Данас: Шта је Беба Поповић у Вучићевој Србији

Беба Поповић је био „гробар“ најмање две власти – Милошевићеве и Ђинђићеве, каже аналитичар Цвијетин Миливојевић

Владимир Беба Поповић (Фото: Данас)

Власник Пинка Жељко Митровић објавио је на друштвеним мрежама снимак како се прексиноћ, током емитовања емисије „Хит твит“, у својој канцеларији добацује фризбијем са Владимиром Бебом Поповићем, шефом Бироа за комуникације током Владе Зорана Ђинђића.

Познаваоцима прилика, али и лика и дела Бебе Поповића, ова сцена није била нимало изненађујућа – иако негира повезаност са актуелном влашћу, Поповић је прошле недеље био и на промоцији књиге Горана Весића у друштву бивше супруге председника Србије – Ксеније Вучић.

Своје пословне и приватне односе са политичарима овај медијски стручњак из сенке вешто крије у јавности, међутим, Жељко Митровић о њему има само речи хвале. Њихово познанство, касније и пријатељство, датира од 1990. године.

„Беба је један од мојих најбољих пријатеља. Био је увек ту негде у свим мојим животним фазама. Некада ме је подржавао, некада не, али то никада није реметило наше пријатељске односе“, каже за Данас Жељко Митровић.

Он наглашава да нема никакве пословне односе са Поповићем, већ само пријатељске.

„Беба свакако спада у топ пет политички и социјално најталентованијих људи у Србији“, сматра Митровић.

Поповић је оснивач и директор Института за јавну политику са којим Влада Србије нема никакав уговор. Међутим, сам Поповић је изјавио у „Утиску недеље“, пре укидања, да му је „Вучић партнер као Влада Србије“, те да се његов Институт „бави пословима који су директно везани за рад Владе, а то је интензивирање, појачавање и оснаживање процеса евроинтеграција“.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је пре три године поставио питање да ли је Александар Вучић „уз помоћ свог блиског пријатеља Мила Ђукановића уплатио заједничком пи-ар шефу, Владимиру Беби Поповићу, пет милиона евра у једној аустријској банци на рачун“? Одговор није добио.

Фото: Н1

Председник Нове странке Зоран Живковић, који је у време Ђинђићеве владе такође сарађивао са Поповићем, о њему нема нимало лепо мишљење сматрајући да је Поповић највећа грешка покојног премијера. Бацање фризбија га није изненадило јер, како каже, он је одавно у Вучићевој власти „а где је Вучић, ту је и Митровић“.

„Поповић је један од креаторе ове примитивне, агресивне медијске политике Вучићевог режима. Он сигурно узима велике паре преко своје фирме, питање да ли преко оне која је регистрована у Београду, Подгорици или у Бечу. Чуо сам да чак и неки чланови фамилије Вучић спавају код њега када оду у Беч. Врло су блиски, одавно“, каже Зоран Живковић за Данас.

Он додаје да нажалост ни Зоран Ђинђић није био савршен, да је направио неколико грешака у животу а да је Беба Поповић његова највећа грешка. Живковић подсећа да је сарадња Демократске странке и Поповића започела 1993. када је био ангажован у агенцији Спектра.

„У то време је било мало људи који су се разумели у политички маркетинг. Он је касније радио политичке кампање за ДС, али га је Зоран отерао од себе у јануару 2003. када је схватио да има најгори маркетинг у историји српских влада. Без обзира на све добре ствари које су тада урађене, у медијима се видело само зло. Затим, Поповић је дао себи за право да се понаша не само као пи-ар владе, већ као оружани шеф кабинета премијера“, каже Живковић.

Поповић је, како тврди лидер Нове странке, без Ђинђићевог знања контактирао са Земунским кланом и наводно решавао велике сукобе међу њима.

„То су све разлози због којих га је Зоран откачио. Поповић се вратио 12. марта 2003. да помогне у кампањи након атентата на премијера. Душан Михајловић ме замолио да га вратим да буде нешто као пи-ар Министарства унутрашњих послова док траје акција Сабља, иако сам био против. Када се Сабља завршила, натерао сам га да поднесе оставку“, наглашава Живковић.

Он додаје да Поповић нема никакве везе са евроинтеграцијама, већ искључиво са медијским бизарностима и „свим прљавим што односи са јавношћу могу да донесу једној држави“.

„Као такав, апсолутно одговара Александру Вучићу“. Они су као лик у огледалу. Апсолутно су се нашли по свему, и по карактеру и по ‘поштењу’“, закључује Живковић.

За маркетиншког стручњака и политичког аналитичара Цвијетина Миливојевића, Беба Поповић је – „црни принц српске пропаганде“.

„Он је професионалац у ономе што се може сматрати црном пропагандом. И познаваоци вештине манипулације код нас беже од онога што представља негативну пропаганду, међутим, Поповић у тим водама плива најбоље. Он је прекорачио ивицу жилета када је у питању морал, етика и част у пропаганди“, истиче Миливојевић за Данас.

Према његовим речима, Поповић је био „гробар“ најмање две власти – Милошевићеве и Ђинђићеве.

„Прва је Слободана Милошевића, јер је Поповић формално радио за ДС. Међутим, истовремено је његов надређени, Милан Беко, радио за ЈУЛ и СПС. Не заборавите да је он човек који је неколико хиљада људи фактички довео у везу са убиством Ђинђића, што је монструозно“, подсећа Миливојевић.

Хапшени су, додаје, од окорелих криминалаца до обичних пролазника.

„Многи новинари који су часно радили свој посао, јер критика власти јесте посао новинара, били су под лупом. Управо Поповићева пропаганда је довела до тога да су многи медији и новинари фактички доведени до оптуженичке клупе да су радили на убиству премијера. То је најмонструознији пропагандни пројекат од 1945. наовамо“, оцењује Миливојевић.

Владимир Беба Поповић и Зоран Ђинђић (Фото: ИН4С)

Према његовим речима, Поповић формално не ради за актуелну власти, али дефакто ради.

„Истовремено ради и на пропаганди Мила Ђукановића у Црној Гори и на Вучићевој пропаганди у Србији. Као што је крајем деведесетих паралелно радио за ДС, а његов пословни партнер Милан Беко за ЈУЛ и СПС, тако данас у Црној Гори од Срба прави непријатеље, а овде од Црногораца. И то веома успешно ради“, тврди Миливојевић.

Колико је Поповић спреман да иде у негативној пропаганди најбоље илуструје пример од пре пет година, када је, такође у Утиску недеље, признао да је делио порнографски материјал којим је дискредитована критичарка режима Мила Ђукановића Вања Чаловић. Демантовао је да стоји иза изложбе „Нецензурисане лажи“, у којој је СНС изложио критичке текстове и карикатуре на рачун власти, иако је изложба сличног концепта у његовој организацији претходно била одржана у Црној Гори, где је требало доказати медијску кампању против Мила Ђукановића.

Помогао је оснивању балканске истраживачке мреже Антидот уступајући им богату архиву и бројну документацију, посебно прес-клипинга. Антидот се, иначе, углавном бави истраживањима о српским опозиционарима која касније преносе Пинк и режимски таблоиди.

Злоћудна улога

На питање каква је улога Бебе Поповића у српској политици, социолог Јово Бакић кратко нам је одговорио – „Злоћудна и бесрамна.“

Похвале за лидера СНС

„Ако ме питате колико и како се чујем и виђам са Вучићем, некада се виђамо два-три пута недељно, некада једном у 15 дана, некада се чујемо по неколико пута дневно, а некада се не чујемо ни по 20 дана“, рекао је Поповић одговарајући на питање Оље Бећковић у последњем Утиску недеље на Б92 да објасни какву улогу и утицај има на Владу Србије и њеног премијера и од када.

Владимир Поповић је рекао да су се контакти са Вучићем, које одржава од 2003-2004. године интензивирали када је његов Институт отворио канцеларију у Београду, крајем 2012. године. Он је том приликом похвалио Вучића зато што је једини политичар који је био спреман да јавно изађе и каже да је погрешио и да се окренуо политички.

Поповић без одговора

Владимира Бебу Поповића желели смо да питамо о односу са Жељком Митровићем као и да ли тренутно има неку улогу на политичкој сцени Србије, али он није одговарао на наше позиве и поруке.

Катарина Живковић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 22. 10. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

5 replies

  1. Безочност и подлост ( име и презиме које је лакирани конобар добио на знамењу – то је ” иницијацијски” ритуал продавања душе ђавољу, где је поменути лакирани конобар навучен на самокљукатор, а ” скинут” са савести и стида), подразумева, је ли, да бедни ” данас” који је штампани примерак бебе поповића, критички пише о себи тј. о беби, те да зоки бунда, хохштаплер нишки, аутобиографски описује лакираног дијаболика који је зокија бунду и сочинио оним што јесте! Надам се да је лак којим сте сви, ви гмизавци петоктобарски, и препетооктобарски и послепетооктобарски, ви бескичмени аспидини породи хијениног осмеха и карактера, премазани и улаштени, спорог дејства, али отрован… Ух, како сам се наједио ради још једне безочне и подле медијске игре лакиране бубашвабе и његовог бубиња које је запатио… Праштајте за грке речи ако објавите коментар…

  2. Експерти,

    http://www.russdom.ru/oldsayte/2006/200603i/skin/165.jpg

    Није лако ни једноставно описати како у Фиренци тога времена клевећу и руше људе.
    Прво дође оговарање, безумно, хистерично, опште и непрестано оговарање у коме има у подједнаким дозама злобе, зависити, рачуна и, нарочито, незнања. Жртва се брани хладнокрвно или огорчено, већ према темпераменту, али хајка оговарања расте, све док се гоњени, пре или после, не замори и неком својом неопрезном речју или непромишљеним поступком не потврди тачност бар једног од хиљаду грехова који му се приписују. Тада долази прљање, па сумњичење, па суд и осуда, а затим уклањање и, убрзо – потпун заборав. А сва пажња, енергија и цео оговарачко-убилачки арсенал окреће се према новој жртви, и то тако као да је она и прва и последња. Тако редом и без краја: уништавају док постоје, и постоје само утолико уколико уништавају, и јер уништавају.
    (Двориште Палате Медичи.)

    (из Знакова поред пута, Андрића)

    #
    https://www.youtube.com/watch?v=pcGn7noLaac

  3. У себе, сабрати се, требаће,

    Са првим мраком ушуњала се у мене мисао о близини неког зла и несреће. Та мисао је потонула у сну који ме је савладао у току ноћи, али није ишчезла у њему. У свитање новог дана, са првом светлошћу, угледао сам оваплоћење те мисли: на ивици мог видика, ружно налакћен, као крвожедан пијанац, дочекао ме је тамни лик рата. Слепи, нечовечни, разорни и убилачки – рат. Одмах сам га познао, јер га памтим и знам, чини ми се, одувек; откад знам и памтим себе.

    (из Знакова поред пута, Иво Андрић)

    https://www.stihi.ru/pics/2010/09/03/3763.jpg

    Ево једне лепе песме, и још једне, па или одмах или превести па онда,

    Уздравље,

    Зрячие слепцы, Александр Петрович Ерёмин

    Коли слепой ведёт слепого,
    Ни оба ль в яму упадут?
    Но ныне «зрячих» очень много:
    Всех за собой они зовут.

    Сегодня каждый так уверен,
    В своей яснейшей правоте,
    Не знаешь, что, кому же верить,
    Где Правда скрылась на земле?

    Нет средь людей единства веры,
    Все закружились в суете,
    Не ощущая чувства меры,
    Теряясь в призрачной мечте.

    А ложь всегда несёт потери,
    Всегда ведёт к большой беде.
    Ложь погубила мощь империй
    И в рабство всех ведёт людей.

    Ложь мнит всё строго засекретить,
    Чтоб жили люди в полной тьме,
    Не видя лжи лукавой сети,
    Жизнь проводя во лжи тюрьме.

    Никто не хочет ложь развеять.
    Лишь в меру выгоды себе,
    Дерзают правду нам поведать,
    Держа народ во лжи ярме.

    Они мечтают, что не слепы,
    И остаются жить в грехе.
    Их души стали для них склепы,
    По их же собственной вине.

  4. …sa potpuno drugim osecajem prizivam malog da narucim jelenka ili deset s lukom.

  5. О Владимиру Беби Поповићу (Јагодина 1958) колају разна мишљења. Ево на пример шта пише Славиша Лекић у ДАНАСу :

    “… Popović očigledno rukovodi i medijskim štabom Aleksandra Vučića koji stoluje u vili „Bokeljka“, reprezentativnom zdanju namenjenom za prijem stranih gostiju. U tom štabu, pored njega, glavnu reč vode osobe koje iza sebe imaju zavidan kompromitujući staž udvoričkog ponašanja: Željko Mitrović, vlasnik paradržavne TV Pink, Dragan J. Vučićević, formalni vlasnik državnog tabloida Informer, Olivera Zekić, zastupnica Vučićevih interesa u oblasti elektronskih medija, te Ivan Radovanović, lik koji prepisujući Vebera, Čerčila, Eka i Đinđića sastavlja govore za Aleksandra Vučića …”

    https://www.danas.rs/kolumna/slavisa-lekic/beba/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading