Информативна служба СПЦ: Осврт на антицрквену харангу у таблоиду Blic и дневнику Danas

У току је досад најамбициознија кампања против наше Цркве у последње три деценије, стоји у саопштењу Информативне службе Српске православне цркве

Све учесталији написи у таблоиду Blic и дневнику Danas опомињу да је, у низу непрестаних медијских напада на Српску Православну Цркву, у току досад најамбициознија кампања против наше Цркве у последње три деценије. Мете клеветничке кампање су само наизглед српски патријарх и поједини епископи.

По учесталости објављених текстова и по насловним странама оправдано се може претпоставити да су уложена значајна средства. Када су посреди овакве кампање дезинформисања, тврде упућени, треба издвојити петоцифрене износе у еврима за сваки појединачни текст. Међу релативним познаваоцима еклисиолошких, канонских и црквено-историјских питања који новинарима суфлирају – а у извесним случајевима и диктирају – чланке и улажу новац скоро се и не крију они за које је аутокефалија Српске Цркве под знаком питања. Они су и покренули актуелну медијску спин-офанзиву истичући низ лажних питања и тобожњих проблема, као што су обим прославе осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве, одликовања уручена председнику Србије и српском члану председништва Босне и Херцеговине, и тако даље и томе слично.

Крајња намера је да слабљењем позиције законитих црквених власти и органа – у првом реду Његове Светости Патријарха и Светог Синода – што више саблазне народ, а ослабе и разједине Српску Православну Цркву, како би она постала плен онима који праве хаос у васељенском Православљу и продубљују расколе, најпре у Украјини, а затим редом.

Примењена је техника испробане школе медијског спиновања и манипулације, истоветна или веома слична оној из деведесетих година прошлог столећа која је примењена у случајевима Маркале и Рачак пред бомбародвање Републике Српске и Србије.

Матрица је следећa: законите власти и органе, раније државне, а сада црквене – Патријарха, Синод, портпарола Цркве… – прогласити ауторитарном, чак криминализованом групoм која, супротно интересима Цркве, самовољно и самовласно дезавуише, па, штавише, и скрива (!) од епископâ „крајње добру намеру“ цариградског Патријарха кад он, не једном него два пута, позива српске архијереје на прославу осамстогодишњице хиротоније Светога Саве у епископски чин, не помињући, наравно, аутокефалију, будући да данашња цариградска теорија гласи да Свети Сава није ни добио аутокефалију него да аутокефалија Цркве у Србији датира из 19. века, а аутокефалија уједињене Српске Цркве из 20. века.

Новинарима Danas-a, Blic-a и још некима, за које не знамо да ли и колико у Бога верују, не одричемо право да пишу о ономе што не знају, а то су теолошка питања, али тврдимо да овакве пикантерије, настале тенденциозним читањем интерне службене преписке међу Црквама, нису могли пронаћи у штампи или у литератури, где их није ни било, него су их добили од својих инсајдерских информатора који и знају и не знају шта раде (зависи од тога како се гледа). Притом, додајемо, не прихватамо да епископи и теолози треба да учe теологију и примају инструкције за своју службу од новинарâ, па макар то били и новинари Βlic-a, Danas-a и још понеких гласила тога кова и калибра. У њима се истиче и то да Синод, тачније портпарол, ствара проблеме док је патријарх Вартоломеј толико добронамеран и снисходљив да, упркос овлашћењима и искључивим привилегијама које му њихови „информери” и суфлери галантно признају, ипак, још увек, није великодушно подарио аутокефалију расколничкој јерархији Северне Македоније (чије епархије, појединачно набројане, Цариградска Патријаршија иначе, у Томосу из 1922. године, наводи као епархије које се трајно уступају уједињеној Српској Православној Цркви), није, дакле, код нас применио „украјински сценарио”.

Чињенице, међутим, говоре друкчије: Патријарх и Синод – па чак и специјално „таргетирани” портпарол Српске Православне Цркве – поступају искључиво у складу са Уставом Српске Православне Цркве и мандатом добијеним од њеног Светог Архијерејског Сабора. Одлуке се доносе у најбољем интересу наше Цркве и изражавају ставове апсолутне већине наших архијереја.

Информативна служба Српске Православне Цркве

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 22. 10. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Портпарол очито мисли да цео свет функционише као његова епархија. Штета што не може неког од новинара да метне под забрану. Занимљиво је да један број епископа мисли да се о њиховим одлукама не расправља. Данас ни папа то не мисли.Сећам се једног студента који је својевремено питао Милошевића да ли мисли да ће све да стане ако се он (Милошевић) повуче. Такође не могу да заборавим речи једног покојног епископа који рече да ако папа римски може да оде у пензију може и неки српски владика…па макар био и бачки.
    Наведени новинари свакако нису стручни за теолошка питања али не видим ни да тврде да јесу…али портпарол је очито самопозван да се бави сваким питањем…осим својом епархијом…њоме се бави Секретар…
    И да се вратим на новинаре. Не мислим да су криви. Епископи су од Цркве направили ријалити. Закували чорбу али не би да кусају. И мисле да је саопштење довољно.

  2. Frojd u Mojsije i monoteizam kaže: “Nasilni metodi suzbijanja nisu ni u kom slučaju strani crkvi, štaviše ona smatra povredom svojih isključivih prava ako se i drugi njima koriste”.

  3. A шта им је овај циркус са Вучићем требао. Подигоше ли тако углед Цркве?!
    Погледај народ свој, Патријарху!
    Онда ти оваква саопштења неће требати

  4. Razmislite o tome koliko ste sami doprineli da se o vama tako pise.Sta crkva trazi u politici?

  5. @Стање Ствари

    Пропуштено је да се звездицама неутралише псовка у @Софронијебачки, а сам коментар је испод нивоа који себи допушта жути таблоид бЉиц:

    ”…Епископи су од Цркве направили ријалити. Закували чорбу али не би да кусају.”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading