Дмитриј Медведев: Србији помоћ за очување суверенитета, мирно решење на основу Резолуције 1244

Премијер Русије Дмитриј Медведев изјавио је данас да Русија подржава Србију и спремна је да јој пружи сваку помоћ у очувању њеног територијалног суверенитета и интегритета

Дмитриј Медведев

Премијер Русије Дмитриј Медведев изјавио је данас да Русија подржава Србију и спремна је да јој пружи сваку помоћ у очувању њеног територијалног суверенитета и интегритета, напомињући да је Русија само за мирно решење у складу са Резолуцијом 1244 Савета Безбедности.

„Желимо стабилан Балкан и сарадњу са свим земљама на Балкану”, рекао је Медведев у обраћању у Скупштини Србије.

Он је подсетио да је и пре десет година био у Србији, додајући да су и тада односи били на високом нивоу, пријатељски, али и да су у успону и карактерише их међуособно велико разумевање.

„Високо ценимо да Србија није увела санкције Русији упркос великим притисцима”, рекао је Медведев.

Он је најавио да ће 25. октобра у Москви бити премијерка Србије Ана Брнабић како би се потписао споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, која функционише на равноправним основама, остварујући прагматичне интересе чланица.

Говорећи о Европској унији, он је рекао да не треба земљама наметати избор између Истока и Запада, већ им препустити да поступају у складу са својим сопственим интересима.

Он је рекао и да је Русија заинтересована за партнерски однос са ЕУ, заснован на обостраном поштовању.

***

У обраћању на посебној седници Народне скупштине Медведев је рекао да му је част што борави у Београду баш на данашњи дан када се обележава ослобођење од фашизма, преноси Танјуг.„Наши односи нису се променили. Част ми је што учествујем у овом великом дану. Честитам братском српском народу 75. годишњицу ослобођења од фашизма и желим вам мир, слободу, просперитет и благостање”, поручио је Медведев.

Пред данашњи долазак Медведев је упутио јасну поруку да његова земља не мења став о Косову и Метохији и истакао неопходност поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, а да идеју о могућем стварању „велике Албаније” сматра веома опасном.

Медведев долази у Београд у околностима када се очекује наставак дијалога Београда и Приштине, појачавају притисци на Србију, а америчка дипломатија убрзава доношење коначног решења, па се очекује да ће о свему томе бити речи у разговору са председником Александром Вучићем.

Вучић је Медведеву био домаћин, најпре, на Војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, где су присуствовати приказу способности Војске Србије поводом Дана ослобођења Београда „Слобода 2019”.

Ана Брнабић и Дмитриј Медведев (Фото: Танјуг)

Поподне у Палати Србија српски председник и руски премијер разговарају „те-а-те”, и том приликом вероватно ће разменити ставове о најактуелнијим питањима међусобне сарадње у којој значајно место имају и отворена политичка питања у региону, али и економија, градња Турског тока гасовода, најављено потписивање трговинског споразума између Србије и Евроазијске уније, војно техничка сарадња.

После разговора у четири ока и церемоније размене потписаних билатералних договора, најављено је да ће се Вучић и Медведев обратити јавности.

Руски премијер биће гост и посебне седнице Парламента на којој ће се обратити посланицима, а од 20 сати са својим домаћином председником Вучићем присуствоваће у Сава центру свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Током дана, после разговора у Палати федерације, Брнабић и Медведев ће положити венце на Спомен-гробљу Ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу, а током дана у Београду је предвиђен низ догађаја везаних за ослобођење Београда у коме су заједнички учествовали борци две земље.

Посета руског премијера уприличена на овај дана, како је рекао сам Медведев пред долазак, је порука да је важно да Србија и Русија које су много настрадале од фашизма, задрже исте оцене онога што се догодило пре 75 година и да се супротставе покушајима ревизије историје који долазе у последње време од неких западних земаља, преноси Танјуг.

Свечани дочек за Медведева испред Палате Србија

Председница владе Ана Брнабић приредила је испред Палате Србија свечани дочак за премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева, који борави у званичној посети Србији.

Свечани дочек за високог госта из Русије уприличен је уз интонирање химни две земље, и свечану гарду Војске Србије.

Након дочека, следи тет-а-тет састанак Брнабић и Медведева.

У делегацији са премијером Русије су и два министра – културе Владимир Ростиславович Медински и енергетике Александар Новак, као и први заменик министра просвете Павел Зењкович, заменици министра спољних послова Александaр Грушков, одбране Јунус Бек Јевкуров, финансија Јуриј Зубарев, заменик пољопривреде Сергеј Љевин, заменик министра индустрије и трговине Олег Резанцев и заменик министра задуженог за економски развој Руске Федерације Оксана Тарасенко.

У руској делегацији чији је члан и амбасадор Александар Боцан-Харченко је и руководилац Федералне царинске службе Владимир Булавин, директор федералне службе надлежне за војнотехничка питања Дмитри Шугаев.

Након састанка са премијерком, Медведев ће се у Скупштини Србије обратити посланицима на Посебној седници парламента, преноси Танјуг.

Програмом посете је предвиђено да затим Брнабић и Медведев положе венце на Спомен-гробље Ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу.

Медведев ће се затим састати са председником Србије Александром Вучићем, са којим ће у Палати Србија имати разговор у четири ока, а затим ће уследити церемонија размене потписаних билатералних докумената у присуству двојице шефова држава, који ће се потом обратити медијима.

Медведев и Вучић испред Палате Србије (Фото: Танјуг)

Званичну посету Србији, премијер Русије завршиће присуством на свечаној академији у Сава Центу поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, за шта су животе заједно положили совјетски и наши војници.

Александар Вучић: Хвала на подршци, част што сте баш данас у Београду

Председник Србије Александар Вучић захвалио је вечерас премијеру Русије Дмитрију Медведеву, као и председнику Владимиру Путину, на подршци у очувању територијалног интегритета и независности Србије и изразио задовољство што је Медведев у посети баш на дан када се обележава годишњица ослобођења од фашизма, преноси Танјуг.

„Добродошли, надам се да се овде у Београду осећате као код своје куће. За нас је част што сте баш данас у Београду када обележавамо 75. годишњицу ослобођења и то је потврда искрених и пријатељских односа међу нашим земљама”, рекао је Вучић на почетку састанка са високим гостом из Москве, који је био отворен за медије.

Оценио је да је све у реду када је реч о економској сарадњи, али да се може још боље, те да та сарадња треба да се развија и јача.

„Робна размена расте, што се тиче гасовода Турски ток све је у реду, а што се тиче осталих питања још је боље. Хвала вама и председнику Путину на подршци у заштити територијалног интегритета и независности Србије. Ценимо то и добродошли у Србију”, поручио је Вучић на руском језику.

Медведев пренео поздраве од Путина

Руски премијер Дмитриј Медведев пренео је вечерас поздраве шефа руске државе Владимира Путина Председнику Србије Александру Вучићу, а српски председник је захвалио Медведеву, као и Путину, на подршци у очувању територијалног интегритета и независности Србије и изразио задовољство што је Медведев у посети баш на дан када се обележава годишњица ослобођења од фашизма, преноси Танјуг.

„Добродошли, надам се да се овде у Београду осећате као код своје куће. За нас је част што сте баш данас у Београду када обележавамо 75. годишњицу ослобођења и то је потврда искрених и пријатељских односа међу нашим земљама”, рекао је Вучић на почетку састанка са високим гостом из Москве, који је био отворен за медије.

Медведев и Вучић (Фото: Танјуг)

Оценио је да је све у реду када је реч о економској сарадњи, али да се може још боље, те да та сарадња треба да се развија и јача.

„Робна размена расте, што се тиче гасовода Турски ток све је у реду, а што се тиче осталих питања још је боље. Хвала вама и председнику Путину на подршци у заштити територијалног интегритета и независности Србије. Ценимо то и добродошли у Србију”, поручио је Вучић на руском језику.

И Медведев је изразио задовољство што борави у Београду на данашњи дан.

Он је Вучићу рекао да су њихови данашњи разговори почели у тренутку када се одржавао приказ војне способности оружаних снага Србије.

„Морам да вам кажем да је то изгледало заиста достојно, а такође одражава раст економије Србије и могућност да се још више повећа борбена способност и безбедност”, рекао је руски премијер.

Сложио се са Вучићем да на пољу економије све за сада иде добро.

„Расте робна размена, расту инвестиције. Овај значајни датум који повезује наше народе обележавамо добрим резултатима”, поручио је Медведев.

Захвалио је Вучићу на гостопримству и навео да је говорио и пред парламентом где је наишао на пријатељску атмосферу.

„Преносим вам и најбоље жеље од председника Путина”, рекао је Медведев, на чему му је Вучић захвалио.

Председник Србије је такође изразио саучешће Медведеву и руском народу након трагедије у Краснојарској области, када је приликом пуцања бране вода поплавила спаваонице радника у локалном руднику и погинуло 15 људи, док се 13 води као нестало.

„Хвала вам на подршци и саучешћу”, закључио је Медведев.

Србија је чврст партнер

Руски премијер Дмитриј Медведев истакао је данас да је економска сарадња Србије и Русије све боља, посебно у области енергетике, железничке инфраструктуре и пољопривреде, те поручио да је Србија стабилан партнер Русије.

„Наши народи желе да буду у контакту, око 70.000 руских туриста долази у Србију, код нас долази око 60.000 Срба. Ми ћемо данас пренети српској страни страницу Мирослављевог јеванђеља, а повратићемо слике руског уметника” рекао је Медведев у обраћању пред посланицима Скупштине Србије.

Он је захвалио Србији на принципијелном ставу да се не прикључи санкцијама Русији, што ће, како је рекао, та земља ценити и памтити, преноси Танјуг.

Дмитриј Медведев у Народној скупштини РС (Фото: Бета)

„Кад смо ушли у конфликт са ЕУ имали смо размену више од 407 милијарди евра, а сада се он смањио два пута. Председник Русије Путин је изразио иницијативу за повезаношћу са другим државама и не видим разлог због којег ЕУ не би могла да се прикључи том послу”, рекао је Медведев.

Он је нагласио да је Србија стабилан партнер Русије када је енергетика у питању, а у говору је истакао и Нафтну индустрију Србије, и утицај компаније на економију Србије.

Медведев се навео да је у разговору са премијерком Аном Брнабић причао о реализацији пројекта „Турски ток”.

Истакао је и да ће Русија учествовати у модернизацији железнице Србије и у обнови пруге Београд-Бар.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading