Свети синод Грчке православне цркве признао аутокефалију Украјинске православне цркве

Сам архиепископ Јероним је покренуо ову тему током суботње седнице Синода – што се ретко дешава и указује на архиепископову намеру да потцрта подршку Грчке цркве патријаршијском захтеву

Архиепископ Јероним (Фото: Катимерини)

(Kathimerini, 12. 10. 2019)

Свети синод Грчке православне цркве признаје аутокефалију Украјинске православне цркве (Orthodox Church of Ukraine), у складу са захтевом васељенског патријарха Вартоломеја, са седиштем у Истанбулу, сазнаје Катимерини у суботу, 12. октобра.

Водећи се одлуком Синода, који чини осамдесет грчких владика, архиепископ Грчке Јероним ће стога спомињати свог украјинског колегу Епифанија токов верских служби заједно са другим помесним православним поглаварима и он ће бити сматран за члана породице православних цркава.

Потез је уследио након што је Јероним одлучио да продужи седницу Светог синода која је отпочела у уторак да би епископи могли да расправљају о патријарховом захтеву за давање аутономије Украјинској православној цркви.

Сам архиепископ Јероним је покренуо ову тему током суботње седнице Синода – што се ретко дешава и указује на архиепископову намеру да потцрта подршку Грчке цркве патријаршијском захтеву.

Апостолос Лакасас

Посрбило и опремило: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

9 replies

  1. Grci igraju dvostruku igru I suruju sa Vatikanom skoro 1000 godina. Jos u doba antike su krenuli da zauzumaju srpski etnicki prostor, replikovali su srpsku mitologiju, prisvojili su (dato im od strane Vatikana I Engleza) srpsku kulturu I istoriju. Pre stotinak godina tamo je jos uvek bilo skoro million Srba kojih sada vise nema.

  2. ФУКАРА ФАНАРИОТСКА
    Непотписана Zeljka Jevtic/Blic и потписана њена прва пратиља Jelena Tasic/Danas су нас два дана звале, данас у Никеју и сутра у Истанбул. Прозивале су србског патријарха и србски синод што не иде да се поклони јеретику и расколнику, турском патријарху Вартоломеју и његовој црној фанариотској свити. Све наше владике да иду тамо да нам као ментално заосталом детету зла маћеха организује рођендан. Нису нас звали као СЕСТРУ ЦРКВУ него као (еклисиолошки и духовно неодраслу) „КЋЕРКУ ЦРКВУ“!
    И поред свега та фукара је испланирала да нас посрами додатно да символично присуствујемо и учествујемо у забијању другог ножа у леђа Руској цркви! У исти дан и прослава – НЕ АУТОКЕФАЛНОСТИ Србске цркве – него „рукоположења првог српског архиепископа“ и главни догађај дана доношење горе описане грчке срамоте, и издаје Христа.
    Запамтите ово Срби и Србкиње и достојно се одужујте како црним црквеним окупаторима фанариотима, тако и њиховим агентима у СПЦ!
    „У фукаре очи од сплачине“!

  3. Украјинска Православна Црква (Московског Патријархата) је једина помесна православна црква на територији тзв. Украјине. Постоје и неке представе (перформанси) који у свом имену имају придев “православни” и једна од тих представа је ПЦУ чији је главни глумац познат под именом Епифаније, а главни аутор и режисер представе је забринути васељенски патријарх Вартоломеј. Овај перформанс је почео много пре – планиран је скоро век уназад – него ретроспективна изложба Марине Абрамовић код нас. Питаће се многи; какаве има везе МА и ПЦУ. Једноставно то су веома блиски радови у области извођења представа (перформанса). Маринин рад као главни зачин и главно јело у исто време има то што је нематеријално, непостојеће али је по то некад скандал, јер; дотле је стигла са својим талентом. Васељенски патријарх Вартоломеј је својим “радом” превазишао МА не само у одсуству материјалног него у одсуству континуитета, као најважнијег детаља за нешто што би требало да буде помесна Црква, а у ствари је само представа. Ипак Маринин рад је далеко моралнији и чистији од Вартоломејевог рада из 2018 године, иако је – овај последњи – имао далеко бољу подршку од газда који њиме газдују и тек у трећој руци Марином. Али Грчка Црква нема оправдање за своје понашање, то је просто необјашњиво, срамно преко сваке мере.

  4. Стари руски и србски душмани – ГРЦИ.

  5. Iskljucivi krivci za cepanje Ruske PC su Ruske “vodje” i politicki rukovodioci: Gorbachev
    je sve naceo, Jelcin ostvario a Putin utvrdio. Dakle oni koji su otcepili
    Ukrajinu od Rusije i dozvolili da se u njoj razvije nabolesnija Rusofobija su
    isti ti koji su stvorili uslove za crkveni raskol. Da li su ti “pametnjakovici”
    zaista ocekivali da ce Ruska PC odrzati svoj status u novoj nezavisnoj
    Ukrajini, zemlji sa 40-50 miliona stanovnika. To bi za Ukrajince ili bilo koji
    drugi samosvesni narod bilo ponizavajuce! Moto i ideje Ruske Nomenklature
    najbolje je definisao sam Jelcin 1990-ih
    godina kada je povodom Ruske izdaje Srpskog naroda rekao da je Rusija sada
    zajedno sa Amerikom i sa Zapadom tako da im se i interesi podudaraju (tj. i unistenje
    Srpskog naroda ako je to ono sto Zapad zeli). Uskoro mozemo isto da ocekujemo i u
    Crnoj Gori jer i njeno odvajanje od Srpske matice podrzase i finansirase nasa
    Ruska “braca” Putin i Deripaska, a sada toboze liju krokodilske suze. Velika je
    tragedija Rusije da nije jos uspela da se resi sa svoje grbace Jelcinisticko –
    oligarhijskih liberala. Sva buka koju je napravila Ruska PC (pa i Srpska PC) na
    odluku Vartolomeja samo pokazuje da Vartolomej ima autoritet da proglasava
    autokefalnost, inace niko ga ne bi ni zarezivao. Dakle problem je da su njegove
    odluke legalne bez obzira sta mi pojedinacno ili grupno mislimo o njemu. Zato
    je i Grcka PC sam potvrdila ono sto je vec poznato. Grci su najveca i najbliza
    braca Srpskom narodu i jedini koji su nas iskreno podrzavali dok je “majka”
    Rusija unistavala nas narod i nasu drzavu i dok
    je naoruzavala i delilla odlikovanja ustaskim “doglavnicima”.

  6. Sada nece biti cudo, kao sto se vec pominje, ako Grcka mozda prizna siptarsko Kosovo. Pre ili kasnije ce morati da se otkrije sta su Grci (Srbi su im dali ime, koje nije bas pohvalno) uzeli ili im je dato od strane Vatikana I Engleza. Evo za pocetak – oni nisu govorili tzv. indo-evropskim jezikom niti su bili beli ali su se uz Srbe, na ciju teritoriju su se naselili, ‘prosvercovali’. Zatim – Kritska (Mino) civilizacija, Troja, Ilijada I Odiseja, Ahil, Omir (Homer), Sorbej (Orfej), (A)Le(k)sandar Veliki, Spartanci, prekopirana mitologija stotinama godina pre nego sto su videli Olimp, alfabet, Delfi hram, Atina I prvi Partenon su osnovani mnogo pre dolaska grckih kolonista, Tales iz Mileta, 7 mudraca, trijam (olimpijske igre), itd…

  7. ”Свети синод Грчке православне цркве признао аутокефалију Украјинске
    православне цркве”?!

    Овакву одлуку је могао да донесе само – НЕ-Свети синод Грчке НЕ-православне
    цркве.
    Ово ће изазвати комешање и неодобравање већине Православног Грчког Народа,
    као и већине Помесних православних цркава.

    Драган Славнић

  8. Kakav patrijarh, takvi i episkopi!

  9. Дубоко срамна и неправославна, али ипак очекивана, одлука. Грчка православна црква је била под јаким притиском грчких етнофила и Цариграда. Треба имати на уму да је њена аутокефалија крња, с обзиром да она уопште нема право “кефало”, тј. главу. Архиепископ атински је само формално њена глава. У томосу те помесне Цркве уопште се не помиње ко је на челу њеног архијерејског сабора, што само доста говори о томе колико се Цариград држао канона и у 19. веку, а камоли данас.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading