Сремска Митровица: Ученик осмог разреда напао директора у учионици

Форум београдских гимназија још једном апелује на министра просвете да хитно предузме неопходне кораке којима ће се заштитити личност и достојанство наставника

Извор: Вечерње новости

Ученик осмог разреда школе „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Митровици физички је у учионици напао директора који је превезен у Хитну помоћ.

Ученик је директора школе најпре погодио седиштем од бицикла у главу, а потом му је задао више удараца у главу.

Ученик који је напао директора и раније је правио проблеме у школи.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је обавештено да је у ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Митровици на часу географије током редовне посете дошло до инцидента између директора и ученика осмог разреда Л. Ш.

Школа је испоштовала процедуру и обавестила школског полицајца, СУП, Центар за социјални рад, Школску управу Нови Сад и просветне инспекторе у Сремској Митровици и одржала састанак Тима за заштиту дискриминације насиља, злостављања и занемаривања. .

Министарство наводи да је предузело све кораке из своје надлежности.

(РТС, 16. 10. 2019)

Форум београдских гимназија осуђује напад на директора школе у Сремској Митровици

Форум београдских гимназија осуђује напад на директора школе „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Митровици и позива министра просвете Младена Шарчевића да уради све што је у његовој моћи у циљу заштите наставника и просветних радника од насилних ученика и родитеља.

Свима је већ познато да је положај просветних радника у последњих десетак година очајан. Осим материјалног статуса, просветни радници су маћехинским односном државе доведени на друштвену маргину са мањим правима него кућни љубимци. Овакав третман наставника и запослених у школама као да је дао ветар у леђа родитељима и ученицима, који су склони насиљу, да крену у физичке обрачуне са нама који се налазимо с друге стране катедре. Од почетка школске године физички напади и обрачуни са наставницима постали су редовна појава и готово да не прође недеља а да медији не извештавају о оваквим догађајима. Осим физичких, наставници су изложени и свакодневним вербалним нападима, о којима јавност никада не сазна, а који знају бити једнако брутални као и физички.

Због свега наведеног Форум београдских гимназија још једном апелује на министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића да хитно предузме неопходне кораке у циљу примене закона којима ће се заштитити личност и достојанство наставника. Осим тога, Форум предлаже министру да Министарство просвете и Влада Републике Србије покрену кампању кроз медије и друштвене мреже, а која би имала за циљ промену свести друштва и превенцију насиља над наставницима и радницима у школама јер колико год волели животиње и кућне љубимце живот наставника вреди више, а ако се овакав тренд настави само је питање времена када ће наставници постати и животно угрожени.

У Београду, 17.10.2019.

Александар Марков, председник Форума



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

  1. Форум београдских гимназија осуђује напад на директора школе „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Митровици и позива министра просвете Младена Шарчевића да уради све што је у његовој моћи у циљу заштите наставника и просветних радника од насилних ученика и родитеља.
    ++++
    Нема времена министар.
    Онемоћао је нешто, од лежања.
    https://pravdaipravo.org/2019/04/08/ministar-prosvete-mladen-sarcevic-lezi-na-opljackanim-milionima-a-banke-djacima-nude-udzbenike-na-kredit/

    Али, послаће једног од својих помоћника- саветника-секретара на разговор уз кафицу
    https://www.srbijadanas.net/ministar-sarcevic-ima-11-pomocnikai-10-savetnika-i-sekretara/

  2. Господин министар је стручњак за вакцине, не за просвету.
    Жао ми је свих учитеља, наставника и професора који данас преживљавају овакве ствари.
    Родитељи су ти који су заказали у кућном васпитању којег скоро да више и нема, у моје време је то била основа коју су наши учитељи само надограђивали узајамним поштовањем једни прма другима.

  3. Послао би му ја мог покојног наставника фискултуре Бинета да му објасни неке ствари.

  4. E, da, posto sajt ima versku notu, secam se uciteljice iz “Zmajeve”, a to je bila sredina osamdesetih, koja je pozvala roditelje u skolu deteta koje je primetila da ide u crkvu, katolicku, naravno, ovi “pravoslavci” veze nisu imali sa crkvom, za razliku od katolika koji su svi bili redovni u crkvi.

  5. @Stanje stvari
    Zasto niste objavili i prvi deo komentara?Prvi deo je bio “pedagoski”, da pokaze da ni pre nije bilo bas zlatno, a nisam sve ni navodio.Ako necete da objavite, nemojte nista, a ne pola!Sad vise necu ni da cekam izvinjenje!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading