Представнички дом Конгреса САД: Србија да реши случај браће Битићи

У документу се наводи да од напретка у решавању тог случаја треба да зависи развитак односа Сједињених Држава и Србије

Сахрана браће Битићи (Фото: Радио Слободна Европа)

Представнички дом Конгреса САД у пуном саставу по први пут је једногласно усвојио резолуцију, којом се од Србије захтева да реши случај убиства тројице браће Битићи – Илија, Агрона и Мехмета.

Резолуцију број 32, коју сада треба да усвоји Сенат, у априлу ове године поново је поднео конгресмен Ли Зелдин из Њујорка, а усвојио ју је Одбор за спољну политику Представничког дома 17. јула.

У документу се наводи да од напретка у решавању тог случаја треба да зависи развитак односа Сједињених Држава и Србије.

„Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи или било којих других злочина повезаних са њиховом смрћу и да се нико не суочава са оптужбама за те злочине“, наводи се, између осталог, у резолуцији.

Србија би, према резолуцији, решење тог убиства требало да постави као приоритет за истрагу и кривично гоњење оних за које верују да су одговорни за тај злочин.

„Влада Србије и њена релевантна министарства и канцеларије, укључујући и Тужилаштво за ратне злочине Србије, требало би да поставе као приоритет истрагу и кривично гоњење званичника за које се верује да су одговорни за те смрти“, указује се у тексту документа.

Наводи се да Горан Радосављевић Гури, некадашњи командант полицијске јединице Жандармерија, ради као консултант једне фирме у Београду, а такође је и високо позиционирани члан владајуће Српске напредне странке, чији је председник уједно и председник Србије Александар Вучић.

Горан Радосављевић Гури: Нисам забринут

„Нисам забринут“, изјавио је Горан Радосављевић Гури за Радио Слободна Европа (РСЕ) коментаришући одлуку Представничког дома Конгреса САД.

„И раније су усвајали те резолуције. Уморан сам од коментарисања“, рекао је Радосављевић у неколико кратких одговора.

Он каже да је само члан СНС, те да не намерава да напусти ту партију.

Горан Радосављевић Гури (Фото: Дарко Војиновић/РСЕ)

„Чист сам и немам разлога да се плашим. Никада се нисам плашио“, понавља Радосављевић.

Такође, каже да је спреман да се одазове на сваки позив српског правосуђа.

„Увек сам спреман да се одазовем на позив правосудних органа у Србији. Правосудни органи раде свој посао, ФБИ (Федерални истражни биро САД) је радио свој посао“, рекао је Радосављевић.

Тужилаштво за ратне злочине: Предмет је у фази истраге

У Тужилаштву за ратне злочине Србије кажу за РСЕ да ова институција води истрагу против непознатих извршилаца убиства браће Битићи.

„Тужилаштво за ратне злочине поступа на тај начин што прикупља доказе и податке који су потребни да би се могло одлучити да ли ће се подићи оптужница, затим прикупља доказе који су потребни да се утврди идентитет учиниоца, као и доказе за које постоји опасност да се неће моћи поновити на главном претресу или би њихово извођење било отежано, сходно одредбама Законика о кривичном поступку”, саопштено је из Тужилаштва.

Највиши државни званичници Србије још увек се нису изјашњавали о усвојеној резолуцији. До закључења овог текста нисмо добили одговор из Владе Србије, Министарства правде, Министарства спољних послова.

Рамуш Харадинај: Србија да не скрива чињенице и злочинце

На Косову, пак, поздрављају овакву одлуку Представничког дома. Вршилац дужности премијера Косова Рамуш Харадинај саопштио је да је усвајање резолуције добра вест, не само за породицу Битићи, већ и за доказивање злочина српских власти почињених на Косову.

„Сакривање и негирање убистава Илија, Агрона и Мехмета, је двоструки злочин почињен над породицом Битићи, над народом Косова, али и целој историји Албанаца, борби за ослобођење и пожртвовању за слободу“, написао је Харадинај на Фејсбуку.

Он је додао да је резолуција јасна порука за државу Србију, да је „признање кривице и успостављање правде за починитеље масакра и убијање Албанаца, једини пут ка миру и стабилности у региону“.

Харадинај је позвао српске власти да прихвате реалност и да „не крију чињенице и злочинце, већ да се од тога дистанцирају и отворе пут правди“.

Хашим Тачи: Резолуција охрабрење да Косово тражи правду за жртве

Председник Косова Хашим Тачи поздравио је усвајање резолуције о случају „Битићи“.

„То омогућава да се питање подигне на највише нивое САД, али такође показује да, када је Косово у питању, Сједињене Државе су једно, без партијских разлика“, истакао је Тачи у објави на Фејсбуку.

Додао је да је резолуција охрабрење и за Косово да настави да тражи правду за све жртве српског режима на Косову, а да ће се и правда за браћу Битићи коначно успоставити.

Одлазећи министар спољних послова Косова Беџет Пацоли такође је поздравио усвајање резолуције. Он је на твитеру написао да је председник Србије Александар Вучић одговоран за руковођење случајем браће Битићи.

„Одговорни морају већ једном са буду изведени пред лице правде“, написао је Пацоли на Твитеру.

Породица Битићи: Надамо се да ће Палмер и Гренел чути ове гласове

У реакцији на усвајање резолуције породица убијене браће Битићи захвалила се на ангажману америчким конгресменима Елиоту Енгелу и Лију Зелдину, а сада и читавом Представничком дому, због чињенице да им „дају снагу, која им је неопходна да наставе да се боре за правду“ .

 

„Надамо се да ће специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер и специјални изасланик за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел чути ове гласове и у свом раду поставити као приоритет случај браће Битићи и правду за жртве ратних злочина. Конгрес је данас показао да се жртве не могу игнорисати“, пише између осталог, у саопштењу породице Битићи.

Ово је још један корак у напорима породице Битићи да дођу до истине и да изврше притисак на власти у Србији да открију налогодавце и извршиоце овог злочина, каже за РСЕ Ивана Жанић, извршна директорка невладине организације Фонд за хуманитарно право (ФХП).

„Иако већ дуги низ година слушамо представнике власти у Србији да се истрага води, ми до данас немамо ниједан конкретан резултат те истраге. Надам се да ће ова резолуција довести до тога да власти у Србији коначно схвате да ни налогодавци ни починиоци убиства браће Битићи неће моћи да прођу некажњено и да је одговорност Србије да убице пронађу“, каже Жанић.

Фатос Битићи је неколико пута у својим јавним наступима истицао да је од председника Србије Александра Вучића добио информације, према којима је за убиство његова три брата одговоран некадашњи високи полицијски функционер Горан Радосављевић Гури – данас члан Вучићеве владајуће Српске напредне странке.​

Амбасадорка Косова у САД Фљора Читаку објавила је на Твитеру да је Конгрес усвојио резолуцију којом „изражава незадовољство начином на који се Александар Вучић бави тим случајем“.

Браћа Мехмет, Агрон и Илир Битићи ухапшени су 1999. године на уласку у Србију због, како су тврдили тадашње власти Србије, нелегалног преласка границе, да би по одслужењу казне били пуштени из затвора, а потом убијени.

Њихова тела су откривена јула 2001. године у масовној гробници у Петровом Селу, у источној Србији на подручју базе коју је контролисала јединица под командом Горана Радосављевића Гурија. Тела су пронађена са везаним рукама и са ранама од испаљених метака на потиљку.

Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду је 2012. године ослободило Сретена Поповића и Милоша Стојановића, оптужене за помагање у убиству браће Битићи, јер није доказано да су извршили кривична дела за које се терете.

Душан Комарчевић/Амра Зејнели Лоџа

Наслов и опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа, 23. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. za Srbiju je taj slucaj je resen ilovaca.

  2. Радио ”Слободна” Европа је пропагандно гласило америчког милитантног хегемонизма.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading