Да ли је и коме Трамп честитао 800 година аутокефалности СПЦ?

Амерички председник честитао јубилеј 800 година аутокефалности СПЦ, пренели су бројни медији. Међутим, та вест није могла бити потврђена из независних извора

Доналд Трамп (Извор: Блиц)

Амерички председник Доналд Трамп честитао је јубилеј 800 година аутокефалности Српској православној цркви.

„Драги пријатељи, Меланија и ја упућујемо најтоплије поздраве Српској православној епархији у Источној Америци поводом прославе ваше 800. годишњице. Захвални смо за све године које је ваша епархија служила свом народу“, навео је Трамп у писму епископу западноамеричком Максиму (Васиљевићу) и источноамеричком Иринеју (Добријевићу) чију копију је објавио „Курир“.

„Наша нација има дугу историју црпљења унутрашње снаге из вере и похваљујем ваше напоре за усађивање светих вредности које су веома важне за нашу државу. Ваша епархија је обезбедила места утехе и исцељења, као и велику радост, заједништво и мир у многим заједницама“, написао је први човек САД.

Наши у свету: Да ли је и коме Трамп честитао аутокефалност

У српској јавности као „бомба“ одјекнула је вест да је амерички председник Доналд Трамп честитао 800 година самосталности Српској православној цркви, да су честитку добили епископ западноамерички Максим и источноамерички Иринеј, који су и најзаслужнији што се председник Сједињених Америчких Држава поводом овог великог српског црквеног јубилеја огласио. Тако бар тврде неки медији у Србији. Та вест није могла да буде потврђена из бар још једног поузданог извора.

Још је чудније што се тврди да је честитка добијена још у априлу, али до сада није била обелодањена. Чак ни на прослави јубилеја СПЦ у Чикагу, која је одржана од 13. до 16. јула.

У тој у априлској честици наводно стоји да се Трамп обраћа и честита Српској православној епархији у Источној Америци. На њеном челу је владика Иринеј, који столује у Њујорку.

„Драги пријатељи, Меланија и ја упућујемо најтоплије поздраве Српској православној епархији у Источној Америци поводом прославе ваше 800. годишњице. Захвални смо за све године које је ваша епархија служила свом народу”, наводи се да пише између осталог у честитки.

Чудан садржај, јер је источноамеричка епархија СПЦ основана 1963. године, а не пре осам векова! Ни једним јединим словом се не помиње ни Српска православна црква у целини, ни Српска православна епархија западноамеричка (такође основана 1963), на челу са епископом Максимом.

Прослава 800 година аутокефалије Српске православне цркве у Сен Габриелу

Отуда се намеће питање зашто је (ако је) из Беле куће послато такво писмо не само владици Иринеју у Њујорк, већ и на Запад Америке, у Калифорнију, епископу Максиму, у Лос Анђелес? И није јасно зашто честитка истог садржаја не би била послата и у Чикаго владици средњезападноамеричком Лонгину (Крчо), иначе најстаријем српском владици по епископском стажу на тлу северноамеричког континента?

Иначе сва тројица поменутих владика тренутно у проблему пред Синодом СПЦ који је недавно одбацио њихов ревидирани црквени устав за територију САД?

Ову честитку нико јавно није поменуо ни на истоветној српској прослави у Калифорнији, одржаној од 30. августа до 1. септембра. Да ли разлог то што се Трамп поменуо само епархију на америчком истоку? Али по овим изворима добио ју је и западно-амерички епископ Максим!

Следеће прилика да се овом честитком владика Иринеј похвали, биће на прослави осмовековног јубилеја СПЦ, коју његова епархија планира у Бостону, током новембра.

Не доводећи у питање наводе о евентуалним заслугама и епископа Максима за честитање из Беле куће, ипак се отвара дилема зашто се у српским медијима уз Иринеја помиње и Максима, кад се честитка не дотиче владике Максима?

Фото: Србист

И да подсетимо, за разлику од Васиљевића (1968) који у Америци живи од 2006. године, Добријевић (1955) је Американац по рођењу. Тамо ужива велики углед међу утицајним Американцима. У последњој деценији 20. века тадашњи српски патријарх Павле поставио га је на чело дипломатске Канцеларије СПЦ у Вашингтону, у време кад је СР Југославија била под санкцијама. Иринеј (Добријевић) има изузетно јаке везе у америчкој државној администрацији још од времена Била Клинтона, као и у високим америчким религијским круговима. Он је такође раније био предавач на римокатоличком језуитском универзитету Лојола у Чикагу, чак га је својевремено и Викиликс навео као америчког човека у врху СПЦ. Током НАТО бомбардовања СРЈ, владика Иринеј Добријевић је, заједно са Обрадом Кесићем из Вашингтона, био у америчкој делегацији која је долазила у Београд, да тражи ослобађање заробљених америчких војника заробљених на граници са Македонијом. Тад их је примио и ондашњи поглавар СПЦ патријарх Павле.

Опрема: Стање ствари

(Б92/Наши у свету, 10. 10. 2019)

 



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading