Србија и Турска уводе заједничке полицијске патроле

Предвиђају се заједничке патроле српске и турске полиције током туристичке сезоне, тако да гостујући униформисани полицајци немају полицијска овлашћења

Извор: N1

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу потписали су у Београду међувладин Споразум о безбедносној сарадњи.

Тим споразумом се предвиђа унапређење односа у борби против транснационалног криминала, нарочито против кривичних дела у вези с тероризмом, организованим криминалом, кријумчарењем миграната, трговином људима и дрогом. Предвиђено је и да полиције Србије и Турске сарађују у спречавању и сузбијању терористичких аката и финансирања тероризма.

Поред тога, Стефановић је с министром одбране Турске Хулисијем Акаром потписао Меморандум о разумевању влада две земље о спровођењу заједничких полицијских патрола. Предвиђају се заједничке патроле српске и турске полиције током туристичке сезоне, тако да гостујући униформисани полицајци немају полицијска овлашћења и не носе оружје и средства принуде. Њихов задатак је да помажу полицајцима земље домаћина приликом заштите јавног реда и безбедности, незаконитих прелазака границе, и у спречавању кријумчарења миграната. Циљ заједничких патрола је да олакшају контакт својих сународника с полицијским органима земље домаћина и с дипломатским и конзуларним органима своје земље.

Споразум и меморандум су потписани у оквиру званичне дводневне посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији.

Опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 7. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Каква неописива глупост! Да делимо границу, па да човек и разуме. Овако: глупост.
    А шта се друго и може очекивати од штеточина на челу државе, осим издаје, лоповлука и глупости?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading