Синод СПЦ повукао благослов да епископ Игнатије буде декан Богословског факултета

Епископ бачки Иринеј  негирао гласине да Синод спрема разрешење епископа Игнатија и Максима са епархијских дужности

Свети архијерејски синод је, једногласном одлуком, повукао Његовом Преосвештенству епископу браничевском Игнатију благослов за вршење дужности декана Православног богословског факултета Универзитета у Београду због неспровођења у живот одлуке Светог синода по питању укидања благослова и одобрења Њ. П. епископу западноамеричком Максиму за службу поучавања и васпитавања на Православном богословском факултету – изјавио је за лист Danas епископ бачки Иринеј (Буловић), члан Синода и портпарол СПЦ.

Истовремено, он је негирао гласине да Синод спрема разрешење епископа Игнатија и Максима са епархијских дужности. Јелени Тасић, новинарки листа Danas, је одговорио:

Синод не ради ни на чијем уклањању са Епархије. Само Ваше питање показује да олако прихватате најнеморалније и најчудовишније клевете као чињенице. Уосталом, већи је грех оних који Вам то преносе него Ваш.

Одлуку о, практично, разрешењу, владике Игнатија са места декана Богословског факултета, Синод је донео на својој седници од 22. октобра. Досадашњем декану је, како пише Danas, замерено непоштовање црквене процедуре при избору продекана, др Александра Ђаковца, као и „обмана Светог синода у случајевима редовног професора Максима Васиљевића и доцента Марка Вилотића“.

Одлуку Синода о разрешењу досадашњег декана, епископа Игнатија (на тој дужности је од прошле године), треба са своје стране да потврди Наставно-научно веће  Православног богословског факултета.

Представници Фанара у посети Српској патријаршији

Како је јуче најавио (Orthodox Times, 24. 10. 2019) представници Васељенске патријаршије посетили су, Београд како би „разговарали о питањима православља „са патријархом Иринејем и јерархијом Српске цркве.

Међу представницима Васељенске патријаршије су митрополит Јован (Зизјулас) Пергамски, Емануел Француски, Максим Силимвријски, Амфилохије Адријанапољски и заменик секретара Светог синода, Григорије.

Данашњу посету високе делегације са Фанара потврдио је за Danas портпарол СПЦ, епископ бачки Иринеј. Према његовим речима, нема унапред припремљеног дневног реда разговора делегације Цариграда са српским патријархом и члановима Синода СПЦ.

(Стање ствари)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

9 replies

  1. Брука и срамота шта ради владика Иринеј Буловић. Потпуно је метастазирао и преузео сву власт у Синоду СПЦ. Раде шта хоће и како хоће. Смењује и прогони не само своје свештенике по Бачкој епархији веч ево сада и професоре теологије и владике. Никада ниједан епископ није имао такву моћ у СПЦ. Докле ће Бог ово да гледа и трпи не знам али се надам да неће још дуго.

  2. Ovo je dobra odluka. Konacno da je Sinod smijenio ove ljude koji nista nijesu znali a koji su se studentima podsmijavali. Maks kao profa iz Los Andjelesa a Vilotica necu komentarisat. On nista zivo nije znao a njegov duhovni chacha i rodjak Perisic ga podrzavao da se izivljava. I njegov chacha pojma nije imao o nicemu. Hvala Bogu ima strucnih profesora koji se ne podsmijavaju duhovnosti a naucnici su i koji lijepo saradjuju sa studentima kao sto je profesor Kubat koji je strucan i nema komplekse i ima dobru namjere. Mora se to urediti spali smo da nam je Grigorije nepismeni Doktor nauka. To je pad velik a on je vukao konce sa Perisicem. Bravo za Sinod cekamo dobrog dekana koji ce sve uredit

  3. Уз све дужно поштовање за владику, не знам куд можемо стићи с том његовом патријаршијом пречанском. Изгледа да је књига спала заиста на два слова. Осим Атанасија и Амфилохија, не видим више никога између ученика аве Јустина, да стварно страда за Цркву Светих.

  4. Васпитање страхом и ућуткивањем се наставља и динамизује. А тек направисмо полукруг у 20-ом веку ка слободи у цркви и слободној цркви. Али и ка слободи уопште. Но сад нас наново сатерују ка неслободној цркви и неслободи у цркви. И неслободи уопште. Мислећи и жив човек је збуњен равнодушношћу оних који пристају на то. И оволиким ћутањем лаика и свештенства, зарад силине страха и опасности коју носи јавно изречена реч. Јер покора може стићи човека и од црквене власти али и од световне власти. Као да су на истом задатку. И као да се усаглашавају у ућуткивању свете слободе. И забрани речи другачијих у медијима. Али и тамо где се Реч оваплоћена чује најасније.
    Васпитање страхом и ћутањем неће донети никакво добро. Напротив. Старање о народу кроз саопштења и царске одлуке ће донети још мање добра. Напротив. Али нека свако по савести својој одреди меру ћутања или говорења. Јер ће на крају ипак доћи час свете слободе – доба разговорне ћутљивости и речитог изговарања.

  5. Ljudi, zar ne vidite da je Atanasije toliko nisko pao da ne umije da rasudjuje i da se u onim nepismenim tekstovima nalupetao dezinformacija. Nije on kriv nego Maks i Grisa koji njime manipulisu. Grisa javno prica da su justinovci ludjaci i da je i Tasa lud. To je gnusno

  6. @ СТАЊЕ СТВАРИ – Коментари овога који се потписује као СТУДЕНТ су испод сваког нивоа. Интриге, инсинуације, увреде, измишљотине и лажи нису прикладне за сајт овог реномеа и српске и православне орјентације, већ за таблоиде типа ИНФОРМЕР. Ужас ме хвата од помисли да овако неваспитане особе могу бити студенти православне теологије.

  7. Za klevetnicke tekstove o pojedincima iz Crkve zaduzen je Blic a ne Informer. Informer pravi drugi reality show. ali je Blic nedavno izgubio na Sudu za sve sto je pisao. Po tuzbi vladike Irineja. Ovo je demokratski sajt, ne bojte se glasova raznih.

  8. @ Student: Коме ти, несрећниче, који ни код учитељице ниси учио како ваља, смеш да кажеш да је неписмен: ” duhovni chacha, pad velik, sve uredit, nalupetao dezinformacija, Maks i Grisa,…” ?!
    О коришћењу запете, не вреди писати!
    Каква су времена дошла, још ако се учланиш где треба, ако већ ниси, ето нама новог Бабића!
    Ачколсум, делијо!

  9. О демократији у Цркви, само једна ријеч. Демонократија.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading