Петер Хандке добитник Нобелове награде за књижевност

Признање за 2018. годину, које досад није било додељено, добила је пољска књижевница Олга Токарчук

Петер Хандке (Фото: EPA/DANIEL MAURER)

СТОКХОЛМ – Нобелову награду за књижевност за 2018. годину добила је пољска књижевница Олга Токарчук, а за 2019. аустријски писац Петер Хандке.

То је данас саопштила Шведска краљевска академија, преноси Танјуг.

Нобелова награда за књижевност 2018. није била додељена због скандала унутар Шведске академије.

(Политика, 10. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

9 replies

  1. Честитка великом писцу, хуманисти и српском брату Хандкеу!

  2. Hvala Peteru Handkeu za sve dobro što radi.
    Uprkos zapadnom okupatoru, kompradorskim puzavcima i tupavim rajetincima, slobodarska, antinacistička i antievroatlanska Srbija te ceni.
    Biti čovek je izazov vredan postojanja.
    Hvala ti puno, prijatelju, za podršku Srbiji i nama.

  3. Каква радост! Честитке.

    Други српски Нобеловац за књижевност (није Србин језиком али је срцем).

  4. Покушај ове, данас безначајне награде, да поврати нешто од свог пређашњег значаја. Да сам на Хандкеовом месту, рекао бих им: не, хвала! – и то на церемонији доделе.

  5. Хаеуле, свака част !
    Видим да од десет коментара на сајту, осам су твоји
    Сви оштри, дубокоумни.
    Хаеуле, само настави, добићеш ти Нобела.
    И кад га будеш примио, тресни га на под !

  6. Честитке Петеру Хандкеу, аустријском књижевнику на додели Нобелове награде за књижевност. Ово нас у Србији посебно радује, зато што је Хандке велики пријатељ Србије. То своје пријатељство је исказао у тешким временима за нашу земљу, што само потврђује народну изреку, да се прави пријатељ познаје у невољи. Сећам се једног скорашњег разговора са г. Хандкеом у његовој кући у близини Париза, који је објављен на овом сајту. Он је, на питање да ли се понекад зажели посете Србији, одговорио, понекад да, а понекад не. Ово би се могло тумачити и могућем разочарању у неке промене у Србији. Од правог пријатеља не треба очекивати само похвале. Од њих су корисне и критике, иако изречене на овако неувредљив начин.

  7. Велики успех је, а мора да је милост Господња, што је Петер Хандке данас уопште — жив, с обзиром на прогон који је доживео због свог става према отпору Срба и НАТО агресији, страдању српског народа и западној демонизујућој пропаганди, према истини и лажи.

    Петер Хандке је у неколико наврата поклонио десетине хиљада евра деци у Србији (нпр. 50 хиљада евра српској деци у енклави Велика Хоча на КиМ).

    Не знам да ли има на једном месту сабран опис саге о Хандкеу и њему додељеним и одузетим многим наградама, али могу дати само кратак коментар по сећању. Довољне су биле најаве победника или само номинације за награде као што су Ибзенова, Хајнеова, Бихнерова, па да ове заврше скандалима изазваним протестима побеснеле западне пропагандистичке машинерије. Награде су затим или одузимане због његове наводне подршке “војним злочинцима и политици геноцида”, или их је сам Хандке одбијао, или ако је примио, није узимао новчани део.

    Петер је издржао све изазове, притиске, претње, увреде и грубости упућене њему од стране следбеника НАТО агресије после које је остала позната његова изјава да осећа гађење према људској врсти…

    У Петра Хандкеа је велико срце и чиста душа, Наш Арчибалд Рајс XXI века.

  8. Честитке господину Хандкеу, уз велику захвалност за све што је учинио за Србију у најтеже време! Он је један од (малобројних?) доказа да част и поштење у Европи још нису умрли.

  9. @Тата

    Ваш сарказам и свадљивост довољно говоре о Вама, тако да не намеравам да одговарам на Ваше увреде.

    Рећи ћу само ово: захваљујући политицазији која се спроводи већ деценијама (сетимо се само доделе Нобелове награде за мир Бараку Обами), Нобелова награда је потпуно обезвредњена. Добити Нобелову награду данас – то је као кад један САНУ функционално неписменом идиоту Титу додели почасно чланство.

    А Хандкеу свака част. Што се мене тиче, он не само да је залужио ову, већ и бројне друге награде. Али, да ли је и ова назграда заслужила њега? Рекао бих, не.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading