Матија Малешевић: Упркос свему, Србија у овом трену нема ближег савезника од Македоније

Поводом интервјуа са Иванком Василевском, чланом извршног комитета ВМРО-ДПНЕ и предавачем на Правном факултету Јустин Први у Скопљу

Сећамо се сви „проблематичног“ деловања организације ВМРО за време Краљевине Југославије. Ипак, то није довољан разлог да се у новим политичким околностима са пажњом не саслуша аргументација друге стране и не анализира тренутна ситуација у којој се македонски народ налази. За разлику од осталих случајева, флоскулу „треба опростити али не треба заборавити“ има смисла применити на случају Македоније. Без обзира што власт у Скопљу не одаје такав утисак, Македонци су редак народ који гаји искрене симпатије према Србији. У овом тренутку Србија нема ближег савезника.

Ми можемо да се споримо са Бугарима и Грцима о томе коме припада територија и становништво Македоније, али за Србију у овим околностима то је контрапродуктивно. Чињенице да постоји међународно призната територија, да милион и по становника са поносом пева македонску химну и бори се за очување свог историјског наслеђа говоре саме за себе. Македонски идентитет опстаје упркос покушајима Запада да га избрише уз помоћ својих НАТО сателита Грчке, Бугарске и Албаније. На крају крајева, Јован Цвијић један од највећих етно-географа признавао је посебност македонског народа у односу на друге балканске народе, а проток времена само је потврдио ову чињеницу.

Извор: Твитер

Србија не сме остати загледана искључиво у своје двориште. Потребно је извадити главу из песка и погледати на ситуацију у блиском суседству. Проширивање НАТО алијансе на Македонију противно вољи већинског становништва означиће крај и за Србију. Стратешки коридор који повезује Београд са Истоком биће пресечен, а експанзија Албанаца биће додатно интензивирана. Садашње границе Србије треба бранити на Кајмакчалану и Битољу, а не у Прешеву и Медвеђи. Другим речима, по мишљењу аутора ових редова, за Србију у овом тренутку македонско питање важније је од косовског питања. Морамо бити свесни ситуације у којој се налазимо, а коју је Иванка одлично описала: „Ако се не будемо међусобно подржавали лоше нам се пише. Неко ће бити први, неко последњи али нико се самостално неће извући из ове ситуације“.

О геостратешком значају вардарско-моравске удолине писали смо овде, међутим у тренуцима када се према једном словенском и православном народу спроводи етноцид геополитика остаје у другом плану. У први план долази дужност „небеског народа“ да стане на страну универзалне правде и заштити интересе слабијег братског народа који Запад, зарад својих себичних геополитичких циљева жели да уништи. Очекивања Србије да ће јој у помоћ прискочити поједине велике силе зарад одбране народног достојанства и међународног права, обавезују је да шири слободарске светоназоре ван својих граница и помаже слабијим народима у свом суседству. „Поступај тако да максима твоје воље увек може важити као принцип општег законодавства“ гласи основни закон Кантовог категоричког императива. Другим речима, очекивати помоћ од Руса и Кинеза, а са друге стране мирно гледати како НАТО распарчава Македонију, не само да је у супротности са категоричким императивом већ је у супротности са космичким законима. Уколико Београд жели да сачува своје утицај у региону, ова максима би требало да буде полазна тачка у односима са Македонијом, али и осталим државама које се налазе у сличном положају.

Прочитајте још



Categories: Разномислије

Tags: , , , , ,

9 replies

  1. Ма да, Македонци ће да се играју државе, то је њихово национално право, али кад се заиграју, обавеза Србије је да их вади из г…. Прво Македонци да потпипу неке папириће, да се обавежу на неке ствари, па онда да се мало ми играмо државе која је некад имала у свом саставу ту исту Македонију. Али све то не долазину обзир док Србију воде шарлатани и издајници.

  2. Колико знам у Македонији није организован референдум о приступању НАТО, али да се организује, сва истраживања показују да би најмање 80% грађана гласало ЗА. Зато је апсолутна неистина да је Македонија приступила НАТО противно већинској вољи становништва. Али камо среће да је само то неистина у овом тексту. Читав текст је једна велика неистина и после свега што се дешавало од деведесетих наовамо просто несхватљива и необјашњива заблуда.

  3. @”Драган Р” на прашањето “Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот меѓу Република Македонија и Република Грција?” се изјаснија само 36% од гласачите и референдумот не успеа.

    Пред да напишете нешто проверете ги фактите прво!

  4. @Слободан…. Поштовани господине мој принцип је да не говорим и не пишем о ономе што не знам. Тај принцип важи и за мој коментар а ваша примедба је обично мешање баба и жаба. На референдуму који помињете грађани Македоније су се изјашњавали пре свега о томе да ли прихватају промену имена своје државе, а формулација самог референдумског питања и повезивање промене имена са чланством у ЕУ и НАТО је дрска манипулација која је требала да послужи да се народ натера да изађе на референдум и подржи нешто што нити један народ не би подржао. Наравно да таква подвала није успела али то нема никакве везе са опредељењем грађана у вези чланства Македоније у НАТО и ви то одлично знате. Стојим при написаном да би на референдуму на коме би питање било јасно и недвосмислено “Да ли подржавате чланство Македоније у НАТО?” најмање 80% грађана Македоније гласало ЗА. То нису моје виртуелне пројекције већ резултати ваших (и страних) анкета. Немам ништа против Македонаца. Напротив, сматрао сам вас пријатељским народом и убеђујем себе да је то још увек тако. С друге стране, то се не може рећи и за вашу државу. По ономе што сам ја учио и научио за својих близу 60 година македонска држава је од свог настанка непријатељ Срба и Србије, а бојим се и сопственог народа (Македонаца). Али то је ваш избор и што се мене тиче желим вам све најбоље, али искрено не тиче ме се ваша судбина. Нити сте заслужили да бринем ваше бриге нити могу од сопствених.

  5. pa u tome i jeste smisao ovog teksta, da ponudi alternativu. Srbija je alternativa ali prvo treba da da se izjasni kao makedonski pokrovitelj i onda ce tih 80 posto biti za Srbiju, a ne za NATO.

  6. @ Драган ”Али то је ваш избор и што се мене тиче желим вам све најбоље, али искрено не тиче ме се ваша судбина. Нити сте заслужили да бринем ваше бриге нити могу од сопствених.”

    Поштовани Драгане, нажалост изјавити Вашу изврсну мисао данас у Београду или рецимо Новом Саду, одмах ћете бити нападнути од другоСрба и случајних Срба да сте Crypto-фашиста.
    Ниш и Крагујевац су ипак нормалнији по овом питању, а Косовска Митровица је победник!

    Најжалосније је да у истим тим највећим српским градовима пада фасада људима на главу, преко 40% становника иде ка линији сиромаштва, а они-тај смешно мали број несрећника (најбучнијих у медијима и на универзитету)-још увек хоће да ”организује” и ”угости” дођоше из околних протектората, да би јао јадни они имали где да се покажу свету. Класични симптоми позне брозовштине и комуњарштине.

    Просто ме мука хвата кад одем на наше туристичке сајтове (енглески формат) и видим да рекламирамо туризам усташије и Албаније!?
    Због таквих будала нам се гура ова горе прича, нешто не видим да Аргентина рекламира Чиле или САД Канаду.

    Велики поздрав!

  7. @Драган Р тие фамозни 80% дел од населението што даваат поддршка за влез на Македонија во НАТО, никој не ги видел. 20% од населението се сигурно за влез во НАТО – албанците.
    Резултатите од анкетите во Македонија се пренесуваат во јавноста со цел да создадат јавно мислење и тие треба да се земаат со резерва.
    Медиумите, а и дел од политичарите цело време кажуваат дека ние сме дел од НАТО, но голем дел од нив се купени со амерички пари, поддршка од УСАИД, Сорос, National Endowment for Democracy итн.
    Моето семејство, роднините, пријателите, соседите не сме воодушевени од идејата да влеземе во воен сојуз кој бомбардираше соседна држава. Не смееме да заборавиме дека војната од 2001 година дојде од косовска страна, територија која беше контролирана од американците и КФОР. Ако тие сакаа да ја контролираат косовската територија, тоа и ќе го направеа. Но тие ги оставија албанските терористи слободно да ја минуваат границата према Македонија и Косово да го користат како засолниште после извршените напади.
    На сето тоа американците ги поддржувале со обука албанските терористи, извадок од книгата „Сведоштва 2001“ од генерал Панде Петровски:
    „Познатата американса фирма МПРИ, со која раководеше Ричар Гривиц, генерал во пензија, кој бил во добри односи со Агим Чеку, им помагаше на Албанците во терористичките акции, но е присутен и во вооружените сили на Р. Македонија во рамките на таканаречената „Програма за стабилизација и одвраќање“. “.
    Уште помалку сме воодушевени што НАТО ни се заканувале во војната од 2001 дека Скопје ќе заврши бомбардирано како Белград – https://youtu.be/SGrMl3POKLE?t=2473 (Питер Фејт е личен претставник на генералниот секретар на НАТО).
    Јас мојот став за НАТО оддамна го имам донесено, Македонија нема што да бара таму.

  8. “Матија Малешевић: Упркос свему, Србија у овом трену нема ближег
    савезника од Македоније”?!
    Пре 107 година Србаска војска је код Куманова извојевала победу
    над Турцима и Македонија је била ослобођена.
    Те и такве Македоније Македонци су се одрекли прихватањем
    промене назива своје државе у Северна Македонија, и показали
    да су им Грци већи савезници од Срба!
    Званично: Држава Македонија више не постоји!
    И од Србије се очекује да промени име у ”Београдски Пашалук” и
    своје границе саобрази, уприличи промењеном имену!
    Србија то неће урадити, али њени издајници су спремни на то,
    баш као што је био и спреман ”Македонац” ЗАЈЕВ по питању
    преименовања Македонија у Северна Македонија.
    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading