Рама најавио тужбу против Харадинаја због клевете о подели пара и Косова

Албански премијер Еди Рама рекао је да ће Рамуш Харадинај морати пред судом да оправда своје тврдње о подели десет милијарди евра између њега, Вучића и Тачија за поделу Косова

Еди Рама (Фото: АП)

Албански премијер Еди Рама најавио је да ће тужити одлазећег косовског премијера Рамуша Харадинаја јер га је, како је рекао, оклеветао да ће „заједно са Вучићем и Тачијем поделити десет милијарди евра од поделе Косова”, навели су косовски медији, а пренео КосСев.

„Господин (Рамуш Харадинај) мораће да дође пред суд Косова и докаже оптужбу о 10 милијарди које бисмо поделили ја, председник (Хашим) Тачи и председник Србије (Александар) Вучић”, казао је Рама синоћ у емисији „Мишљење”, а пренео КоССев позивајући се на Газету Метро.

Како је Рама навео, то није први пут да Харадинај „лаже о њему”.

„Бескрупулозно је слагао кад смо се вратили из Берлина, рекавши да сам у то време у Берлину ја вршио већи притисак него други да се укину таксе. Никад му то нисам рекао, рекао сам само ‘Рамуше та понуда (француског председника) Емануела Макрона долази само једном, не два пута’“, објаснио је Рама.

Рама је казао да је Харадинај данас свом народу могао да да визну либерализацију.

„Зато што је Макрон у Берлину пред мојим очима, у присуству (Ангеле) Меркел, Тачија, Вучића, (Ане) Брнабић експлицитно рекао, ‘Рамуше дај нам четири месеца да се ја и Меркел укључимо у дијалог и суспендуј таксу’, нико му није рекао да укине, као и да је рекао ‘Србија да престане са повлачењима признања и након четири месеца, иако се и ништа не деси за четири месеца, ја ћу повући вето и Косово ће добити визну либерализацију’“, казао је Рама и додао да је Харадинају рекао да то прихвати, јавља Бета.

Наиме, Харадинај је при повратку из Берлина, а након завршеног самита, оптужио премијера Албаније, Едија Раму, да је од њега тражио да укине таксе, као и да „основано сумња” да је заједно са председником Србије Александром Вучићем, косовским председником Хашимом Тачијем, а под вођством представнице ЕУ, Федерике Модерини, наводно разговарао о подели Косова.

Ове наводе косовског премијера демантовао је његов албански колега, рекавши да од Харадинаја није тражио укидање таксе, већ да их је подржавао.

Наводе Харадинаја негирала је и Могерини.

Могерини је такође демантовала наводе косовског премијера да је посредничку улогу у дијалогу између Београда и Приштине преузела немачка канцеларка, поручивши да је ЕУ и даље посредник.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading