Министарство културе: Ватикан изнео коректне ставове поводом служења римокатоличке мисе у Новом Брду

Вукосављевић раније позвао кардинала Равасија да предузме кораке како албански римокатолички клер не би непотребно провоцирао напетост и скрнавио српске споменике

Владан Вукосављевић (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Министарство културе и информисања саопштило је данас да је примило одговор председавајућег у Папском савету за културу, кардинала Ђанфранка Равасија, у вези са служењем католичке мисе на остацима православне цркве Светог Николе у Новом Брду, у ком се изражава уверавање да ће „Света Столица“ учинити све да се избегну било какве напетости које могу да начине штету богатој хришћанској традицији на Балкану“.

Министарство је у саопштењу изразило задовољство „коректним и добронамерним ставовима“ изнетим у одговору кардинала Равасија на питање које му је ресорни министар Владан Вукосављевић упутио 9. августа поводом „инцидента на Косову који су изазвали албански бискупи служећи мису на остацима православне цркве Светог Николе у Новом Брду“.

Вукосављевић је раније у писму позвао кардинала Равасија да покрене иницијативу и предузме кораке како „албански католички клер на територији самопроглашене државе Косово не би на овај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа“.

Наводећи да Србија и Ватикан негују „наглашено добру сарадњу“, министар је подсетио кардинала да је у 14. и 15. веку постојала црква „Санта Мариа дел Монте Нуово“ за западне вернике чији остаци и данас стоје на новобрдским ископинама и додао да би албански верници могли да уреде тај локалитет и користе га по жељи.

„Богата традиција хришћанске културе на Балкану и у Србији може и треба да омогући и католичким и православним верницима да достојанствено обављају своје обреде у сакралним објектима који представљају израз њихове вере и културног наслеђа“, навео је министар у писму.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 18. 10. 2019)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. “Министарство културе: Ватикан изнео коректне ставове поводом служења
    римокатоличке мисе у Новом Брду”

    То што је урадио албански католички клер није могло бити без знања Ватикана!
    Ватикан се спрда са правослаљем на КиМ, и на тај начин пљује у лице Правослвном
    Србском Народу, СПЦ и Србији!

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading