Бугарски услови Скопљу: Без „македонског језика“, из уџбеника брисати „бугарски фашистички окупатор“

Бугарска влада освојила је одлуку којом се постављају „црвене линије“ за преговоре Северне Македоније са ЕУ, јављају медији у Скопљу и Софији

Фото: Профимедиа

Влада Бугарске усвојила је документ којим се дефинишу услови за преговоре Северне Македоније са Европском унијом, укључујући и жељу Софије да Скопље престане да користи термин македонски језик.

Истовремено, бугарска влада подржала је почетак преговора Северне Македоније и Албаније са ЕУ, наводећи да би раздвајање та два случаја представљало подривање стабилности у региону.

У вези с језиком, да се користи фраза – званични језик Републике Северне Македоније, а да се, уколико је неопходно, уз термин македонски језик сваки пут дода и објашњење – у сагласности са Уставом Републике Северне Македоније, наводи се у тексту који је објавио бугарски дневник Труд.

Дневник објашњава и да је став бугарске владе да је уставни језик у Северној Македонији у ствари производ еволуције бугарског језика и дијалеката тог језика.

Бугарска је тражила и да се из уџбеника избаце формулације попут „бугарски фашистички окупатор“, као и да се рехабилитују „све жртве комунизма“.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 9. 10. 2019)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. …koje ce ‘crvene linije’ sutra Hrvati postaviti pred Srbiju?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading