којем су романтични и сексуални односи најзаступљенији, а спајања чешћа од разилажења.

Чини се да се концепт ријалити емисије у манастиру уклапа у неколико трендова који су испреплетени с постсовјетским препородом Руске православне цркве коју подржава држава, укључујући Путиново приказивање цркве као водеће моралне силе за грађане, као и настојања саме цркве да се обраћа младим Русима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Кад се помене ,,ријалити шоу’ људи одма помисле на оне најгоре, иако могу се подразумевати и неке поучне и хуманитарне емисије, као нпр. она емисија где обнављају и граде куће сиромашнима. Тако да је и овај ,,ријалити” нормалан.

  2. Профанизација вере и стављање профита у фокус изгледа нису заобишли ни Русију.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading