Аљбин Курти: Идеја о ЗСО се не може остварити зато што је противуставна

Реципроцитет значи да Београд буде задовољан тиме што би Срби на Косову имали свој Национални савет као Албанци у Прешевској долини, поручио је Аљбин Курти

Аљбин Курти (Фото: Бета/АП/Visar Kryeziu)

Ја сам свестан притисака које доживљавају Срби са Косова од паралелних структура Србије на Косову, од којих је једна и Српска листа, али српска заједница на Косову требало би да стекне снагу и да се престроји иза умеренијих српских странака и политичара на Косову, рекао је у интервјуу за НИН лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти.

Он је навео да мисли на странке попут Српске либералне странке Слободана Петровића или Прогресивне демократске странке Ненада Рашића, и да тако гласа за своју будућност, за интеграцију, развој и пуна грађанска права.

За Куртија је Заједница српских општина (ЗСО) „мртво слово на папиру“.

Он је то објаснио речима да је Уставни суд Косова 23. децембра 2015. године прогласио да је ЗСО у супротности са уставом Косова чак у 23 члана.

Притом, како је рекао, ниједан Србин са Косова није протестовао, него само Београд.

„Реципроцитет значи да Београд буде задовољан тиме што би Срби на Косову имали свој Национални савет као Албанци у Прешевској долини. Ми не знамо шта Срби на северу Косова заправо мисле и хоће јер им паралелне структуре које су наслеђе Милошевића не дозвољавају да мисле, а нас да их чујемо“, изјавио је Курти.

Према његовим речима, с друге стране, Република Српска не може да превазиђе трауму свог порекла, то јест геноцид у Сребреници, јер се то није десило у 19. веку него пре мање од четврт века.

Идеја о ЗСО се не може остварити зато што је противуставна, поручио је Курти и додао да сва своја грађанска и национална права Срби са Косова могу и треба да остваре као равноправни грађани кроз институције „наше републике“.

„Ја сам спреман и вољан да чујем захтеве о правима грађана, али не апетите Београда о територијама“, објаснио је лидер Самоопредељења, које је освојило највише гласова на протеклим косовским изборима.
Он је додао и то да ће његова влада укинути таксу и успоставити пуни реципроцитет са Србијом.

„Зато што је то нормалан начин билатералних односа јер ако роба са обрасцем у коме пише Република Косово не може ући у Србију, онда неће ни српска роба моћи да уђе на Косово“, оценио је Курти.

На констатацију да је дипломатска акција Србије, која је довела до повлачења признавања Косова, смањила број чланица Уједињених нација (УН) које би гласале у корист косовског чланства у тој организацији, Курти је рекао да је „управо такво понашање Србије“ био разлог увођења тарифе на робу.

„Морамо ставити до знања државном врху Србије да такво понашање не може довести до почетка нових преговора, а још мање до договора или примирја“, рекао је Курти.

Он је оценио да Србија мора да преузме одговорност и додао да ће за то тражити и помоћ међународних партнера.

„Треба нам званична изјава Србије да неће радити против учлањења Косова у међународне заједнице“, изјавио је Курти за НИН.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Шиптар барем помиње свој Устав.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading