Александар Вучић: Друга страна хоће независно Косово, а ми често знамо шта нећемо али не и шта хоћемо

Многи се праве да нам је и Качаник много важан и да не могу да изговоре ову јерес коју ја изговарам, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: А. Васиљевић)

Председник Србије Александар Вучић каже да се плаши међународних конференција о решавању косовског питања, али истиче да ако би до тога дошло, морале би да учествују све велике светске силе.

„Залажем се за то да разговарамо са Албанцима и да покушамо да дођемо до компромиса. Очигледно да је то тешко. Чујемо сад и лажи о тровању Албанаца после избора на Косову. Инсистираћу на истрази о том наводном тровању”, рекао је Вучић у интервјуу за Спутњик.

Он напомиње да су се неки и разболели због победе Српске листе, која неће да се одрекне српског имена и презимена, као ми да ће Србија увек имати снаге да заштити Србе од погрома и од онога што су доживели деведесетих и 2004. године.

„Озбиљан сам кад то говорим, не зато што имам неке планове или претим. Али, нећемо дозволити да нам неко убија и протерује народ. Не можемо више допустити да се неко иживљава над нашим народом”, поручио је Вучић.

Упитан како разуме поруку Дмитрија Медведева да је неопходно поштовање Резолуције 1244 кад се истовремено и каже да ће се поштовати договор Београда и Приштине, објашњава да је суштина у томе да договор треба да постигну они који морају да уреде своју будућност.

„Договор у коме нико не би био срећан до краја. Али, тог договора нема и неће га ни бити. Српске нежне уши би волеле да увек чују оно што им се свиђа, иако то није близу реалности. Али, није у томе проблем. Проблем је што Албанци не желе да чују ништа што је стварни компромис. И коначно, све што се данас Србији нуди са Запада није никакав компромис”, истакао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је поновио и да Србија нема никакву понуду са Запада за Косово.

Подсећа и да му је Ангела Меркел отворено рекла да не могу да прихвате поделе, разграничења или ново утврђивање граница.

„Ја сам јој пре тога рекао да границе нису утврђене. За нас је граница једна, за Берлин је друга. За Русију је граница једна, за Америку је друга. За Кину је једна, за Француску је друга. За Шпанију је једна, за Британију је друга… И кажем им, дајте да то утврдимо!”, рекао је Вучић.

Упитан шта му на то одговарају одговара: „Кажу: „Не може! Косово је независно у целини територије, али разумемо ваш проблем, и у овом тренутку немамо много тога да понудимо”.

На констатацију да то значи може све, али да морамо да признамо Косово, каже да је њему савест мирна, јер се бори за свој народ.

„Ниједну одлуку нисмо донели под притиском. Нисам пуштао терористе из затвора нити сам одустајао од обележавања годишњице НАТО бомбардовања. Водили смо политику као слободна и независна земља, и то ћемо наставити. Проблем је што друга страна зна да хоће независно Косово, а ми често само знамо шта нећемо, али не и шта хоћемо”, указује Вучић.

Наводи да бисмо негде да уцртамо као свој и Качаник, у коме нема ниједног Србина, и да је то најзначајније место за регрутацију тзв. Исламске државе у Европи.

„Уцртали бисмо га као своје, иако ни у перспективи ниједан Србин неће пожелети да живи тамо и никоме ништа не значи. Само се многи праве да нам је и Качаник много важан и да не могу да изговоре ову јерес коју ја изговарам”, рекао је Вучић.

На питање да ли је нешто обећао Западу, Вучић каже да седам година слуша како је некоме обећао независно Косово.

„Само не могу да кажем име једног човека коме сам то обећао. Седам година слушам приче како сам издајник. Издајник сам јер сам вратио Србију на Косово, и Курти ме због тога напада. Издајник сам јер нисам дозволио да нам полиција на северу буде већински албанска. Издајник сам што нисам прихватио Тачку 14 Бриселског споразума да Косово уде у УН. Издајник сам, иако нисам ја пребацио решавање косовског питања из УН у ЕУ 2009. године. Издајник сам, иако нисам ја поставио питање 2010. на онако шепртљаст и идиотски начин о легитимности косовске независности као што су други поставили. Издајник сам, иако нисам ја поставио границу на Јарињу и Брњаку 2011. године, него неко други. Дакле, у чему се састоји издаја осим у њиховој халабуци и вици?”, указао је Вучић.

Оцењујући недавну посету руског премијера Дмитрија Медведева каже да су домети посете много већи него што се очекивало.

„Потврдили смо сарадњу, искрено пријатељство и највиши степен поверења који имамо једни у друге. Договорили смо много конкретних пројеката. Од проширења складишта гаса у Банатском двору до реконструкције пруге од Ваљева до границе са Црном Гором која би требало да почне на пролеће, а Руси не касне са роковима. То је посао као изградња пруге Београд – Бар”, истакао је председник.

На питање да ли ће Србија купити противракетни систем „панцир” каже да не жели да говори о таквим стварима, али да је већ нешто купљено од Русије.

„Купили смо нешто што је озбиљно и није за потцењивање. То је нешто што ће драстично оснажити борбену готовост Србије или „операбилну функционалност”. Иначе, и премијер Медведев и министар Сергеј Шојгу рекли су да су поносни на то колико је српска војска узнапредовала”, рекао је Вучић.

Поводом спекулација у медијима да Русија контролише и власт и опозицију у Србији, каже да би можда донело гласове да каже да је то тако, али није.

„Србија води своју политику, и захвалан сам Русији што то поштује. А захвалан сам и другима у свету који то поштују. Многима ће увек сметати вињак који продајемо у Русији и гас који увозимо. Све ће им сметати. А шта хоће, да купимо дупло скупљи гас да бисмо били против Руса? Е, не пада ми на памет! Могу да ме смене, али то се неће десити”, поручио је Вучић.

После посете Медведева Вучић најављује нови сусрет са председником Владимиром Путином 4. децембра у Сочију, а 9. маја следеће године планира да поново учествује у војној паради и Бесмртном пуку на Дан победе у Москви.

„Покушаћемо 7. маја, дакле, пре мог пута у Москву, да организујемо и Бесмртни пук у Београду, са много више учесника”, и да ће како је казао покушати да једино Москва буде град у коме ће више људи учествовати на Бесмртном пуку од Београда.

„Лично ћу учествовати у београдској шетњи, а желео бих и да са сликом мога деде поново будем на Црвеном тргу”, навео је Вучић.

Поводом заједничког обележавања Дана ослобођења Београда са Руском Федерацијом, каже да у Србији доскора није постојала култура сећања на важне догађаје у нашој историји и захвалан је руској страни што нам помаже и у обнови културе сећања и што то заједно радимо.

„Не могу да прођу све те приче које би да промене ток историје и да измене чињенице, све док је снажног отпора нас који смо највише страдали”, истакао је председник.

Он каже да они који су били на другој страни или су имали мање жртава покушавају да другачије усмере историју, али наша дужност је да то не дозволимо.

Вучић: Усвајање инвестиционог плана 5. или 6. децембра

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би Национални инвестициони план требало да се усвоји 5. или 6. децембра, кад се усвоји и буџет.

„То представља дубинско подизање стандарда у Србији. Издвојићемо десет милијарди у наредних четири или пет година. Циљ је да уведемо водовод и канализацију у сваку општину и да покушамо гас да проширимо свуда”, истакао је Вучић у интервјуу за Спутњик.

Он је рекао и да ће се многи пројекти о којима је разговарао са Дмитријем Медведевим укључити и у Национални инвестициони план, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. У Уставу Републике Србије пише шта хоћемо, само Вучић не зна шта хоће!
    Какву је чорбу запржио, то нека куса сам, без народа!

    ”Многи се праве да нам је и Качаник много важан и да не могу да изговоре
    ову јерес коју ја изговарам, рекао председник Србије”
    Они могу, али то не желе!
    Само будала може!
    Који су то ”МНОГИ”?
    Ако је то већина/”МНОГИ”, онда поштуј демократски глас већине!
    Замислимо када би неко од Крајишника тако што изговорио
    за Крајину, где му је све остало – покретно, непокретно, гробља
    предака, векови живљења…, а нека будала изрече ово што
    рече АВ.
    Када и ако Качаник буде твоја дедвонина, онда можеш ово причати,
    само у своје, лично име, али не у име ПРАВОЛАВНОГ србског
    народа, у Матици и Расејању.

    Драган Славнић

  2. Ја хоћу да се протерају они које су населили фашисти, комунисти и НАТО, и да се укине аутономија КосМета, као у свим нормалним државама.

  3. (“Проблем је што друга страна зна да хоће независно Косово, а ми често само знамо шта нећемо, али не и шта хоћемо”, указује Вучић.)

    Ако председник Вучић сада не зна шта хоћемо, зашто се не подсети на његове, и њихове, радикалске изјаве и ставове пре и после НАТО агресије на Србију (СРЈ). И да се подсети на своју и Вулинову изјаву у време потписивања Бриселског споразума априла 2013. године. Онда су обојица, у очајању и грижи савести, говорили “да неће да потписивањем тог Споразума буду учесници у издаји Косова и Метохије и нашег народа тамо”. И да, на крају, објасни шта се то са њима догодило па су наставили тим путем у оно што су, сами, назвали издајом.

  4. Шта је то што ” нежне српске уши” неће да чују?Зашто да се одрекнемо Качаника, иако тамо тренутно нема Срба? Тамо су њихови преци, гробови, њихове светиње.До његовог разводњеног мозга никако да допре да ми хоћемо само оно што пише у нашем Уставу.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading