Александар Вучић: Нико нам никада није нудио разграничење јер је за њих Косово целовито и независно

Видимо ко са стране наоружава и Албанце на КиМ и које хеликоптере тражи Црна Гора и све то пратимо, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: З. Шапоњић)

Забринут сам због потенцијалне ескалације сукоба у региону, али радимо да до тога не дође, истакао је предсједник Србије Александар Вучић.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је забринут по питању евентуалне дестабилизације и ескалације сукоба у региону и да Србија чини све да до тога не дође, као и да Србија мора да се наоружава, јер то раде све земље око ње.

– Ја сам увијек забринут и радимо све да не дође до дестабилизације у региону. И ова новосадска иницијатива са Албанијом и Сјеверном Македонијом је за нас много важна, јер је то такође и мировна и политичка иницијатива, али и економски важна за нас – рекао је Вучић гостујући на Првој. Каже да се наоружавају и Бугарска, Румунија, Мађарска, Хрватска и друге мање земље у складу са својим могућностима.

– Видимо ко са стране наоружава и Албанце на КиМ и које хеликоптере тражи Црна Гора и све то пратимо – рекао је предсједник Србије.

Додаје да Србија не може да прати Румунију по новцу када је ријеч о наоружавању нити да купује систем које они купују, али да може земље попут Бугарске и Мађарске.

– Морате да размишљате о радарско-електронској борби и ометању, сада све ради на другом нивоу. Зашто се сви наоружавају у свијету – више нема једног полицајца у свијету, а има много играча – рекао је Вучић и подсјетио на изреку „боље бити Годзила него Бамби“.

Казао је да је раније била једна Годзила, док их сада има много више у различитим дијеловима свијета и да су поред САД, Кине и Русије, ту и Индија, Турска, афричке земље, Јапан, Индокина…

– Сви брину о себи и знају да више нема јединства, као што га је било када је 19 земаља напало Србију и сви гледају како да се заштите. Да ли ће то бити извор сукоба у будућности… Не смијемо да будемо слаби, јер ће увијек неко наћи „Лајбницов разлог“ ако смо лак плијен. Не смијемо да будемо Бамби и зато се економски слажимо – нагласио је Вучић.

Вратили смо косовско питање на велика врата

Предсједник Србије је рекао да је Србија успјела врати косовско питање на велика врата када је за многе то питање већ било завршено

– Нико нам никада није нудио разграничење, нажалост, јер је за њих Косово цјеловито и независно од Србије – рекао је Вучић, додавши да се сви у региону наоружавају, а да Србија данас много новца издваја за војску.

Двије инфекције

Предсједник Србије је истакао и да су „Албанце погодиле двије инфекције“.

– То што је Српска листа освојила толики број гласова на Косову и Метохији, то је толико инфективно дјеловало на њих. А друга инфекција односи се на њихове рачунице да ли да убаце и Пацолијеву странку – рекао је.

Вучић се осврнуо и на јучерашњу посјету руског премијера Дмитрија Медведева, који, према његовим ријечима, није могао да препозна Београд.

– Толико је град лепши, толико има лепших фасада, а од оне мочваре имамо сад Београд на води – истакао је предсједник Србије.

РТРС, Танјуг

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 20. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

  1. Значи, неко треба да ти понуди нешто да би скапир’о да имаш братовљево око чега си спреман да тргујеш? Ако нико не каже да је његово, не пада ти на памет да користиш тапију коју си укр’о и да било шта доказујеш. И надаш се вечној владавини? И не конташ да си прошлост к’о курви невиност.

  2. Све је поменуо, али никако да превали преко језика неопозив став Русије,
    да је решење косовског питања само и у оквиру Резолуцијре 1244.
    Од тога бежи као ђаво од крста.
    Много је “забрину”т због могућег сукоба и стално плаши народ том
    флоскулом, а себе лансира као ”фактор мира и стабилности на Блакану?!
    Ни један од лидера околних земаља не користи ратну пропагану
    ради застрашивања својих грађана, а он у томе предњачи?!
    Очигледно је да би за њега компромисно решење било разграничење,
    са неки специјалним посвластицама и статусом Срба који не би могли бити
    обухваћеним тим разграничењем, али не жели то јавно да саопшти – не бар
    док не ”добије” наредене изборе?!
    Ако их добије, ”преломиће пеко колена” – ”ни по бабу ни по стричевима”,
    већ ”мало по маме , а мало и по тате” – jugoslavenski!
    Косово би могло бити признато као независно од њега /али не од Србије!/,
    а Срби би могли добити аутономију какву су имали Албанци/Шиптари по Уставу
    Србије из 1974.
    Сви би били задовољни овим ”соломонским” решењем?!
    Западу би било удовољено – ”признањем”, Србима – ”аутономијом”, Резолуција
    1244. би била елегантно ескивирана, рат/сукоб на Блакану избегнут, пут у ЕУ
    згарантован, АВ уписан у историју који је ”разрешио косовски чвор” и ,
    најважније, АВ остао ”доживотни” председник ”Београдског пашалука”,
    ”Аутономне Војовдине”, ”Аутономног Санџака”, и водећи лидер пројектоване
    ”Балканске Уније”, ради лакшег уласка у ЕУ!

    Драган Славнић

  3. Тако је и у Дејтону писало “Милошевић фактор мира и стабилности”. Знамо како је завршио. И овај ће исто само у Србији, гора варијанта.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading